Какъв специалист е имунологът?

  • Home
  • Blog
  • Какъв специалист е имунологът?
image
  • By
  • 21.07.2022

Какъв специалист е имунологът?

Имунологът специализира в лечението на заболявания, причинени от имунната система. Имунолозите са лекари, които диагностицират, лекуват и работят за предотвратяване на нарушения на имунната система.

Имунологът се занимава предимно с пациенти, които имат хранителни или сезонни алергии, сенна хрема, екзема или автоимунно заболяване. Когато имунната система не работи толкова добре, колкото трябва, организмът няма достатъчно защитни сили срещу инфекции. Това може да доведе до повишен риск от развитие на рак или автоимунни заболявания, които могат да накарат имунната система да се „превъзбуди“ и да заработи срещу вас.

1. Какво прави имунологът?

Алергиите се появяват, когато имунната система реагира прекомерно на алерген (например храна, прах или полени). Те могат да бъдат предизвикани от нещо, което сте вдишали, погълнали или докоснали.

Симптомите на алергиите включват кашлица, кихане, сърбеж в гърлото или сълзене на очите. Тежките алергични реакции водят до възпаление на кожата, което води до появата на копривна треска и екзема. Те могат да причинят ниско кръвно налягане, астматични пристъпи и в крайни случаи дори смърт.

Имунологът е този, който прави изследванията и диагностицира алергията. Често пъти имунолозите са специализирали и допълни своето обучение, за да са достатъчно квалифицирани и да работят с хора с алергии.

Наред с прегледа на пациентите имунолозите провеждат изследвания, за да разберат защо имунната система невинаги работи правилно. Клиничните имунолози оценяват и диагностицират деца и възрастни, като им помагат да се справят с нарушенията и да ги лекуват.

При автоимунните разстройства имунната система не функционира правилно, за да защитава тялото, при което могат да бъдат засегнати множество системи. В зависимост от състоянието и тежестта на заболяването, имунолога работи и с други специалисти, така че да се облекчат симптомите до минимум.

Имунолозите работят с пациенти с многообразни заболявания, които включват:

  • респираторни (свързани с белия дроб и дишането) заболявания, включително астма и синузит
  • заболявания на очите, като алергичен ринит или сенна хрема
  • кожни заболявания като екзема и контактен дерматит
  • тежки реакции към лекарства, храни, ваксини и ухапвания от насекоми
  • автоимунни заболявания като множествена склероза или лупус

В специалността на имунолога влиза и работата със стволови клетки и костен мозък, които се трансплантират най-често на деца, страдащи от левкемия.

2. Причини да посетите имунолог

Имунната система е сложна комбинация от органи и клетки, които защитават тялото ви от вредни бактерии, вируси или други нашественици. Нарушенията на имунната система са сериозни и трябва да бъдат разгледани от специалист. Имунитетът е като броня, която предпазва всички органи и позволява да извършват работата си безпроблемно. Ако тази броня се нарани, се разваля и синхронът на цялата вътрешна система.

Когато сте болни или имате алергична реакция, имунната система работи срещу вас. Преди десетилетия имунните разстройства са се смятали за рядкост. Сега, благодарение на подобрените тестове и диагностика, имунолозите откриват и лекуват заболяванията незабавно. Когато знаете какво причинява вашето разстройство, можете да възстановите здравето си и да предотвратите по-нататъшно увреждане на организма.

3. Какво да очаквате при имунолога?

За да вземе решение за най-добрия курс на лечение, имунологът трябва да знае какво причинява алергичната реакция(най-честите случаи) или друг симптом, който имате. Ще ви помоли за подробно описание на състоянието ви и възможните причинители или рискови ситуации, в които сте били.

Имунологът извършва серия от тестове, за да идентифицира алергена или веществото, което предизвиква патологичния процес. Всеки тест съдържа малки количества от възможните алергени, които могат да предизвикат имунна реакция.

Тестовете, провеждани от имунолога включват следните:

  • кръвни тестове за откриване и измерване на алергените в кръвта
  • тестване с лепенки или поставяне на лепенка, съдържаща алергена, върху кожата
  • изследване на белодробната функция, за да се оцени как работят белите дробове
  • тестване на кожата, което включва използване на игли за убождане на кожата и след това поставяне на алерген върху одрасканата повърхност.
  • назална натривка или почистване на вътрешната част на носа с тампон

Когато резултатите от тестовете се върнат, имунологът ще изготви план за лечение. Приемането на антихистамини, които се продават без рецепта, или просто избягването на причинителите на алергии, действа при леки алергии. В противен случай имунологът може да ви предпише нещо по-силно за справяне със симптомите.

Имунологията е много специфична специалност, макар и не толкова известна, тя има своите особености. Имунолозите са перфектни клиницисти, но едновременно с това умеят да боравят с най-различни тестове в лаборатория. Когато се наложи да посетите имунолог, бъдете сигурни, че ще бъдете лекувани по най-добрия начин.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.