Лаймска болест

image
  • By
  • 07.07.2022

Лаймска болест

Лаймската болест е една от най-разпространените, предавани с кърлежи инфекции в България. Заболяването се среща обикновено през топлите месеци на годината /пролет и лято/.

Важно е да знаем!

  • Болните от Лаймска болест НЕ са заразни за околните!
  • Не се прилага ваксина срещу Лаймска болест, поради което най-ефективният начин да избегнем заболяване е да се предпазим от ухапване!

Клиничната картина може да имитира редица заболявания, поради което е наричана „Великият имитатор”. По тази причина често пъти остава неразпозната.

Най-честият симптом е така нареченото „биволско око” или „мишена” по кожата, като в диаметър може да достигне до 15-20 см. Паралелно със зачервяването или самостоятелно могат да се изявят и други симптоми на началната Лаймска болест – увеличение на лимфните възли в областта на ухапването, отпадналост, температура, болки в мускулите и ставите, невралгия, главоболие. Симптомите могат да изчезнат и без лечение, но причинителят остава в организма и заболяването може да прогресира. През късните стадии на заболяването се засяга нервната система, ставите, сърцето. Възможно е да се наблюдават и неспецифични оплаквания като умора, проблеми с концентрацията и други.

Как да разберем дали имаме Лаймска болест?

Минимум 20 /препоръчително 30/ дни след ухапването е препоръчително да се направи серологично изследване на пациента. Серологичното изследване включва тестове за скрининг (ELISA) и потвърдителни тестове (имуноблот). Взема се венозна кръв от пациента /не е задължително да бъде на гладно/.

Най-добре е специалист по инфекциозни болести да прецени дали е необходимо и какъв точно тест да Ви бъде направен!

Изследването за заразеност на кърлежа се извършва с генетични техники и е специфично само за причинителят на Лаймска болест, тоест не дава информация дали кърлежът е носител и на друг вид причинители. Самото изследване на кърлежа е с по-ниска диагностична стойност в сравнение със серологичното изследване на самият пациента. Затова изследването на кърлежа не изключва серологичното изследване на пациента!

Заболяването се лекува с антибиотици, прилагани в различни срокове в зависимост от стадия на заболяването и тежестта му. 

Полезни съвети:

  • Наблюдавайте за повишена температура, мускулни болки, умора, поява на характерен обрив и уголемени лимфни възли!
  • Посетете специалист по инфекциозни болести, който да прецени какви изследвания и лечение са Ви необходими!
  • Не започвайте прием на антибиотици без да Ви бъде предписани от лекар! 

Запишете час за преглед още сега. Може да го направите бързо и лесно още тук.

Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар. Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето Ви е най-важна.

Запишете час или задайте въпросът си още сега, избирайки бутона по-долу:

Запиши час Запиши час