Топ десет операции на домашни любимци, които е по-добре да бъдат оставени на експертите

  • Начало
  • Публикации
  • Топ десет операции на домашни любимци, които е по-добре да бъдат оставени на експертите
image

Топ десет операции на домашни любимци, които е по-добре да бъдат оставени на експертите

Кога е необходимо хирург специалист да прегледа домашният Ви любимец и кои състояния налагат операция? Тук ще намерите отговор на тези въпроси.

Повечето ветеринарни лекари, които се занимават с животни за компания, извършват операции поне няколко пъти седмично. Все по-често обаче нашите клиенти искат най-висококачествени грижи и тук се намесват сертифицирани хирурзи. Но как собствениците на домашни любимци да разберат кои операции е най-добре да бъдат оставени на специалистите с диплома за хирург?

Истината е, че тук няма твърдо и категорично правило. Знанието дали операцията, от която се нуждае Вашият домашен любимец, обикновено се извършва от специалист-хирург или от специалист-общопрактикуващ лекар, може да бъде безценен инструмент за вземане на решение.

  1. Възстановяване на ACL
    Това е сериозна операция на кръстните връзки в коленете на кучетата.Тъй като това е най-честата операция, която извършват, тя вече се е превърнала в рутинна за ветеринарните хирурзи, което вероятно е причината, поради която ветеринарният хирург винаги ще бъде най-добрият избор, ако кучето Ви се нуждае от такъв. Опитът е от решаващо значение за постигането на добри резултати.

  2. Счупвания и изкълчвания
    Други ветеринарни лекари могат да ги направят, но специализираното оборудване и опитът, необходими за справяне с всеки отделен травматичен случай, означават, че тези сценарии почти винаги е най-добре да се оставят на специалистите.

  3. Коремна хирургия
    Има се предвид този вид нерутинна проучвателна хирургия, която изисква открит достъп до корема.

  4. Операция на тумори
    Въпреки, че много операции при рак също ще изискват навлизане в корема, тъй като могат да засягат панкреаса, стомаха или червата, те са в самостоятелна категория.

  5. Гръбначни операции
    Невролозите също ги правят, но хирурзите и невролозите са подходящ избор.

  6. FHO
    Това е сериозната „остектомия на бедрената глава„, спасителна процедура в много случаи на дисплазия на тазобедрената става и в повече от няколко ситуации, свързани с травми.

  7. Изкълчване на капачката на коляното
    Медиалната пателарна луксация“ или „МПЛ“ е друга често срещана процедура. Всъщност тя е такава, която би трябвало да е много по-рядко срещана, отколкото е, с изключение на това, че много собственици на домашни любимци не осъзнават, че малкото куцане на техните кучета от малки породи може да означава големи проблеми за бъдещия им комфорт.

  8. Операция на ухото
    Тук се има предвид най-вече ТЕКА. Това е „тотална аблация на ушния канал„. Това е още една от нашите спасителни процедури, която се предприема, когато ушите са толкова хронично инфектирани, че нищо друго освен пълно отстраняване на ушния канал не може да постигне комфортно състояние.

  9. Перинеална уретростомия при котки
    Наричаме я „PU„. Тя е доста често срещана в практиката като се има предвид преобладаващата уринарна обструкция при котките (състоянието, което поражда необходимостта от нея).

  10. Ларингеална парализа
    Когато големите кучета с напредването на възрастта започнат да дишат шумно и дрезгаво, много често те имат ларингеална парализа. Тук хирурзите са спасители. Те знаят как да я поправят, за да останат дихателните пътища отворени.

  11. Ампутация
    От всички операции, изброени в списъка (освен може би операциите на корема или при рака) това е операцията, която ще се налага да извършва всеки ветеринарен лекар доста често. Причината са разходите. Ако собственикът на домашния любимец не може да си позволи да спаси травмирания крайник, той едва ли ще може да си позволи по-високата такса. В края на краищата това е животоспасяващо.

    Има още много операции, които е най-добре да се оставят на професионалистите, но този списък е с най-популярните състояния, които е по-добре да оставите на хирург специалист.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.