Какво прави вирусологът?

  • Home
  • Blog
  • Какво прави вирусологът?
image
  • By
  • 27.12.2021

Какво прави вирусологът?

В последните две години вирусологията като наука и вирусологът – специалистът станаха изключително популярни благодарение на познатият до болка COVID-19. 

Вирусологията e наука, която се занимава с разбирането на вирусите – от най-разпространените инфекции като варицела до нови инфекции като Зика, Ебола и съвсем новопоявилият се COVID-19. 

Вирусолозите са лекари, които наблюдават диагностиката, лечението и превенцията на инфекциите. Те са и учени, които могат да ръководят изследвания върху различни аспекти на вирусите. Вирусологът може да бъде едновременно учен и лекар. Те смесват времето си между работа в лабораториите и даване на адекватни съвети и препоръки към своите колеги от различни области. 

Информацията, която добиват вирусолозите е от изключителна важно не само за тях, но и за всичко останали по веригата. Вирусолозите отговарят за диагностицирането на вирусните инфекции, като след това изследват фармакологичния отговор на вирусите към антивирусните лекарства и развитието на резистентността към тях. Благодарение на тяхната работа са постигнати невероятни успехи в медицината през последния век. 

Работата на един вирусолог е дълга и всеобхватна. На първо място той изследва вируса и всичките му особености, а след това преминава към интерпретирането на данните. Разбирането на получената информация от лабораторните изследвания е може би един от най-важните етапи. Само правилното разчитане, на каквито и да е данни, позволява тяхното адекватно използване и съответното им прилагане в обществото. 

Следва етапът на разпространение на информацията. Особено важно е точна и пълна информация да се предаде именно на общопрактикуващите лекари. Те са лекарите на първа линия, които имат най-много досег с обществото. Важно е да се научат как точно да предписват и използват антивирусните лекарства по подходящ начин. 

При по-сериозни случаи с персистиращи инфекции, включително ХИВ и вирусен хепатит, вирусолозите взимат пряко участие в лечението. Тяхната помощ е безценна, когато става въпрос за вируси и тяхното отстраняване от човешкия организъм. 

Вирусолозите работят и в областта на общественото здраве и медицината за опазване на здравето и от тях може да се изисква да дават съвети относно имунизацията и използването на ваксини. Когато в дадено отделение има вирусен взрив, вирусолозите работят съвместно с екипа за контрол на инфекциите в болницата, като съветват персонала на отделението за степента на предаване на инфекцията и как да се ограничи по-нататъшното заразяване.

От появата на съвременната медицина вирусолозите са допринесли за иновациите в здравеопазването – от разработването на ваксини за множество заболявания до секвенирането (изследването на точна последователно) на ДНК.

Понастоящем вирусолозите работят на предната линия на пандемията от COVID-19, като проследяват причините и разпространението на вируса и изследват потенциални ваксини.

Както казахме по-горе вирусолозите могат да бъдат както учени, така и лекари в болница. Всеки специалист сам преценява накъде ще продължи своето професионално развитие. 

Някои от тях се занимават с преки грижи за пациентите, като работят заедно с други здравни специалисти за лечението на хора с упорити вирусни инфекции. Други работят зад кулисите, като съветват за най-подходящите антивирусни лекарства и дават препоръки за използване на ваксини. Трети работят в университети и агенции като CDC (Център за контрол и превенция на заболяванията) и Световната здравна организация. 

Образованието и обучението, необходими за работа като вирусолог, зависят от това дали целта е да се работи като изследовател или клиницист, тоест директно с пациенти. 

Ролята на вирусолозите съществено се увеличи през последните 2 години в условията на пандемия. Тяхната работа е денонощна, както и на много други специалисти. Изучаването на нов вирус, структурите му, спецификите, не е никак лесна работа, а още по-натоварено става, когато от това зависят милиарди човешки животи.

Благодарение на уменията си да картографират структурата на вирусите и да разработват стратегии за предотвратяване на тяхното размножаване, вирусолозите често са ключови членове на екипите за готовност и реакция при пандемии. В Американския център по контролно и превенция на заразните болести изследователите отглеждат вируса, който причинява COVID-19 в лаборатории, за да определят как се предава и кои експериментални антивирусни лекарства могат да лекуват или предотвратяват инфекциите.

Бързата и находчива работа на вирусолозите позволи изучаването на вируса да се случи за изключително кратко време. Това от своя страна доведе и по-бързо разработване на прототип за ваксината, клиничните проучвания и спасяването на милиони животи. 

Живеем във времена, когато медицината е достигнала до такъв връх, че позволява за кратко време да се изучат напълно нови видове вируси. Благодарение на това и неуморната работа на вирусолози и всички останали специалисти съвсем скоро ще може гордо да заявим, че пандемията е зад гърба ни. Точно затова работата на вирусолозите е изключително важна за предотвратяване на заболявания и спасяването на много човешки животи.

Запишете час за преглед още сега. Може да го направите бързо и лесно още тук.

Ако се колебаете, може да се възползвате от телемедицината – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар. Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето Ви е най-важна.