Какъв специалист е неврологът и какво лекува?

  • Home
  • Blog
  • Какъв специалист е неврологът и какво лекува?
image
  • By
  • 22.07.2022

Какъв специалист е неврологът и какво лекува?

Невролозите са лекари, които диагностицират и лекуват болести, засягащи нервната система, състояща се от главен, гръбначен мозък и нерви. Невролозите са клиницисти, които диагностицират заболяванията и прилагат медикаментозни лечения.

Неврологичните нарушенията, налагащи медицинска помощ са стотици. Въпреки това най-често се свеждат до няколко групи от заболявания, които заемат 80% от времето на невролозите. Състоянията, които лекуват невролозите са:

  • деменции – като болест на Алцхаймер
  • дископатии – на различни ниво по гръбначния стълб
  • диабетна полиневропатия или друг вид невропатии
  • главоболие, мигрена, епилепсия
  • инсулти и последствията от тях

Неврологията е една от най-сложните специалности в медицината. Неслучайно в България има толкова малко невролози. Обучението, през което преминава специалист по неврология включва шест години и половина обща медицина и още четири години специализация.

Допълнителните квалификации след завършване на специализацията почти винаги са налице. Тъй като неврологията се занимава с мозъка и цялата нервна система, има много състояния, които неврологът може да диагностицира и лекува. Всеки лекар се насочва към болест или група от болести, която най-много го интересува.

Специалистът може да се фокусира върху:

  • медицина на главоболието, на съня
  • автономни разстройства
  • съдова неврология (лечение на инсулти)

Как протича прегледът при невролог?

Посещението при невролога може да бъде лична инициатива, ако смятате, че имате проблем или да бъдете препратени от личния лекар. Прегледите обикновено протичат еднотипно.

Когато се срещнете с невролога, той ще разговаря с вас за медицинската ви история и симптомите, които са ви накарали да дойдете. Различното при преглед от невролог сравнено с останалите специалисти е това, че трябва изпълните определени движения. Чрез тях се преценява координацията – свързана с дейността на малкия мозък, рефлексите и дали има нарушение в тяхната функция, или са напълно запазени. Неврологът проверява и за запазено усещане (до колко усещате допир от предмети) по различни части от тялото – ръце, корем, крака. 

Ако състоянието е по-често срещано, неврологът може да постави веднага диагноза, да ви предпише лечение и да се приберете вкъщи. Но за съжаление, понякога физическият преглед не стига и се налага допълнителни изследвания, които да потвърдят състоянието. В зависимост от симптомите те могат да включват:

  • изследвания на кръвта и урината за търсене на инфекции, токсини или белтъчни нарушения – усложненията след прекарване на инфекциозни болести имат дълготрайни отражения върху нервната система
  • образни изследвания на мозъка или гръбначния стълб за търсене на тумори, мозъчни увреждания или проблеми с кръвоносните съдове, костите, нервите или дисковете

Ако имате чести припадъци, се налага да се направи електроенцефалография или ЕЕГ. Благодарение на изследването се засича дейността на мозъка и мозъчната функция. Върху скалпа се поставят малки пластини, наречени електроди, които се свързват с кабел към апарат.

Комуникацията между мозъка и мускула е също толкова важна, колкото самата нервна активност. Изследването на комуникацията между нерва и мускула, с който работи е наречено електромиография или ЕМГ. То се извършва с електроди върху кожата или с игла, поставена в мускула.

Тестове, наречени евокирани потенциали служат за измерване на реакцията на мозъка на стимули изпратени към слуха, зрението и някои нерви. Те са подобни на ЕЕГ, с изключение на това, че лекарят ще издава звуци или ще мига със светлина, за да види как реагира мозъкът.

Друга важно изследване е спиналната или лумбална пункция. Благодарение на него се установява налична инфекция чрез взимане на малко количество течност от гръбначния стълб.

Запишете симптомите си и друга информация за здравето си, включително лекарства, алергии, предишни заболявания и история на заболяванията в семейството, когато посещавате невролога.

По време на прегледа неврологът ще ви даде много информация, така че може да водите бележки. Не се страхувайте да задавате въпроси, ако сте объркани от нещо. Уверете се, че сте разбрали диагнозата и лечението си, както и всички по-нататъшни стъпки, които трябва да предприемете.

Неврологичните разстройства са изключително трудни както за болния, така и за неговите близки. Тези заболявания са с най-различна форма и размер и могат да засегнат хора на всякаква възраст и с различно здравословно състояние. Ако усетите спазъм, болка, изтръпване или нещо необичайно, то определено се замислете за невролог. Навременното откриване на заболяването може да ви спаси живота.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.