Какво представлява кинезитерапевтът?

  • Home
  • Blog
  • Какво представлява кинезитерапевтът?
image
  • By
  • 12.07.2022

Какво представлява кинезитерапевтът?

Всеки е чувал за кинезитерапевт. Знаете, че е някакъв вид медицинско лице, но какво точно прави, с какво се занимава и всичко останало ще разберете сега.

Преди да се потопим в дълбоките води на професията кинезитерапевт, трябва да знаем какво е кинезиология и кинезитерапия. Кинезиологията е наука за физическата активност, а кинезитерапията използва принципите на кинезиологията, за да помогне на пациентите да постигнат целите на упражненията или да се възстановят след травма.

Кинезитерапевтът е регистриран професионалист в областта на здравеопазването, обучен да използва научно-обосновани принципи за подобряване на физическите и функционалните способности на човека. Или по-просто казано кинезитерапевтите са специалисти в областта на науката за движението. Те могат да лекуват пациенти по предписание на лицензиран лекар, лекарски асистент или медицинска сестра.

Кинезитерапевтът трябва да има обширни познания за упражненията и движението. Те разработват, наблюдават и модифицират упражнения за хора, с които да възстановят силата и функциите си след травма, заболяване или продължително бездействие.

Експертизата им обхваща различни умения за придвижване, различаващи се от стандартните упражнения. Такива могат да бъдат обучение на водачи и протезна или ортопедична рехабилитация, която представлява използването на скоби или изкуствени крайници за подпомагане на увеличаването на функционалната подвижност.

Кинезитерапевтите често работят и със спортисти, които са пострадали и се нуждаят от помощ при възстановяване след травми. В допълнение към стандартната програма за упражнения кинезитерапевтите често използват и по-непознати методи за мнозина. Пример за такива са водна терапия и адаптивен фитнес, кондициониране и упражнения в домашни условия, за да се увеличи  независимостта на клиента.

Издръжливостта и общата кондиция са друг фокус на кинезитерапевта, които са важни за общите функционални способности. Функционалната способност е способността за извършване на ежедневни дейности.

Кинезитерапевтът изготвя индивидуални планове за лечение с конкретни цели въз основа на физическите ограничения и общата кондиция на всеки пациент. Той отговаря за демонстрирането, прилагането и контрола на програмите и за внасянето на корекции, ако е необходимо, въз основа на способностите и напредъка на болния.

Кинезитерапевтът трябва да разбира и предава важна информация и техники, свързани с биомеханиката и ергономията на движението. Биомеханиката е начинът, по който се движат нещата – механичното приложение на движението. Например, важно е да знаете, че когато ходите, петата трябва да удари земята първа.

От друга страна, ергономията е връзката между механиката на тялото и изпълняваната задача. С други думи, кинезитерапевтите могат да оценят работата ви и начина, по който я изпълнявате, и да препоръчат промени. В някои случаи могат да се приложат прости техники, като например по-често преместване на тежестта.

В други случаи програма от упражнения, съобразена със спецификата на задачата, може да укрепи прекомерно използваните мускули, да направи движенията по-ефективни и да гарантира използването на добра механика на тялото. Например една проста модификация на сгъването в коленете при вдигане, съчетана с програма за укрепване на гърба, може значително да намали случаите на болки в кръста.

Кинезитерапевтите работят заедно с лекари, които проследяват състоянието на пациента. В някои случаи лекарят може да предпише и медикаменти, чрез които да облекчи болката на пациенти. Въпреки че споделят прогреса на лекуващия се пациент и разменят информация помежду си, лекарят и кинезитерапевтът невинаги работят на едно и също място.

Най-често кинезитерапевтите работят в отделни специализирани центрове, специално пригодени за всички упражнения, от които ще се нуждае пациентът. Образованието им е бакалавър и се провежда в отделен факултет от този на лекарите.

Кинезитерапевтът е специалист не само в работа си относно механиката на движенията и раздвижването на хората. За да бъдеш истински професионалист, трябва да умееш да работиш с пациент, които все още изпитват и емоционална травма.

Понякога случаите не са толкова тежки и се касае за травма или нараняване, което не се отразява в такава степен на живота. Но при други проблемът може да бъде по-сериозен. Например при хора с ампутирани крайници или такива, които са претърпели катастрофа. Процесът е много по-труден и изисква изключително търпение и професионализъм. Разбира се, заедно с кинезитерапевтът работят и специалисти за менталното здраво, но все пак търпението и вниманието, показани от страна на кинезитерапевта са ключови.

Кинезитерапевтът е специалист, чиято основната цел е да намали отслабването или слабостите в извършването на движения, да подобри функционалните възможности и да помогне с възстановяването след травма. Кинезитерапевтът е този, който ще ви асистира, за да възвърнете физическото си благополучие.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.