Какви упражнения да правим след отстранява на гърдата (мастектомия)?

  • Home
  • Blog
  • Какви упражнения да правим след отстранява на гърдата (мастектомия)?
image
  • By
  • 30.07.2022

Какви упражнения да правим след отстранява на гърдата (мастектомия)?

Ракът на гърдата е най-срещаният сред жените. За щастие, ако се хване в началните стадии, шансът за излекуване е голям. Жените с рак на гърдата се лекуват с различни операции, които биват:

  • хирургична биопсия на гърдата
  • отстраняване на лимфни възли
  • операция за запазване на гърдата (лумпектомия)
  • мастектомия – отстраняване на гърдата
  • реконструкция на гърдата

Всяка от тези процедури повлиява на движението на ръката и засяга ежедневните дейности, като обличане, къпане и сресване на косата. Болката и сковаността могат да причинят слабост и да ограничат движението на ръката и рамото.

Независимо от вида на операцията, която сте претърпели, е важно след нея да правите упражнения, за да възстановите движението на ръката и рамото. Упражненията помагат за намаляване на страничните ефекти от операцията и да се върнете към обичайните дейности.

Ако след операцията сте имали лъчетерапия, упражненията са още по-важни. Лъчетерапията може да повлияе дълго след приключване на лечението.

Много е важно да говорите с лекуващия лекар, преди да започнете каквито и да било упражнения, за да изберете подходяща програма. Вашият лекар може да предложи да се обърнете към физиотерапевт или ерготерапевт. Те са специално обучени да изготвят програма за упражнения точно за вас.

Някои упражнения не трябва да се правят, докато не се отстранят дренажите и шевовете (конците), но други могат да се правят скоро след операцията. Упражненията, които увеличават подвижността на рамото и ръката, обикновено могат да бъдат започнати след няколко дни. Упражненията, които помагат да направите ръката си по-силна, се добавят по-късно.

Ето няколко упражнения, които жените правят след операция на гърдата. Посъветвайте се с лекаря или терапевта кои от тях са подходящи за вас и кога трябва да започнете да ги правите. Не започвайте нито едно от упражненията, преди да се консултирате с онколога.

1. Седмицата след операцията

Съветите и упражненията, изброени по-долу, трябва да се правят през първите 3 до 7 дни след операцията. Не ги правете, докато не получите разрешение от лекар.

Използвайте засегнатата ръка (от същата страна, от която е извършена операцията) както обикновено, когато решете косата, къпете се, обличате се и се храните. Не забравяйте да попитате лекаря дали можете да вдигате по-тежки предмети.

Вдигайте ръцете до височината на раменете или на каквато височина можете, без да дърпате дренажите, и ги спуснете отново няколко пъти. Повтаряйте това 3 или 4 пъти на ден. Тези упражнения помагат за извеждането на лимфната течност от ръката и за възстановяване на движението. Можете да упражнявате засегнатата си ръка, докато тя е вдигната. Съществуват няколко начина да направите това. С вдигната ръка отваряйте и затваряйте ръката си от 15 до 25 пъти. След това сгънете и изправете лакътя си няколко пъти.

Практикувайте упражнения за дълбоко дишане (с използване на диафрагмата) поне 6 пъти дневно. Легнете по гръб и поемете бавно, дълбоко въздух. Вдишайте колкото се може повече въздух, като се опитвате да разширите гръдния кош и корема си. Отпуснете се и издишайте. Повторете това 4 или 5 пъти.

След операцията може да почувствате известно стягане в гърдите и подмишниците. Това е нормално и стягането трябва да намалее, когато правите упражненията. Ако това не се случи, съобщете на лекаря.

Много жени имат парене, изтръпване или болезненост на гърба, на ръката и/или на гръдната стена. Това се дължи на факта, че операцията може да раздразни някои от нервите. Тези усещания може да се засилят няколко седмици след операцията. Продължете да правите упражненията освен ако не забележите необичайно подуване или чувствителност. Носете удобни, свободни дрехи, когато правите упражненията. Изпълнявайте ги бавно, докато почувствате леко разтягане.

2. Упражнение с пръчка

С упражнението ще увеличите способността си да движите раменете напред. Ще ви е необходима дръжка на метла, пръчка или друг предмет, подобен на пръчка, който да използвате в упражнението. Правете тези упражнения на легло или на пода. Легнете по гръб със свити колене и плоски стъпала. Дръжте пръчката над корема в двете си ръце обърнати нагоре. Повдигнете пръчката над главата си, доколкото можете. Използвайте незасегнатата си ръка, за да помогнете за повдигането на пръчката, докато почувствате разтягане в засегнатата ръка. Задръжте за 5 секунди. Спуснете ръцете и повторете 5 до 7 пъти.

3. Лакътно крило

Това упражнение помага за увеличаване на движението в предната част на гръдния кош и раменете. Може да са необходими много седмици редовни упражнения, преди лактите да се доближат до леглото или пода. Правете упражнението на леглото или на пода. Легнете по гръб със свити колене и плоски стъпала. Сплетете ръцете си зад врата, като лактите сочат към тавана. Раздвижете лактите настрани и надолу към леглото или пода. Повторете от 5 до 7 пъти.

Това са няколко примера за различни упражнение. Говорете с онколога или физиотерапевта, към когото сте насочени, за да обсъдите и други възможности.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.