Акне при тийнейджъри и възрастни – каква е разликата?

  • Home
  • Blog
  • Акне при тийнейджъри и възрастни – каква е разликата?
image
  • By
  • 25.07.2022

Акне при тийнейджъри и възрастни – каква е разликата?

Акнето често се смята за проблем на тийнейджърите, но в действителност може да засегне хора на всяка възраст и дори да се превърне в хроничен проблем, който да ви преследва през целия живот. Макар че основната причина за появата на пъпки е една и съща, независимо дали сте младеж или възрастен, има някои разлики, които определят риска от развитие на акне с възрастта.

1. Какво представлява акнето?

Акнето е най-често срещаното кожно заболяване. Кожата съдържа восъчно, мазно вещество, наречено себум, което овлажнява повърхността й. Когато себумът се комбинира с мъртвите кожни клетки, порите се запушват и привличат бактерии. Порите се възпаляват и се появяват подутини. Акнето обикновено изниква по-често по лицето, гърдите и горната част на гърба, тъй като тези области произвеждат повече мазнини.

Съществуват няколко различни вида акне:

  • Белите глави са запушени пори, които се затварят под повърхността на кожата, което води до подуване на порите.
  • Черните точки са запушени пори, които остават отворени, а отворената повърхност почернява.
  • Пъпките, възлите и кистите се образуват, когато стената на кожата около запушената пора се отвори и мазнините и бактериите проникнат в по-дълбоките слоеве на кожата. Тези дълбоки пъпки могат да станат болезнени и да отнеме известно време докато изчезнат. Естествената реакция на тялото към бактериите е да създаде голяма, червена, изпълнена с гной маса.

2. Какви са причините за появата на акне при тийнейджъри и възрастни?

Ако в семейството има случаи на акне, то и вие сте предразположени към развитието. Хората с родители, имащи мазна кожа или големи пори, са податливи на развитие на хронично акне като тийнейджъри, възрастни или и двете.

Друг фактор за акнето са хормоните. Акнето е често срещано явление в тийнейджърските години, тъй като пубертетът предизвиква рязко покачване на хормоните. Свързаните с хормоните изригвания са нормални и по време на бременност и при използване на хормонален контрол на раждаемостта. Когато хормоналните промени в крайна сметка се изравнят, акнето се появява по-рядко. Това е основната причина, поради която може да имате силно акне като тийнейджър, но не и като възрастен.

Акнето при възрастните също се появява поради прекомерното производство на кожна мазнина. Не е добре известно защо някои продължават да развиват акне, но изглежда, че генетичните фактори играят роля. Хормоналните колебания в зряла възраст като бременност и менструация обикновено предизвикват акне.  Ако родителите ви са развили акне в зряла възраст, по-вероятно е и вие да развиете акне в зряла възраст. Ако не отстранявате правилно грима или ако прекалявате с лосионите и маслата, благоприятствате развитието на акне.

3. Как трябва да се грижат за акнето тийнейджърите и възрастните?

С акнето трябва да се справяте по един и същи начин, независимо от възрастта. Важно е да поддържате кожата чиста и без бактерии, като използвате нежни почистващи продукти, които не дразнят настоящите пристъпи на акне. При някои акнето излиза извън рамките на лицето. Възможно е да се появят огнища по гърба, гърдите и други части на тялото, които също се нуждаят от ежедневно почистване с нежни, специфични за акне продукти.

Избягвайте дразнители на акнето, освен сапуните и почистващите препарати. Някои проучвания показват, че млечните продукти и рафинираната захар могат да доведат до появата на акне.

  • Мийте лицето си внимателно

За да избегнете акне, трябва внимателно да почиствате лицето веднъж или два пъти дневно с мек сапун и топла вода. Изтъркването на лицето може да предизвика още повече акне, затова избягвайте да използвате груби скрабове за лице и кърпи за измиване. 

Ако носите грим, използвайте продукти на водна, а не на маслена основа. Не забравяйте да измивате грима старателно.  Ако сте тийнейджър, можете да използвате препарати без рецепта за изчистване на акне, но възрастните се нуждаят от по-деликатни за тяхната кожа продукти.

  • Не пипайте акнето

Не събирайте и не изстисквайте акнето, тъй като това може да доведе до образуване на белези. Това е особено важно за акнето при възрастните, тъй като при тях кожата се възстановява по-бавно. Това означава, че белезите остават по-дълго.

  • Избягвайте външните фактори

Факторите на околната среда могат да подобрят или влошат акнето. Известно е, че излагането на слънчева светлина намалява акнето при някои хора. Прекомерното изпотяване по време на физически упражнения може да доведе до избухване на акне. И въпреки че няма доказателства, че стресът и диетата причиняват акне, ако забележите, че пъпките се предизвикват от определени храни, трябва да ги избягвате. Гелът и лакът за коса могат да запушат порите, ако влязат в контакт с кожата. Ако косата ви често пада върху лицето, не забравяйте да я миете възможно най-често.

Ако акнето не изчезне с помощта на средства за самопомощ, трябва да си запишете час за посещение при дерматолог. Дерматологът ще предложи вариант за лечение, който е подходящ за проблем с акнето.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.