Какъв лекар е акушер-гинекологът и какво прави?

  • Home
  • Blog
  • Какъв лекар е акушер-гинекологът и какво прави?
image
  • By
  • 27.12.2021

Какъв лекар е акушер-гинекологът и какво прави?

Женските полови органи са мястото, където се заражда и расте нов живот. Но е и място, което е лесно уязвимо и податливо на различни бактериални инфекции. Репродуктивната система трябва да бъде следена внимателно от лекар-специалист, а такъв е акушер-гинекологът. 

Гинекологът е лекар, който е специализиран в областта на женското репродуктивно здраве. Той диагностицира и лекува проблеми, свързани с женския репродуктивен тракт, включващ матката, фалопиевите тръби и яйчниците.

  • Какво прави гинекологът?

Гинеколозите предоставят услуги в областта на репродуктивното и сексуалното здраве, които включват тазови прегледи, прегледи за рак, както и изследване и лечение на вагинални инфекции. 

Те диагностицират и лекуват нарушения на репродуктивната система като ендометриоза, безплодие, кисти на яйчниците и болка в долната част на коремната кухина. Някои гинеколози практикуват и като акушер-гинеколози, полагайки грижи по време на бременност и раждане. В България по-голяма част от лекарите практикуват и двете заедно. 

Акушер-гинеколозите са лекари, които са преминали специализирано обучение в областта на женската репродуктивна система. Както всеки лекар, гинекологът трябва да завърши медицински университет, последвано от специализация. Процесът не е никак кратък. В България лекарите завършват първо обща медицина, която продължава 6 години и половина. След това идва периодът на специализация, където специалистът придобива строго индивидуални знания, а продължителността при АГ лекарите е 4 години. Обучението завършва с взимане на изпит за специалност. 

  • Кога трябва да посетим акушер-гинеколог? 

Важно е да посещавате редовно гинеколога си, за да поддържате репродуктивното си здраве. Най-често се започва с първи преглед в юношеска възраст. Не е нужно да имате симптоми или оплаквания. Профилактичните прегледи са изключително важни още повече тези на половата система.

В зависимост от здравната ви история и от това на каква възраст сте, гинекологът може да използва това посещение, за да направи скрининг за проблеми като рак на шийката на матката. Посещението за профилактика е и вашият шанс да попитате гинеколога за проблеми, свързани с репродуктивното здраве.

Освен редовните профилактични прегледи е силно препоръчително, дори задължително да отиде, ако имате дискомфорт в областта на таза.

Болката в долната част на корема, известна още като тазова област, може да е признак за проблем с половите органи. Често срещани причини за болки в таза са менструални спазми, кисти на яйчниците, ендометриоза и извънматочна бременност.

Ако имате притеснения относно менструацията си или забременяването, лекарят е човекът, който ще отговори на вашите въпроси.

Препоръчително е да запишете час при гинеколог, ако имате промени в месечния цикъл, включително необичайна болка или кървене. Ако сте на 40 или 50 години и се притеснявате от промените около менопаузата, акушер-гинекологът ще ви разясни всичко необходимо. 

Специалистът ще ви насочи към правилното лечение, към необходимите медикаменти и най-вече ще ви възвърне спокойствието. 

Ако имате въпроси относно забременяването или правите опити, но безуспешни, задължително посетете лекаря си, за да се справите с проблема навреме. За жените, които искат да се предпазят от нежелана бременност, правилната контрацепция, съгласувана с гинеколога ще ви спести много проблеми в бъдеще.  

Ако имате секрет, който ви притеснява, необичайно течение или миризма, то задължително си запишете час за преглед. Лекувани навреме тези състояния могат да бъдат напълно безвредни, но оставени на течението, рискувате да си създадете сериозни проблеми.

  • Какво да очаквате при гинеколога

Гинеколозите ще прегледат половата ви система, както вътрешно, така и външно. Лекарят използва специален инструмент, наречен спекулум, за да види вътрешността на вагината и да огледа шийката на матката.

По време на тазовия преглед гинекологът може да направи процедура, известна като цитонамазка на Пап. Тя позволява на лекаря да вземе проба от клетки на шийката на матката, за да провери за инфекция или абнормни образувания. 

Ако гинекологът ви диагностицира заболяване, той може да назначи лечение или да ви насочи към друг специалист. В зависимост от проблема, лечението може да включва медикаменти, операция или подход на изчакване. 

Какъвто и проблем да имате, не се страхувайте да посетите акушер-гинеколог. Навременното диагностициране спасява човешки животи. Бъдете отговорни към себе си и се грижете за здравето си. Посещавайте гинеколога поне веднъж годишно, за да сте спокойни и да се предпазите от нежелани заболявания. 

Запишете час за преглед още сега. Може да го направите бързо и лесно още тук.

Ако се колебаете, може да се възползвате от телемедицината – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар. Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето Ви е най-важна.