Маркиране с урина при котките

image

Маркиране с урина при котките

Маркирането при котките е един от най-често срещаните проблеми при котките. Дали това е здравословен проблем или поведенчески и какво да правите ще научите в тази статия.

Неподходящото пишкане е един от най-често срещаните проблеми, които хората имат със своите котешки приятели. Това може да се случи по много причини. Медицински проблеми, като например проблеми с бъбреците и артрит, могат да накарат котката Ви да уринира на неправилното място. Ако тези проблеми вече са изключени, причината е поведенческа.

  • Защо котките пръскат или маркират с урина?

Общуването чрез миризми е нещо нормално в животинския свят. Ако някога сте разхождали куче, знаете, че то прекарва половината от времето си в обикаляне наоколо в търсене на идеалното място за маркиране. Котките също са териториални, но имат различни идеи за управление на територията.

Котките имат уникална социална структура. Те се възприемат като равни на другите котки. Те не обичат да делят територия, а когато са принудени да го правят, нямат система като кучетата за определяне на това кой е главният. Котките не са добре подготвени да се справят с конфронтация. Когато настъпи конфронтация или промяна, те могат да се стресират. „Пръскането“ или маркирането с урина е техният начин да кажат на други котки или на нови хора да се отдръпнат, без да се стига до пряка конфронтация. Възможно е котката Ви да пръска, за да си маркира територия или за нещо друго.

Котешкото маркиране с урина може да се случи, защото котката Ви се чувства:

  1. Застрашена;
  2. Желание за чифтосване и опит за привличане на други котки;
  3. Стресирана;
  4. Дискомфорт от медицински проблем.
  • Проблеми с котешката тоалетна и проблеми с общуването

В някои случаи на неподходящо пишкане има проблем с котешката тоалетна, който принуждава котката Ви да върши работата си на друго място. Потърсете тези признаци, за да разграничите проблема с кутията за боклук от котешкото маркиране с урина:

  1. Котка, която пръска, ще вдигне опашката си във въздуха и ще насочи задната си част към целта. Опашката може да се клати или трепери.
  2. Котка, която пръска, обикновено маркира само с урина и продължава да използва редовно тоалетната. Рядко се случва котката да маркира с изпражнения.
  3. Котка, която има проблем с тоалетната, ще оставя екскрементите си на пода или на друга хоризонтална повърхност. Котка, която пръска, обикновено ще оставя урината си върху вертикална повърхност, например стена.
  • Маркиране на урина в домакинство с повече от 1 котка

Котките не обичат промените. Те могат да посрещнат мрачно всекиго – от посетител до новородено бебе – и могат да се влошат, когато в дома се появи нов домашен любимец. Това е така, защото те не са подготвени да се справят с конфронтацията.

Тъй като котките се възприемат като равни и не следват йерархия като кучетата, те обикновено се движат из къщата независимо една от друга – това включва хранене, тичане и посещение на тоалетната. Това не означава, че тя ще бъде безконфликтна зона.

Конфликтите между котките често остават незабелязани от собствениците им, защото идват по незабележим начин, преди да ескалират. Конфликтният стил на котките може да се опише като пасивно-агресивен. Те могат да се гледат мълчаливо или да си препречват пътя към чиниите с храна, преди да ескалират до пръскане, съскане и бой. Може да забележите, че котката Ви губи тегло, ако няма достъп до купичката за храна. Тъй като котките пръскат, за да маркират територията си, поддържането на ниско ниво на конфликти е в интерес на всички. Последните проучвания показват, че котките, които пръскат, може да изпитват и дългосрочен стрес.

В домакинствата с много котки е важно първо да се установи, че пръскането или замърсяването не се случва, защото друга котка ги тормози и им отказва достъп до тоалетната. Може да се наложи разделяне на котките, за да се установи кой е нарушителят.

Можете да помогнете на котките си да избягват конфликти, като настроите средата им така, че всички домашни любимци да имат лесен достъп до това, от което се нуждаят, и да избегнете други поведенчески проблеми.

Маркиране на урината при интактни котки. Интактната котка е котка, която не е била кастрирана. Тези котки са по-склонни да маркират, което се дължи на хормоните, които те произвеждат. Кастрацията ще намали миризмата и мотивацията за пръскане, но котешкото маркиране с урина все още се случва при до 10 % от кастрираните котки.

Пръскане, причинено от конфликт с външни котки. Вътрешните котки могат да се разстроят, когато видят външна котка. Те могат да се разтревожат още повече, ако външната котка започне да пръска наблизо. Ако това се случи, котката Ви може да започне да маркира територията си, като пръска вътре в къщата.

В такъв случай затворете завесите или блокирайте всякаква видимост на котката към външната котка. Използването на феромонен дифузер ще помогне на котката Ви да се отпусне и да намали тревожността си. Опитайте да говорите със съседа, който притежава котката, или да поставите дистанционни възпиращи устройства, които издават звук.

Има ли значение полът, когато става въпрос за пръскане на котки? И мъжките, и женските котки могат да пръскат. Некастрираните мъжки котки са най-склонни да маркират. Те имат и най-силно миришещата урина. Около 5% от кастрираните женски и 10% от кастрираните мъжки котки продължават да маркират с урина, след като са били фиксирани.

  • Какво да правите, когато котката Ви пръска?

Правилната реакция при пръскане може да Ви помогне да възпрете котката си да го прави отново. Когато котката Ви пръска:

  1. Почистете замърсените места със сапун с лек аромат. Силно миришещите почистващи препарати могат да накарат котката Ви да маркира отново.  
  2. Направете замърсените места недостъпни. Това ще попречи на котката Ви да маркира същата област отново.
  3. Дръжте предметите, които миришат чуждо за котката, на недостъпно място, за да не се пръскат.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.