Защо боледуваме често и как да се предпазим?

  • Home
  • Blog
  • Защо боледуваме често и как да се предпазим?
image
  • By
  • 21.07.2022

Защо боледуваме често и как да се предпазим?

Хроничният стрес или недостигът на сън са фактори, които нарушават цялостното здравословно състояние и следователно ще са една от причините, поради които боледувате често. Въпреки че понякога са достатъчни прости промени в начина на живот, за да се отървете от боледуването, това не винаги е така.

Честото боледуване може да бъде смущаващо и неприятно. С течение на времето може да доведе и до по-сериозни усложнения на здравето. Поради тази причина е важно да се идентифицират причините за честото боледуване и да се работи ефективно с тях.

В тази статия ще разгледаме някои основни причини, поради които хората продължават да се разболяват и ще видим как да се справим с тях.

1. Стрес

Постоянният стрес допринася за развитието на няколко здравословни състояния. Стресът е част от ежедневието на повечето хора. Хроничният стрес обаче се запазва с течение на времето и може да се отрази неблагоприятно на здравето. Състояния, които могат да развият в резултат на стреса, варират от сърдечни заболявания до депресия.

Хроничният стрес предизвиква редица симптоми, включително главоболие, умора, проблеми със съня, с храносмилането, чести инфекции и заболявания, раздразнителност и още много други.

Справянето с хроничния стрес включва идентифициране и отстраняване на основните причини за стреса. В зависимост от източника промяната може да бъде малка и почти незабележима, но може да включва намиране на друга работа или прекратяване на сегашни взаимоотношения.

Пробвайте упражнения или медитация, които да ви отпуснат и да забравите за проблеми. Здравословната диета е не по-малко важна за справянето със стреса. Когато сме под напрежение, забравяме за ограниченията и ядем всичко, което е пред очите. Ако никое от изброените не помогне да се справите със стреса, може би е време да се обърнете към психотерапевт. С няколко терапии ще се почувствате като нови.

2. Нарушения на имунната система

Много разстройства могат да засегнат имунната система, която представлява съвкупност от органи, тъкани и клетки, които работят заедно, за да защитават организма от инфекции и болести. Първичните имунодефицитни нарушения – наричани още първични имунни нарушения или първичен имунодефицит – отслабват имунната система, което позволява по-лесно възникване на инфекции и други здравословни проблеми. Много хора с първичен имунодефицит се раждат с липсваща част от имунната защита или с неправилно функционираща имунна система, което ги прави по-податливи на микроби, които могат да причинят инфекции. Някои форми са толкова леки, че могат да останат незабелязани в продължение на години. Други видове са достатъчно тежки, за да бъдат открити скоро след раждането на засегнатото бебе.

При много видове първични имунодефицитни заболявания лечението може да стимулира имунната система. Изследванията продължават, което води до подобряване на лечението и повишаване на качеството на живот на хората с това заболяване.

Други заболявания също могат да нарушат имунната система, от това да я отслабят до това да я разрушат напълно. Такива заболявания са:

  • Заразяване с ХИВ и развиването на СПИН
  • свръхактивна имунна система, която предизвиква алергични реакции
  • неизправност, която кара имунната система да атакува здрави тъкани, като например автоимунно разстройство

Възможно е да се разболявате редовно, когато имунната система не функционира правилно. Причината за това е, че организмът не е в състояние да се бори правилно с микробите, като например бактериите. Ако възникне инфекция, възстановяването може да отнеме повече време от обичайното. Възможно е през това време да се появи друго заболяване, което да предизвика постоянно чувство на неразположение.

Важно е да се лекува всяко заболяване, което засяга имунната система, и това обикновено включва различни видове лекарства. Всички хранителни добавки, които обещават да подобрят здравето, всъщност не помагат, а единствено намаляват парите ви.

Воденето на здравословен начин на живот е най-добрият начин за поддържане на имунната система. Това включва приемане на храна, богата на нутриенти, редовни физически упражнения, достатъчно сън, избягване на тютюнопушене, въздържане от алкохол или умерена консумация на алкохол, постигане и поддържане на здравословно тегло.

3. Липса на сън

Хората, които не спят достатъчно всяка нощ, са по-склонни да се разболеят. Вече няколко пъти повторихме по-нагоре в статията колко е важно да спим. Отново го споменаваме, защото сънят е ключов за твърде много неща в организма.

Имунната система освобождава цитокини, докато спите. Цитокините са протеинови пратеници, които се борят с възпаленията и болестите. Тялото се нуждае от повече от тези протеини, когато сте болни или стресирани. То не може да произвежда достатъчно защитни протеини, ако сте лишени от сън, толкова е просто. Това понижава естествената способност на организма да се бори с инфекциите и вирусите. Продължителното лишаване от сън също така увеличава риска от затлъстяване, сърдечни заболявания, сърдечносъдови проблеми и диабет. Повечето възрастни се нуждаят от 7 до 8 часа сън всеки ден.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.