Отравяне при зайци

image

Отравяне при зайци

Зайците са изключително чувствителни животни. Често се случва да погълнат нещо, което е токсично за тях. Тук ще научите повече как да разберете дали Вашият заек се е отровил и как да го предпазите от повторно отравяне.

Поглъщането на токсични вещества може да засегне много от системите на организма на заека. Интоксикацията, клиничният термин за отравяне, може да се дължи на консумация на отровни вещества, като например отровни растения или химикали, като отрови за гризачи и олово. Интоксикация може да настъпи и в резултат на непреднамерено прилагане на лекарства. Много антибиотици, които обикновено се предписват на други бозайници, могат да бъдат фатални за зайците. Зайците могат да имат нежелани реакции и към много обичайни продукти за локално приложение, които са безопасни за употреба при други бозайници, като козметични сапуни, шампоани или спрейове.

Симптоми и видове:

  • Припадъци;
  • Храносмилателни признаци на чревно възпаление;
  • Загуба на регулация на телесната температура – висока или ниска;
  • Летаргия, апатия;
  • Загуба на апетит;
  • Депресия.

Причини:

1. Погълнати токсини:

  • Отровни растения – особено за зайци, които пасат на открито;
  • Някои стайни растения могат да бъдат токсични за зайци;
  • Отравяне с олово – дъвчене или облизване на оловосъдържащи домакински вещества, особено боядисани повърхности или метални предмети;
  • Антикоагулантна отрова за плъхове;
  • Неподходящи перорални лекарства или предозиране на лекарства;
  • Някои антибиотици;
  • Определени болкоуспокояващи лекарства.

2. Продукти, прилагани локално:

  • Нашийници против бълхи;
  • Продукти, съдържащи органофосфати – продукти, използвани за унищожаване на насекоми върху тялото или в непосредствената среда;
  • Някои спрейове и мехлеми, използвани във високи концентрации;
  • Инсектициди и пестициди – домакински или външни.

Диагноза:

Ще трябва да предоставите цялостна история на здравето на Вашия заек, появата на симптомите и възможните инциденти, които биха могли да доведат до това състояние. Предоставената от Вас анамнеза може да подскаже на ветеринарния лекар от какъв тип токсичност страда Вашият заек, което ще позволи на лекаря да лекува заека бързо, преди състоянието да засегне основните органи. В противен случай диагнозата ще бъде поставена в хода на диференциалната диагноза – процес, който се ръководи от по-задълбочено изследване на очевидните външни симптоми, като се изключва всяка от по-често срещаните причини, докато се установи правилното заболяване, което може да бъде лекувано по подходящ начин.

Окончателната диагноза ще се основава на клиничните признаци и изключването на всички други диагнози. Ще бъде направен пълен кръвен профил, включващ химичен кръвен профил, пълна кръвна картина и изследване на урината. Потвърждаването на диагнозата може да се извърши чрез химичен анализ, но ако Вашият заек има тежка реакция, лекарят ще работи за намиране на решение за лечение на симптомите, преди състоянието да стане фатално.

Лечение:

Първите цели на лечението ще бъдат да се осигури спешна намеса, да се предотврати по-нататъшно излагане, да се предотврати по-нататъшно абсорбиране в кръвния поток и органите и да се осигурят поддържащи мерки за подпомагане на организма по време на възстановяването. Вашият ветеринарен лекар ще приложи специфични антидоти, за да ускори елиминирането на токсичното вещество от организма, и ще измие повърхността на кожата, за да отстрани токсините, ако е необходимо.

Методът на лечение ще зависи от погълнатия токсин, тъй като някои токсини могат да бъдат по-вредни при напускане на тялото, отколкото при навлизане в него. Активен въглен, промивка на стомаха и изпомпване на стомаха за елиминиране на токсините от стомаха могат да се използват, когато е безопасно токсинът да бъде върнат обратно през хранопровода. Напръскването на кожата с вода или увиване с хладни, мокри кърпи може да облекчи кожния дискомфорт, докато се отстранява веществото, а ако телесната температура на заека е твърде висока, Вашият лекар може да използва хладните кърпи заедно с конвекторни вентилатори, за да понижи телесната температура, или да изпари външната топлина, като използва алкохолни тампони върху краката. Ако телесната температура на заека е твърде ниска, възстановяването на нормалната температура може да се постигне чрез използване на циркулиращо одеяло с гореща вода или въздух, бутилки с гореща вода или чрез поставяне на заека в затоплен инкубатор.

Ако състоянието на Вашия заек е по-тежко, с проблеми с дишането или сърдечни аномалии, ще бъдат използвани спешни мерки за поддържане на живота, като изкуствено дишане и сърдечен масаж, за да се коригират тези състояния. Допълнителен кислород може да се дава чрез кислородна клетка, маска или назални тръбички. След като Вашият заек бъде стабилизиран и опасността премине, ветеринарният лекар може да пристъпи към по-специфични терапевтични мерки, които са подходящи за вида на погълнатия токсин. Възможно е да има специфични антидоти на отровата, да се предпишат лекарства за гърчове, ако е необходимо, да се наложи преливане на кръв при системно отравяне на кръвта или органна недостатъчност, да се предприемат поддържащи мерки при органна недостатъчност и да се предпишат обезболяващи, докато заекът се възстановява от най-тежката интоксикация.

Живот и профилактика:

След като заекът Ви е напълно стабилизиран и можете да се върнете с него у дома, ще трябва да му помогнете да се възстанови, като първо се съсредоточите върху приема на храна и течности. Насърчавайте пероралния прием на течности, като предлагате прясна вода, навлажнени листни зеленчуци или ароматизирате водата със зеленчуков сок, и предлагайте голям избор от пресни, навлажнени зелени зеленчуци, като кориандър, римска салата, магданоз, морковени връхчета, зелени глухарчета, спанак, зелена салата и сено от качествена трева. Също така продължете да предлагате обичайната храна на заека на гранули, тъй като първоначалната цел е да го накарате да яде. Диета с високо съдържание на влакнини също може да е подходяща за това състояние. Вашият ветеринарен лекар ще ви посъветва за най-добрите храни, които да помогнат на Вашия заек да възвърне здравето си. Ако заекът не може да яде нормални храни, ще трябва да го храните с каша чрез спринцовка.

Последващото наблюдение ще зависи от вида на токсина, който заекът е погълнал или с който е влязъл в контакт. Клиничните признаци, заедно с евентуални лабораторни отклонения, ще направляват процеса. Наблюдавайте общото поведение на заека за признаци на подобрение или рецидив.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.