Как се отразява кофеинът на тялото?

  • Home
  • Blog
  • Как се отразява кофеинът на тялото?
image
  • By
  • 29.07.2022

Как се отразява кофеинът на тялото?

Кофеинът се съдържа естествено в листата и плодовете на някои растения. Открива се в кафето, черния и зеления чай, какаото, безалкохолните напитки с кола и енергийните напитки. Гуараната (популярна добавка в енергийните напитки) също е естествен източник на кофеин.

Кофеинът е стимулант, което означава, че повишава активността на мозъка и нервната система. Той увеличава циркулацията на химикали като кортизол и адреналин в тялото. В малки дози кофеинът ви накара да се чувствате освежени и повишава концентрацията. В големи дози предизвиква тревожност и проблеми със съня. Подобно на много други наркотични вещества е възможно да се развие толерантност към кофеина, което означава, че се нуждаете от все по-големи дози, за да постигнете същия ефект.

1. Какво прави кофеинът с тялото?

Кофеинът се абсорбира добре от организма и краткосрочните ефекти обикновено се проявяват между 5 и 30 минути след приема му. Тези ефекти са ускорено дишане и сърдечен ритъм, както и повишена умствена бдителност и физическа енергия. В зависимост от индивида тези ефекти могат да продължат до 6-7 часа.

Някои от признаците и симптомите на прием на твърде много кофеин включват повишаване на телесната температура, често уриниране, дехидратация, учестено сърцебиене, безпокойство и възбудимост, тревожност и раздразнителност, треперене на ръцете и безсъние.

2. Колко кофеин е добре да се приема всеки ден?

Реакцията към кофеина зависи от телесната маса, здравословното състояние и метаболизма. Зависи и от това дали организмът е свикнал да получава редовни дози кофеин и какво количество се съдържа в една порция. Изследванията показват, че 400 mg дневно или по-малко е приемлива доза кофеин за общото население.

Приблизителните нива на кофеин в една порция включват:

  • шоколадови напитки: 5-10 mg на 250 ml
  • разтворимо кафе: 80-120 mg на 250 ml
  • капково или перколирано кафе: 150-240 mg на 250 ml
  • еспресо кафета: 200 mg на 100ml
  • безкофеиново кафе: 2-6mg на 250ml
  • черен чай: 65-105mg на 250ml
  • напитки с кола: 40-49mg на 375ml
  • енергийна напитка Red Bull: 80mg на 250 ml
  • блокче черен шоколад: 40-50mg на 55g порция

3. Енергийни напитки и кофеин

Енергийните напитки съдържат кофеин, както и съставки като таурин и гуарана (естествен източник на кофеин). Енергийните напитки не хидратират и не трябва да се бъркат със спортните напитки.

Съдържанието на кофеин и захар в енергийните напитки е високо. Всъщност то е по-високо, отколкото в безалкохолните напитки. Нивата на кофеин варират при различните марки, затова е важно да прочетете етикета, преди да ги консумирате. Деца и бременни жени трябва да избягват употребата на енергийни напитки.

4. Кофеинова зависимост и абстиненция

Подобно на много други наркотици, е възможно да се изгради толерантност към кофеина. Това означава, че организма свикна с дозата и действието ѝ и трябва да приемате по-големи количества, за да постигнете същите резултати. С течение на времето може да станете физически и психологически зависими от кофеина, за да функционирате ефективно.

Ако сте зависими от кофеина и спрете приема му, може да изпитате симптоми на абстиненция. Те включват:

  • отпадналост на организма, умора, раздразнителност, тревожност
  • упорито главоболие, изпотяване, мускулни болки

Симптомите на кофеинова абстиненция започват в рамките на 12 до 24 часа и продължават около седем дни. Най-лесният начин да се освободите от кофеиновата зависимост е да намалите количеството, което приемате, постепенно. Това дава време на нервната система да се адаптира към функционирането без наркотика.

5. Деца, бременни жени, спортисти и кофеин

Не е желателно деца да приемат кофеин. Приемът трябва да се изследва, ако децата проявяват симптоми на раздразнителност, невъзможност за заспиване, прекъсване на съня или стомашни разстройства. Не забравяйте, че кофеинът се съдържа в много безалкохолни напитки и шоколад, а не само в кафето и чая. Консумацията на енергийни напитки също трябва да се следи внимателно.

Ако сте бременна, ограничете приема на кофеин до 200 mg на ден или по-малко, или го избягвайте напълно. Приемът на големи количества кофеин може да увеличи риска от спонтанен аборт, трудно раждане и раждане на бебе с ниско тегло.

Кофеинът не е класифициран като забранена субстанция. Приемът от спортисти е позволен и подкрепян за употреба в специфични ситуации в спорта. Спрямо протоколите за най-добри практики неговата употреба е разрешена. Все пак проверете антидопинговите правила на вашия конкретен спортен кодекс, за да се уверите, че кофеинът не е забранено средство за употреба.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.