Какво наистина означава COVID-19 за пациентите с деменция

  • Home
  • Blog
  • Какво наистина означава COVID-19 за пациентите с деменция
image
  • By
  • 15.05.2022

Какво наистина означава COVID-19 за пациентите с деменция

Според данните през 2015 г. деменцията засяга около 46 милиона души. В световен мащаб около 10% от хората развиват болестта в даден момент от живота си. С напредване на възрастта тази тенденция зачестява. Най-често срещаният тип деменция е болестта на Алцхаймер (БА), която представлява между 50% и 70% от случаите.

Болестта на Алцхаймер е вид деменция, която засяга паметта, мисленето и поведението. Симптомите в крайна сметка стават достатъчно тежки, за да нарушат ежедневните задачи и самообслужването.

Понятието, че БА е нормална част от стареенето е невярно, макар че най-големият известен рисков фактор е напредването на възрастта и по-голямата част от хората с болестта на Алцхаймер са на 65 и повече години. Но категорично не можем да кажем, че деменцията е просто болест на старостта. Приблизително 200 000 американци на възраст под 65 години имат това заболяване, което е известно също като ранна болест на Алцхаймер.

БА е прогресиращо заболяване и се влошава с течение на времето. Симптомите на деменция постепенно се задълбочават в продължение на няколко години. В началото загубата на памет е лека, но при късен стадий на Алцхаймер хората губят способността да водят разговор и да реагират адекватно на заобикалящата ги среда. Шестата причина за смърт в САЩ е болестта на Алцхаймер. Средно човек с вече поставена диагноза живее от четири до осем години, но може да живее и 20 години, в зависимост от други фактори.

Световната здравна организация (СЗО) счита, че над 5% от световното население на възраст над 60 години живее с деменция. По света това е приблизително 50 милиона души.

От началото на пандемията от COVID-19 домовете за стари хора и други общински жилищни съоръжения са особено засегнати, тъй като разпространението на вируса става по-лесно в затворени помещения. Но това не е единствената причина за последиците на COVID-19 върху тази извадка от населението.

Много общности за дългосрочни грижи са затворили вратите си за посетителите, поради пандемията и повишения риск за обитателите. Това е трудно време за болногледачите и семействата, които не са могли да се видят с близките си лично. Винаги има рискове при личните посещения, но тъй като общностите за дългосрочни грижи започват да позволяват на посетителите по време на продължаващата пандемия, има допълнителни стъпки, които трябва да предприемете, за да се намали риска от разпространение на COVID-19.

В противен случай всяко посещение е спряно. До септември месец тази година дори посещенията на открити пространства бяха забранени по мерки, предприети от Министерството на общественото здраве на Сан Франциско за спиране на разпространението на вируса.

Това от своя страна води след себе си редица усложнения за хората, живеещи с деменция. При тях заплахата идва не само от самия COVID-19, но и от практиките, предназначени да спрат разпространението му. Обществото на Алцхаймер в Обединеното кралство съобщава, че 82% от анкетираните пациенти с деменция показват влошаване, след като са въведени мерките за lockdown. Това включва загуба на памет, затруднена концентрация и повишена възбуда.

Освен цифрите за смъртността, докладът на Alzheimer Society обръща внимание на повишената самота и изолация, преживяна от хора с деменция в разгара на пандемията, поради прекратяването на домашните посещения и съветите за защита и социална изолация, предоставени от правителството на Обединеното кралство за хора, за които се счита, че са в рисковите групи.

Проучването им сред 134 души с деменция разкрива, че 56% от живеещите сами в общността се чувстват по-самотни заради условията на lockdown; 46% съобщават за отрицателно въздействие от lockdown върху психичното им здраве, а 82% съобщават за увеличаване на симптомите на деменция. В домовете за грижи 79% от мениджърите съобщават, че липсата на социален контакт причинява влошаване на здравето и благосъстоянието, докато проучване сред над 1000 болногледачи разкрива, че 76% смятат, че отговорностите им за грижа са се увеличили поради влошаване на симптомите. Тревожно е, че над 90% от болногледачите на хора с деменция в общността заявяват, че лицето, за което се грижат, е прекъснало редовните си здравни или социални грижи.

Антъни Чикотел – адвокат от Калифорнийската реформа на домовете за стари хора казва, че сега основният приоритет, е увеличаването на правата за посещение, в полза както на пациентите с деменция, така и на техните семейства.

„Хората умират от COVID-19, без да са имали вируса. Те умират поради мерките, който предприехме, свързани с COVID-19. Това е изолацията, последвана от депресия, загуба на тегло, липсата на надзор и наблюдение“, казва Чикотел. „Липсата на участие на семейството, което обикновено е близо до тях, наранява хората в някои случаи по-тежко от самия вирус, а някои дори ги убива, особено тези с деменция“.

Но нека обърнем внимание на вируса и преките му последствия. Особено уязвими са възрастните хора. Това е факт и го чуваме постоянно.

Според данни на Службата за национална статистика на Обединеното кралство над една четвърт от хората, починали от COVID-19 в Англия, Уелс и Северна Ирландия между месеците март и юни, са имали деменция. Това отчасти е свързано с факта, че вирусът засяга често хората над определена възраст, които пък по-често не успяват да се преборят с него. Докладът подчертава, че домовете за грижи не са били достатъчно защитени по време на първата вълна на пандемията, като се посочва, че почти 40% от всички смъртни случаи, свързани с COVID-19, са били в старчески домове. Анализирайки данните на смъртни случаи, причинени от COVID-19, докладът показва, че между януари и юли е имало 5049 смъртни случая повече на хора с деменция в сравнение с 5-годишната средна стойност за същия период.

Ситуацията с трагичните събития в Италия, с повече от 40 000 смъртни случая поради пандемията, не е по-различна спрямо пациентите, диагностицирани с деменция. Особено тревожно е, че огнищата на инфекция се развиват бързо в много домове за възрастни хора, където персоналът е напълно пренебрегнат от здравните власти и може да предложи само малко защита на крехките и нуждаещи се възрастни хора.

В провинция Бергамо над 600 жители на домове за възрастни хора, с общ капацитет от 6400 легла, са починали между 7 и 27 март 2020 г. За съжаление това се среща и в много други части на административните райони на Ломбардия, Венето и Емилия-Романа, където домовете за възрастни хора обикновено имат 10-15 смъртни случая поради COVID-19 от 70 пациенти. В някои случаи се съобщава за средно 3-4 летални изхода дневно.

Според експерти от организацията ISARIC деменцията е най-опасното съпътстващо заболяване в условията на пандемията, която ни връхлетя в края на 2019 г. Вероятността от смърт при пациентите заразени с вируса, страдащи от деменция е по-висока с 39%.

Запишете час за преглед още сега. Може да го направите бързо и лесно още тук.

Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар. Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето е най-важна.

Задайте въпросът си още сега избирайки бутона по-долу:

Запиши час Запиши час