Кои са най-разпространените сърдечно-съдови заболявания?

  • Home
  • Blog
  • Кои са най-разпространените сърдечно-съдови заболявания?
image
  • By
  • 25.07.2022

Кои са най-разпространените сърдечно-съдови заболявания?

Сърдечните болести остават водеща причина за смърт в България и в света. Тъй като този клас заболявания са толкова често срещани, ще разгледаме кои са най-изявените и какви са рисковите фактори за тяхната поява. Така ще сте наясно какво да избягвате и как да предотвратите появата на сърдечно-съдови заболявания.

1. Сърдечен пристъп – инфаркт

Инфарктът на миокарда, обикновено оглавява списъка на сърдечно-съдовите заболявания. Сърдечният пристъп настъпва, когато сърцето не получава достатъчно кислород, необходим за работата му. Това се случва, тъй като притокът на кръв, доставящ този кислород, е значително намален или напълно спира. Най-често това се дължи на атеросклерозата.

Атеросклерозата може да се причисли като друг вид заболяване, който води след себе си редица усложнения. В основата на патологичния процес стои бавното натрупване на плака, която включва мазнини, холестерол и други вещества, в различни артерии. Около плаката могат да се образуват кръвни съсиреци, които да забавят или блокират притока на кръв и да причинят инфаркт.

2. Инсулт

Инсултът се счита за сърдечно заболяване, тъй като състоянието е съсредоточено около притока на кръв. Инсултът обаче се дължи на проблеми с притока на кръв към мозъка, а не към сърцето. Исхемичните инсулти съставляват 87% от всички инсулти и се появяват поради запушване на кръвоносен съд, който доставя кръв и кислород до мозъка.

Без кръв и кислород частите на мозъка могат да се увредят или да загинат, ако не се лекуват бързо. Мозъкът е един от най-чувствителните органи и дори липсата на кислород само за няколко минути е с критични последствия. Хеморагичните инсулти са в резултат освен на запушването, а така също и на съдова малформация или необичайно нарастване на мозъчните кръвоносни съдове.

3. Сърдечна недостатъчност

Сърдечната недостатъчност, наричана още застойна сърдечна недостатъчност, се отнася до това, че сърцето не изпомпва кръвта толкова добре, колкото трябва. Това не означава, че сърцето е спряло да бие, както може да се предположи от името.

Сърцето продължава да изпомпва кръв, но не с достатъчно висока скорост, за да функционира организмът правилно. Умората и недостигът на въздух, които могат да бъдат резултат от нелекувана сърдечна недостатъчност, усложняват значително ежедневните дейности като ходене или изкачване на стълби.

4. Аритмия

Сърдечната аритмия е всеки необичаен ритъм на сърцето: твърде бавен, твърде бърз или с неравномерен ритъм или темпо. Без правилен ритъм сърцето не работи ефективно и правилно. В такъв случай сърцето може да изпомпва прекалено много кръв или пък обратното прекалено малко, с което се забавя доставянето на кислород и хранителни вещества до другите органи.

5. Усложнения на сърдечните клапи (клапни пороци)

Подобно на аритмиите, усложненията на сърдечните клапи могат да обхванат множество различни аномалии. При стеноза клапите в сърцето не се отварят достатъчно, за да позволят на кръвта да преминава нормално.

Регургитация възниква, когато сърдечните клапи не се затварят правилно, което позволява на кръвта да изтече през тях. Подобно на артериите в сърцето, сърдечните клапи също трябва да функционират безпрогрешно, за да се избегнат усложнения, които могат да застрашат живота.

6. Вродени сърдечни заболявания

Вродените сърдечни заболявания възникват в една или повече части на сърцето или кръвоносните съдове. Около 8 от всеки 1000 деца се разболяват от него. Те могат да имат симптоми още при раждането, но при някои симптомите не се проявяват до детството или дори до зряла възраст.

За голяма част от вродените сърдечни заболявания причината не е ясна. Възможно е гените да играят роля или това да се случи, ако бебето е изложено на вирусни инфекции, алкохол или наркотици, преди да се роди.

7. Ревматично заболяване на сърцето

Увредите на сърдечните клапи се появят след ревматична треска – възпалително заболяване, което е най-често срещано при децата.

Ревматичната треска започва с нелекувана стрептококова инфекция на гърлото и може да засегне много части от тялото на дете. Ако лекарят смята, че детето е имало ревматична треска, той ще направи физически преглед и изследвания, включително рентгенови снимки и ЕКГ, за да провери дали е увредено сърцето и в каква степен.

Този списък на сърдечно-съдовите заболявания може да ви помогне да идентифицирате най-често срещаните сърдечни заболявания. Вашият лекар ще отговори на всички въпроси, които може да имате относно сърдечните заболявания и как можете да подобрите здравето на сърцето си и качеството на живот чрез здравословен избор на диета и начин на живот.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.