Ендокринната система и жлезите с вътрешна секреция – защо са важни

  • Home
  • Blog
  • Ендокринната система и жлезите с вътрешна секреция – защо са важни
image
  • By
  • 12.06.2022

Ендокринната система и жлезите с вътрешна секреция – защо са важни

Ендокринната система е една от най-важните в организма. Жлезите, влизащи в състава на ендокринната система, управляват множество функции. Без тях тялото не би могло да функционира нормално, не би се развило, а ние нямаше да извършваме тези сложни мисловни дейности. Хормоните подпомагат всички функции на организма, включително способността на тялото да превръща калориите в енергия, която захранва клетките и органите. 

Ендокринната система оказва влияние върху това как бие сърцето, как растат костите и тъканите, дори върху способността да се възпроизвеждаме. Тя играе жизненоважна роля за това дали ще развиете диабет, заболяване на щитовидната жлеза, нарушения в растежа, сексуална дисфункция и множество други нарушения, свързани с хормоните.

  1. Кои са жлезите на ендокринната система? 

Всяка жлеза от ендокринната система освобождава специфични хормони в кръвта. Тези хормони се придвижват чрез кръвта до други клетки и помагат за контрола или координацията на много процеси в тялото.

Ендокринните жлези включват:

Надбъбречни жлези са две жлези, разположени върху бъбреците, които освобождават хормона кортизол или познат като хормонът на стреса.

Хипоталамус се намира долната част на средния мозък, която казва на хипофизата кога да освобождава хормони.

Яйчници и тестисите са репродуктивни органи, които освен да произвеждат яйцеклетки и сперматозоиди, участват и в хормоналния баланс. Отговорни са за  секретирането на мъжките и женски полови хормони.

Лангерхансовите острови в панкреаса са клетките, които контролират освобождаването на хормоните инсулин и глюкагон – най-важните хормони за регулацията на кръвната захар.

Паращитовидни жлези са четири малки жлези около щитовидната жлеза, които играят роля в развитието на костите.

Епифизната жлеза се близост до центъра на мозъка, която е свързана с режима на съня и бодърстването.

Хипофизната жлеза е разположена в основата на мозъка. Често я наричат “главната жлеза”, тъй като влияе на много други жлези, особено на щитовидната. Проблемите с хипофизната жлеза могат да повлияят на растежа на костите, на менструалния цикъл на жената и на отделянето на кърма.

Тимусът е жлеза в горната част на гръдния кош, която участва в развитието на имунната система на организма.

Щитовидната жлеза е с форма на пеперуда и се намира в предната част на шията, като контролира обмяната на веществата, растежа и развитието на целия организъм.

Дори и най-малкото нарушение във функцията на една или повече от тези жлези може да дестабилизира деликатния баланс на хормоните в тялото и да доведе до ендокринно разстройство или ендокринно заболяване.

  • Какви могат да бъдат ендокринните разстройства? 

Ендокринните разстройства обикновено се разделят на две категории:

Ендокринно заболяване, което се получава, когато дадена жлеза произвежда твърде много или твърде малко хормон, наречено хормонален дисбаланс.

Ендокринно заболяване, дължащо се на развитието на лезии (като възли или тумори) в ендокринната система, които повлияват нивата на отделящия се хормон. 

Системата за обратна връзка на ендокринната система спомага за контрола на баланса на хормоните в кръвта. Ако в организма има твърде много или твърде малко от определен хормон, системата за обратна връзка сигнализира на съответната жлеза или жлези да коригират проблема. 

Хормонален дисбаланс може да възникне, ако тази система за обратна връзка има проблеми с поддържането на правилното ниво на хормоните в кръвния поток или ако тялото не ги изчиства правилно от кръвния поток.

Повечето ендокринни тумори и възли (бучки) не са ракови. Обикновено те не се разпространяват в други части на тялото. Въпреки това, тумор или възел на жлезата може да попречи на производството на хормони от жлезата.

Ако имате нарушение във функцията на някоя от жлезите, специалистът, който ще помогне е ендокринологът. Той е преминал дълго обучение, за да се квалифицира и успешно да диагностицира и лекува състоянията, свързани с ендокринната система.

С подходящи тестове лекарят ще прецени какво е състоянието Ви и какво е подходящото лечение за Вас. Дали ще бъде хормонална терапия или ще се наложи и хирургична намеса, зависи изцяло от сериозността на заболяването. Колкото по-рано се открие, толкова по-висок е шансът да бъдете напълно излекувани. Затова ако смятате, че имате проблем с ендокринните жлези, непременно запазете час за консултация със специалист. 

Запишете час за преглед още сега. Може да го направите бързо и лесно още тук.

Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар. Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето Ви е най-важна.