Какъв лекар е неврохирургът и какво лекува?

  • Home
  • Blog
  • Какъв лекар е неврохирургът и какво лекува?
image
  • By
  • 12.07.2022

Какъв лекар е неврохирургът и какво лекува?

Неврохирурзите са лекари, които лекуват заболявания, свързани с мозъка, гръбначния стълб и други части на нервната система. Те се различават от невролозите по това, че са специално обучени и сертифицирани за използване на хирургично лечение, докато невролозите се фокусират главно върху медикаментозно лечение.

Тъй като неврохирурзите са експерти в областта на човешката нервна система, те изпълняват и голямо разнообразие от задължения в допълнение към хирургията. Например други лекари от спешно отделение, невролози, кардиолози често се консултират с неврохирурзи по отношение на техните случаи.

1. Какво прави неврохирургът?

Съществува мит, че неврохирурзите прекарват цялото си време в операции. В действителност те имат много други задължения.

Като едни от най-опитните и висококвалифицирани специалисти в медицината, неврохирурзите прекарват много време в консултации с други лекари за различни случаи. Те имат свой собствен списък със случаи, всеки от които е с уникални предизвикателства. Не всички от тези случаи се нуждаят от операция, въпреки че за много от тях вероятно ще се наложат.

Неврохирурзите лекуват хора с различни неврологични проблеми, като например:

  • Аневризми – аневризмата е издутина в кръвоносен съд, причинена от слабост в стената на съда, който може да се спука
  • Дискови (или друг вид) хернии
  • Спина бифида – състояние, което засяга гръбначния стълб и обикновено се проявява при раждането, вид дефект на невралната тръба
  • Болест на Паркинсон
  • Мозъчни тумори
  • Нарушения на периферната нервна система – проблеми с нервите, които пренасят съобщения към и от мозъка

Неврохирурзите използват най-съвременните технологии за визуализация, за да открият източника на проблема. Те включват магнитоенцефалография (MEG сканиране), използвана за откриване на източника на припадъци, ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), позитронно-емисионна томография (ПЕТ), която често се прилага за търсене на рак и компютърна томография (КТ) – изследване, което показва повече подробности от стандартната рентгенова снимка.

След като се открие източникът на проблема, ако лечението е хирургично се заема неврохирургът, но ако не се налага операция, продължавате работя с невролог.

2. Какви операции извършва неврохирургът?

Краниотомията е отстраняване на част от черепа, за да се осигури достъп до мозъка за отстраняване на мозъчен тумор, анормална тъкан, кръв или кръвни съсиреци. При други случаи чрез краниотомията се намалява налягането след нараняване или инсулт, възстановява се мозъчна аневризма или фрактура на черепа. След операцията частта от черепа се поставя обратно на мястото си.

Биопсия. Биопсиите обикновено се правят, след като образните изследвания са открили потенциална аномалия. Хирургът прави разрез в черепа или поставя игла, за да отстрани мозъчни клетки или тъкан за изследване от патолог.

Дълбока мозъчна стимулация. Имплантира се медицинско изделие с батерия, наречено имплантируем импулсен генератор, за да се осигури електрическа стимулация на определени области в мозъка. ДМС се използва най-често при двигателни нарушения като болестта на Паркинсон.

Невроендоскопия. Тази минимално инвазивна техника включва прокарване на тънка тръба, наречена ендоскоп, през устата, носа или малки разрези в черепа, за да се получи достъп до мозъчна тъкан или да се отстрани такава. На края на ендоскопа има светлина и камера, а операцията се извършва с инструменти, поставени през ендоскопа.

Ендоскопската транссфеноидална хирургия (наричана още ендоскопска хирургия на хипофизата) е един от видовете невроендоскопия. Тя включва прокарване на ендоскопа през носа за отстраняване на мозъчни тумори и лезии в близост до хипофизната жлеза, точно зад носа.

Тромбектомия и възстановяване на мозъчна аневризма. Хирургът насочва хирургически инструменти, като катетър или тънки метални жици, през голям кръвоносен съд в слабините на пациента, за да достигне до мозъчните съдове, като използва контрастна боя, за да идентифицира проблемния кръвоносен съд, без да отваря черепа. Процедурата се използва най-често при пациенти с кръвен съсирек в мозъчна артерия, мозъчна или спукана аневризма, която причинява кървене в мозъка и уврежда тъканта около руптурата.

Някои пациенти с рак на мозъка се лекуват със стереотактична радиохирургия, която може да включва използването на гама нож, но това не е операция в общоприетото разбиране на термина и “ножът” всъщност не е нож.

Радиохирургията е външно лъчелечение, което не включва разрез. Специално оборудване, като марковия гама нож, прецизно доставя висока доза радиация, която се насочва към тумори или други лезии, като се свежда до минимум увреждането на околната здрава тъкан.

Неврохирургията определено е една от най-сложните специалности в медицината. Благодарение на извършваните операции се спасяват много човешки животи, а героите в бяло продължават да работят тихо в операционната зала, където създават чудеса.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.