Кои са най-честите неврологични заболявания?

  • Home
  • Blog
  • Кои са най-честите неврологични заболявания?
image
  • By
  • 25.07.2022

Кои са най-честите неврологични заболявания?

Нервната система е сложна, високоспециализирана мрежа. От зрението до обонянието, от ходенето до говора, нервната система организира, обяснява и ни свързва със света около нас. Нервната система е съставена от някои от най-важните части на тялото ни: главния мозък, гръбначния мозък, мускулите и нервите, които ги свързват. Те са отговорни за много важни функции в тялото, като например паметта, възприятието, езика, движенията, преглъщането, дишането и дори функцията на червата и пикочния мехур.

Когато обаче нещо се обърка с част от нервната система, това може да доведе до неврологично разстройство. Неврологичните разстройства засягат милиони хора всяка година, но много хора може да не знаят, че имат такова.

Запознаването със симптомите на неврологичните разстройства е важно, тъй като при наличие на такива веднага ще се обърнете към невролог. Нека разгледаме някои от най-често срещани неврологични разстройства.

1. Главоболие

Главоболието е едно от най-разпространеното състояния като цяло и може да засегне всеки на всяка възраст. Въпреки че в много случаи главоболието не би трябвало да е нещо твърде сериозно, за което да се притеснявате, ако главоболието се появява внезапно и многократно, трябва да се обърнете към лекар, тъй като това може да са симптоми на скрито заболяване.

Внезапната поява на силно главоболие, както и главоболие, свързано с повишена температура, чувствителност към светлина и скованост на врата, са червени знамена за нещо по-сериозно, като например вътречерепно кървене или менингит. Ако главоболието се появява периодично и приемате болкоуспокояващи лекарства без рецепта, то определено се нуждаете от медицинска помощ.

Въпреки че състоянията като главоболие от тензионен тип (заемащ до 60% от случаите) и мигрена не са животозастрашаващи, справянето с хроничната болка може да бъде изтощително. Днес има много възможности за лечение на разстройства на главоболието, които ще помогнат да се върнете към нормален живот.

2. Епилепсия и припадъци

Епилепсията е друго срещано неврологично заболяване, включващо необичайна електрическа активност в мозъка, което ви прави по-податливи на повтарящи се, непровокирани припадъци. Непровокиран означава, че припадъкът не може да се обясни с излагане или отказване от наркотици или алкохол, както и че не се дължи на други медицински проблеми, като например тежки електролитни нарушения или много висока кръвна захар.

Ако сте имали един пристъп през живота си, това не означава непременно, че имате епилепсия. Но ако имате два или повече и са редовни, това може да е епилепсия. Симптомите на припадъците могат да варират в зависимост от това от коя част на мозъка идва припадъкът.

Ако получите пристъп, е важно да се обърнете към невролог. Съществуват много ефективни медикаментозни лечения за справяне с епилепсията и прекратяване на пристъпите. При по-тежки случаи лечението може да включва операция на епилепсията, като се отстраняване огнището на припадъка в мозъка.

3. Инсулт

Инсултите са едно от най-ключовите неврологични нарушения, за които трябва да се знае, поради сериозността на потенциалните симптоми и произтичащите от тях увреждания, които могат да настъпят.

Инсултът обикновено се дължи на липса на приток на кръв към мозъка, често причинена от съсирек или запушване на артерия. В наши дни могат да се направят много интервенции за спиране на инсулта, но в този случай времето е мозък (а не пари). Симптомите, с които да разпознавате инсулта са следните:

  • затруднения при запазване на равновесие и изтръпване, слабост и дори парализа на различни части от тялото
  • резки промени в зрението, световъртеж
  • затруднение в говора, трудно изразяване на мимики

Тези признаци и симптоми невинаги означават, че някой има инсулт, но е много важно да се обадите на 112 и да потърсите помощ веднага, за да сте сигурни.

4. Болест на Алцхаймер и деменция

Загубата на паметта е често срещано оплакване, особено при възрастните хора. Известна степен на загуба на паметта е нормална част от стареенето. Например да влезете в стая и да забравите защо, е напълно нормално с напредване на възрастта.

Има обаче признаци, които показват нещо по-сериозно, като деменция или болест на Алцхаймер. Тези симптоми могат да включват изгубване, затруднения при управлението на финансите, затруднения в ежедневните дейности, оставяне на печката включена, забравяне на имената на близки роднини и приятели или проблеми с езика. Промените в поведението заедно с тези промени в паметта също могат да предизвикат безпокойство.

Деменцията е бавно прогресиращо състояние и трябва да бъде оценена от невролог. Въпреки че няма лечение, съществуват лекарства и терапии, които могат да помогнат за справяне със симптомите.

Неврологичните разстройства могат да бъдат бавно прогресиращи и да изискват диагностициране от специалист. Неврологията има много различни подспециалности затова потърсете консултация с невролог, който е специализиран в конкретното състояние за вашия случай, за да си гарантирате най-добрия резултат в дългосрочен план.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.