Какво представлява ортодонтът?

  • Home
  • Blog
  • Какво представлява ортодонтът?
image
  • By
  • 27.12.2021

Какво представлява ортодонтът?

Какво представлява ортодонтът?

Много хора използват термините зъболекар и ортодонт като взаимозаменяеми. Това не е съвсем правилно. Двете професии със сигурност имат прилики, но ортодонтията е специфичен вид стоматологична помощ. Ортодонтите лекуват конкретен вид стоматологични проблеми. Възможно е никога да не сте посещавали ортодонт. Ако обаче това се случи, трябва да сте подготвени и спокойни за предстоящото. Знаем, че посещенията при зъболекар по презумпция са страшни, затова сме подготвили ръководство за ортодонти.

1.     Какъв специалист е ортодонтът?

Зъболекарят е лекар, който работи с няколко части на тялото. Областите, върху които се фокусира, включват устата, челюстта, зъбите, венците и нервите. Ортодонтите работят в по-специализиран раздел на тази област. Техен приоритет е изправянето на зъбите и подреждането на челюстта. Най-просто казано, всички ортодонти са зъболекари, но малко зъболекари са ортодонти.

Ортодонтът диагностицира оклузии, неправилно подредени зъби и челюсти. След поставянето на диагнозата ортодонтът се опитва да реши всички открити проблеми. Ако не се лекуват, отворената захапка и кръстосаната захапка са проблеми, които с времето ще се задълбочават. Ортодонтът е специалист, който поправя тези състояния.

2.     Какво прави ортодонтът?

Ортодонтът преминава специално обучение, за да поправя неправилно подредени зъби. Ако зъболекар ви насочи към ортодонт, заключението е, че зъбите ви не са съвсем наред. Но не изпадайте веднага в паника. Вероятно ще получите препоръка за поставяне на брекети или друг метод за изправяне на зъбите. Ортодонтът е човекът, който върши тази работа.

Най-важната работа за ортодонта е да идентифицира проблемите със зъбите и устата ви. Разстоянието между зъбите ви, наречено диастема, се увеличава с течение на времето. Зъбите ви ще пострадат, тъй като структурата на устата и венците се нуждае от плътно подреждане. Ортодонтът ще се опита да издърпа зъбите ви по-близо един до друг, за да отстрани проблема. И обратното, твърде многото зъби са също толкова вредни, особено за децата. Ортодонтът вероятно ще извади излишните зъби, за да създаде по-добри разстояния.

Ортодонтът разполага с няколко инструмента за справяне с правилното подреждането. Брекетите са най-известното решение. Тези апарати представляват ленти, които обгръщат зъбите. Специалистът свързва скобите на предната част на зъбите, а лентите се свързват с тях чрез жици. В комбинация структурите изтеглят зъбите в изправено положение, като с течение на времето ги изправят. Процесът не е бърз и отнема от една до няколко години, но е изключително ефективен.

Ако брекетите не са удачен вариант, вместо тях ортодонтът може да използва алайнер. Най-известният пример е Invisalign. Алайнерите са почти незабележими не само от далечно, но и от близко разстояние, което прави усмивката ви по-привлекателна. Това е така, защото при алайнера не се използват метални жици или скоби. Пациентите ги харесват, тъй като са подвижни. Друг плюс е, че понякога са по-евтин вариант от брекетите.

В краен случай ортодонтът лекува пациентите с разширител на небцето. Той разширява дъгата на горната челюст, като осигурява повече пространство в областта. Друга възможност са главови протези – по-драматично решение за неправилно подредени зъби и доста по-рядко използвано. Устройството свързва задната част на главата с тел в предната част на устата. Целта му е да изтегли назад предните зъби, като същевременно забави растежа на горната челюст, която има опасност да расте твърде бързо.

3.     През какво обучение преминава ортодонтът?

Ортодонтът първо трябва да премине редовно обучение по стоматология. Обикновено за завършване на дентална медицина в България са необходими шест години. Повечето зъболекари спират в този момент и започват да практикуват професията си. Ортодонтите все още не могат да направят това.

За да получи лиценз за практикуване като ортодонт, лицето трябва да премине специализация по ортодонтия. Това означава още две до три години обучение, преди стоматологът да придобие правоспособност на ортодонт. На практика ортодонтът е зъболекар с почти двойно по-дълго обучение, повечето от което е специализирано в областта на изправянето на зъбите.

4.     Какво да очакваме при ортодонта?

Ортодонтът ще прегледа зъбите и ще прецени какъв е проблемът. Различните състояния може да изискват снимка или друг диагностичен метод, който да помогне на специалиста. За някои лечения ще трябва да посещавате доста често ортодонта. Това важи с особена сила, ако се нуждаете от брекети.

Първо ще получите диагноза, последвана от подготвителна сесия и няколко рентгенови снимки. След това ще ви бъдат поставени брекети и през няколко месеца ще посещавате кабинета, за да е сигурно, че брекетите са в изправност. Накрая зъболекарят ще свали брекетите. Целият процес обикновено отнема от една до три години. След като ортодонтът свали брекетите, зъбите ще са успешно изправени.

Когато посетите ортодонт, бъдете спокойни, че посещавате квалифициран специалист с дълъг опит и обучение. Макар че може да се наложи да носите брекети, алайнер или метални покривала за известно време, вашият ортодонт работи, за да ви осигури възможно най-добрата усмивка.

Запишете час за преглед още сега. Може да го направите бързо и лесно още тук.

Ако се колебаете, може да се възползвате от телемедицината – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас зъболекар. Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето Ви е най-важна.