Какви са най-честите странични ефекти на химиотерапията?

  • Home
  • Blog
  • Какви са най-честите странични ефекти на химиотерапията?
image
  • By
  • 29.07.2022

Какви са най-честите странични ефекти на химиотерапията?

Химиотерапията може да предизвика неприятни странични ефекти. Въпреки че много от тях са лекувани или предотвратени, а повечето отминават след спиране на лечението, все пак трябва да сме наясно какви са те.

Ще разгледаме страничните ефекти, които могат да бъдат причинени от традиционната или стандартната химиотерапия. Съществуват и други лекарства, които се използват за лечение на рака по различни начини, включително таргетна терапия, хормонална терапия и имунотерапия.

1. Защо химиотерапията причинява странични ефекти?

Раковите клетки са склонни да растат бързо, а химиотерапевтиците убиват бързорастящите клетки. Но тъй като тези лекарства се разпространяват в целия организъм, те могат да засегнат и нормални, здрави клетки, които също са бързорастящи.

Увреждането на здравите клетки причинява странични ефекти. Страничните ефекти не винаги са толкова лоши, колкото очаквате, но е нормално да се притеснявате за тази част от лечението на рака.

Нормалните клетки, които е най-вероятно да бъдат увредени от химиотерапията, са кръвотворните клетки в костния мозък, космените фоликули, клетките в устата, храносмилателния тракт и репродуктивната система.

Някои химиотерапевтици могат да увредят клетките в сърцето, бъбреците, пикочния мехур, белите дробове и нервната система. Приемат на лекарства заедно с химиотерапията защитава нормалните клетки на тялото. Съществуват и лечения, които помагат за облекчаване на страничните ефекти.

2. Какви са често срещаните странични ефекти от химиотерапията?

Повечето хора се притесняват дали ще имат странични ефекти от химиотерапията и ако да, какви ще бъдат те. Ето някои от най-често срещаните странични ефекти, причинени от химиотерапията:

  • умора, загуба на коса,
  • лесно образуване на синини и кървене
  • анемия (нисък брой червени кръвни клетки)
  • гадене, повръщане, промени в апетита, запек, диария
  • проблеми с устата, езика и гърлото, като рани и болка при преглъщане
  • периферна невропатия или други нервни проблеми, като изтръпване, мравучкане и болка
  • промени в кожата и ноктите, като суха кожа и промяна на цвета
  • промени в теглото, в настроението, в либидото и сексуалната функция

3. Какво трябва да знам за страничните ефекти?

Не всеки развива странични ефекти, а при някои те са малко или дори никакви. Тежестта на нежеланите реакции (колко лоши са те) варира значително при различните хора.

Не забравяйте да поговорите с екипа, който се грижи за вашето състояния, за това кои странични ефекти са най-често срещани при химиотерапията, колко дълго могат да продължат, колко тежки могат да бъдат и кога трябва да се обадите в лекарския кабинет за тях. Онкологът може предпише лекарства, които ще помогнат да предотвратите някои странични ефекти, преди те да се появят.

4. Колко дълго продължават страничните ефекти?

Много странични ефекти отшумяват сравнително бързо, но за някои може да са необходими месеци или дори години, за да изчезнат напълно. Те се наричат късни ефекти.

Понякога страничните ефекти могат да продължат цял живот, например когато химиотерапията причинява дългосрочно увреждане на сърцето, белите дробове, бъбреците или репродуктивните органи. Някои видове химиотерапия в изключително редки случаи причинява забавени ефекти, като втори рак, който може да се появи много години по-късно.

Когато преценяват как най-добре да комбинират химиотерапевтичните лекарства, лекарите трябва да разгледат взаимодействията между химиотерапевтичните лекарства и други лекарства, които лицето приема, включително лекарства без рецепта, витамини и хранителни добавки.

Тези взаимодействия могат да влошат страничните ефекти и да повлияят на ефективността на химиотерапевтичните лекарства. Важно е да информирате лекаря си за всички лекарства, включително за лекарствата без рецепта, витамините, билковите или хранителните добавки, които приемате – дори ако ги приемате само “при нужда”.

Например тромбоцитите помагат за съсирването на кръвта и предотвратяват кървенето. Много химиотерапевтици намаляват броя на тромбоцитите за известно време. Приемането на аспирин или други сродни лекарства също може да отслаби кръвните плочици. Това не е проблем за здрави хора с нормален брой тромбоцити, но ако човек има нисък брой тромбоцити от химиотерапията, тази комбинация може да го изложи на риск от сериозен проблем с кървенето.

5. Кога да потърсите спешен медицински съвет?

Въпреки че страничните ефекти на химиотерапията могат да бъдат притеснителни, повечето от тях не се проявяват, а тези които се, са незначителни. Обърнете внимание, ако имате признак за някаква инфекция – температура над 37,5 С° или под 36 С°, кожата е топла при допир или се чувствате горещи и треперещи, затруднено дишане, грипоподобни симптоми, като мускулни болки и страдания. Инфекциите могат да бъдат много сериозни, ако не се лекуват незабавно.

Въпреки страничните ефекти, химиотерапията е помогнала на стотици онкоболни и продължава да помага. Учените работят по нови и по-добри методи за лечение, които да ограничат страничните ефекти до минимум.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.