Кожните проблеми не трябва да бъдат пренебрегвани. Кога за последно се консултирахте с дерматолог?

  • Home
  • Blog
  • Кожните проблеми не трябва да бъдат пренебрегвани. Кога за последно се консултирахте с дерматолог?
image
  • By
  • 30.05.2022

Кожните проблеми не трябва да бъдат пренебрегвани. Кога за последно се консултирахте с дерматолог?

Кожата е невероятен орган. Тя е първата линия на защита срещу болести, предпазва другите органи, затопля, охлажда и изпраща информация за условията, в която се намираме. 

Дерматологът е лекар, който специализира в областта на заболяванията, свързани с кожата, косата и ноктите. Дерматологът може да идентифицира и лекува стотици заболявания. Тези състояния включват екзема, псориазис, атопичен дерматит, рак на кожата и още много други.

Кожните проблеми не трябва да бъдат пренебрегвани и смятани за незначителни и дори несъществуващи. Някои диагнози може да не са животозастрашаващи, както на други органи, но все пак всяко нарушение от нормата или дискомфорт, който Ви тормози, трябва да бъде излекуван. 

Пациентите се обръщат към дерматолозите за проблеми, които са много повече от кожни. Заболяванията на кожата могат да навредят на самочувствието на пациентите, да създадат дискомфорт, който да затрудни ежедневните дейности, а в някои случаи да застрашат живота им.

Основните причини за посещения при специалиста включват лечение на кожни лезии (всякакъв вид образувание или формация на кожата), акне, кожни обриви, обезцветяване или пигментация. 

Освен тези медицински и козметични проблеми, дерматологът може да Ви помогне да разпознаете признаците и симптомите на сериозни здравословни проблеми.

Например състояние като диабет може да предизвика симптоми, които да повлияят на външния вид на кожата. Дерматологът може да е първият лекар, който да разпознае признаците и да Ви насочи към ендокринолог. 

В тази статия ще разгледаме по-подробно какво може да лекува дерматологът и процедурите, които той извършва.

  1. Какво правят дерматолозите?

Работата на дерматолога обикновено може да се раздели на три области – медицинска, хирургична и козметична. 

В медицинската област дерматологът диагностицира и лекува състояния, които засягат кожата. Това включва плакатен псориазис, розацея и акне. Дерматологът е квалифициран да идентифицира симптоми по кожата, които могат да бъдат признаци на други здравословни състояния. Например сърбящата и суха кожа понякога показва проблеми с бъбреците.

В хирургичния отдел дерматолози извършват малки хирургични интервенции, като например премахване на бенки или брадавици, или извършване на кожна биопсия. Някои дерматолози са специализирани в по-обширна хирургия и извършването на сложни процедури. Такива могат да включват отстраняване на доброкачествени кисти или рак на кожата.

Козметични процедури, с които се занимава дерматологът включват кожни проблеми, които засягат външния вид. Това може да бъде косопад, тъмни петна или бръчки. Много дерматолози са обучени да прилагат и естетични процедури. Те включват пълнители, химически пилинг и лазерна епилация.

2. Какви състояния лекуват дерматолозите?

Дерматолозите могат да лекуват стотици заболявания, засягащи кожата, косата или ноктите Ви. Някои от най-често срещаните състояния, които лекуват, включват:

  • Акне

В зависимост от тежестта на акнето дерматологът може да приложи локално лечение, медикаменти, лазери или други светлинни терапии и не на последно място химически пилиг.

  • Рак на кожата

Ракът на кожата може да се появи навсякъде по тялото Ви. Най-честите причини за неговата поява са прекомерно излагане на слънчева светлина или спонтанна мутация на клетките. Дерматологът е квалифициран да диагностицира и лекува раковите клетки, с помощта на онколог. След извършен курс на лечение, той трябва да Ви наблюдава, за да се увери, че няма да се възвърнат раковите образувания.

  • Дерматит

Дерматитът обхваща няколко вида кожни състояния, които причиняват възпаление и дразнене. Това може да включва екзема и алергични реакции.

  • Инфекции

Вируси, бактерии, гъбички и паразити попаднат непрекъснато върху кожата Ви и често причинят различни кожни инфекции. Специалистът ще открие причината за инфекциите и ще предпише правилното лечение.

  • Косопад

Косопадът може да е причинен от наследствено оплешивяване. Стресът и хормоналните промени повлияят на косопада. Дерматологът може да определи основната причина и да помогне за лечението ѝ, ако е възможно.

Дерматологът ще се погрижи за здравето на кожата, както и ще помогне да избегнете кожни проблеми на по-късен етап от живота си, като преждевременно стареене или увреждане. Редовните прегледи при дерматолог могат да Ви помогнат да намалите и риска от по-сериозни състояния като рак на кожата.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.