Какви процедури извършва зъболекарят?

  • Home
  • Blog
  • Какви процедури извършва зъболекарят?
image
  • By
  • 06.07.2022

Какви процедури извършва зъболекарят?

Редовното ходене на зъболекар е изключително важно. И все пак, ако питате хората около вас, ще видите колко голям процент не посещават редовно зъболекар, т.е на всеки 6 месеца веднъж.

Може би си мислите, че след като си миете редовно зъбите и поддържате добра устна хигиена нямате нужда от зъболекар. Какво повече може да направи стоматологът? Истината е, че миенето на зъбите и използването на конец за зъби не са достатъчни! Освен добрата устна хигиена, редовните стоматологични прегледи предотвратяват повечето стоматологични заболявания.

Така че, ако сте любопитни какво да очаквате, когато посещавате зъболекаря за преглед, продължавайте да четете.

1. Орален преглед

По време на рутинния преглед зъболекарят ще прегледа устата и зъбите и ще обърне внимание на основната орална хигиена. Тяхната цел е да посочат всички области, на които трябва да се обърне внимание за потенциална грижа, като например:

Откриването на кариеси е важна част от всеки преглед. Стоматологът ще огледа обстойно зъбите на горната и долната челюст, за да открие кариеси или първи признаци за поява. Колкото по-рано се открие и лекува, толкова по-здрави зъби ще имате в дългосрочен план.

Проверката на венците е необходима, за да определи здравето на венците. Зъболекарят ще измери джобовете около зъбите ви, за да види дали някоя кост не е изгубена заради заболяване на венците.

Проследяването на захапката и начинът, по който израстват зъбите при деца е ключово за тяхната възраст. Често пъти зъбите растат на криво и освен че причиняват дискомфорт на децата и притеснение за външния им вид, могат да доведат и до стоматологични проблеми.

2. Зъбни рентгенови снимки

По време на профилактичните прегледи често се правят рутинни рентгенови снимки на зъби. Те са много ценни, тъй като могат да разкрият кариеси между зъбите, които не са видими с просто око. Също така снимките предоставят информация за здравето и височината на поддържащата кост около зъбите. Те показват на зъболекаря позицията на развиващите се зъби при децата и до колко има изкривяване.

Съществуват много видове стоматологични рентгенови снимки. Вашият зъболекар ще реши кои рентгенови снимки са необходими, за да получи подробна информация.

3. Скрининг за рак на устната кухина

Друго важно нещо, което зъболекарите правят, е да проверяват за рак на устната кухина. Както при всички видове рак, ранното откриване е от съществено значение. Ето защо зъболекарите правят скрининг за рак при всеки профилактичен преглед.

По време на скрининга зъболекар ще задържи езика ви с марля и след това ще провери езика и устата за някакви признаци или симптоми. В допълнение с това ще опипа челюстта и шията. Не се притеснявайте, когато извършва прегледа. Това е рутинно с цел да провери дали всичко е наред.

4. Изчистване на зъбния камък и полиране

Зъболекарите препоръчват зъбите да се почистват редовно, за да се поддържат здрави венците и да се предотврати пародонтоза. При профилактичните прегледи често се открива натрупал се зъбен камен. Зъболекарят използва подходящите инструменти, за да отстрани втвърдената плака. След това полира зъбите ви със специална паста, за да отстрани петната и да полира емайла. Няма нищо по-хубаво от усещането за чиста уста след професионално почистване.

5. Лечение с флуорид

Лечението с флуорид обикновено се извършва след почистване на зъбите. Те най-често се дават на деца, но са полезни и за възрастните за предотвратяване на кариеси. Лечението е препоръчано да се използва при деца, за да се укрепи зъбният им емайл през годините, когато са най-предразположени към кариеси.

Лечението с флуорид може да бъде под формата на гел, изплакване, пяна или лак. Нанася се с тампон, четка, ваничка или вода за уста. Тези процедури съдържат много по-голямо количество флуорид, отколкото пастата за зъби, а прилагането им отнема само няколко минути. Вероятно ще бъдете помолени да изчакате 30 минути, преди да ядете или пиете след лечението, за да може флуоридът да се абсорбира правилно в зъбите. Затова препоръчваме да се храните преди срещата при зъболекар.

6.Нанасяне на силант

Зъбният уплътнител представлява много тънко покритие, което се рисува върху дъвкателните повърхности на зъбите, обикновено моларите (задните зъби), за да се предотврати появата на кариеси. Запечатването може да продължи от пет до 10 години. Обикновено процедурата се прилага при деца и тийнейджъри. Но възрастните, които нямат кариеси или пломби в моларите, също могат да се възползват от нея.

Вече имате добра представа за това какво се случва при зъболекаря по време на рутинно посещение. Знаете какво да очаквате – от оралния преглед до третирането с уплътнител. Редовното посещение при зъболекаря е от съществено значение, за да сте сигурни, че оралното ви здраве е на ниво. Така че, ако е минало много време, обадете се на вашия зъболекар. Зъбите ви ще го оценят!

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.