Какво представлява косопадът при жените?

  • Home
  • Blog
  • Какво представлява косопадът при жените?
image
  • By
  • 31.07.2022

Какво представлява косопадът при жените?

Обикновено хората губят между 50 и 100 косъма на ден. Изхвърлянето на косми е част от естествения баланс – някои косми падат, а други израстват. Когато балансът е нарушен – когато косата пада и по-малко коса израства – настъпва косопад. Косопадът се различава от опадането на косата. Медицинският термин за косопад е алопеция.

Космите растат по почти всички повърхности на кожата без дланите на ръцете, стъпалата, устните или клепачите. Светлите, фини и къси косми се наричат велурени косми. Терминалната (андрогенната) коса е по-гъста, по-тъмна и по-дълга.

1. Какви са циклите на растеж на косата?

Косата преминава през три цикъла:

Анагенната (фаза на растеж) може да продължи от две до осем години. Тази фаза обикновено се отнася за около 85-90 % от косата на главата. Катагенната фаза (преходната фаза) е времето, в което космените фоликули се свиват, и продължава около две до три седмици. Телогенната фаза (фаза на покой) продължава около два до четири месеца. В края на тази фаза косата опада.

По-късите косми, като мигли, косми по ръцете и краката и вежди, имат кратка анагенна фаза – около един месец. Окосмяването на скалпа може да продължи до шест години или дори повече.

2. При кои жени е вероятно да се появи косопад?

Всяко момиче или жена може да бъде засегнато от косопад. Обикновено обаче той е по-често срещан при жени над 40 години, които току-що са родили, които са били подложени на химиотерапия и такива, които са били засегнати от други лекарства. Жените, които редовно си правят специфични прически, които дърпат косата (като стегнати конски опашки или стегнати плитки), или използват агресивни химикали за косата си.

3. Какви са митовете за косопада?

Митовете за косопада са широко разпространени. Нищо от следния списък не е вярно:

  • косата се губи, защото я миете прекалено много с шампоан, защото сте я боядисали или сте си направили трайно оформяне.
  • пърхотът причинява траен косопад при жените.
  • стресът причинява траен косопад при жените.
  • ако стоите на главата си, ще засилите кръвообращението, стимулирайки растежа на косата.

4. Кои са най-честите причини за косопад при жените?

Определена прическа може да причини косопад, когато косата е подредена по начин, който дърпа корените, като например стегнати конски опашки, плитки или царевични редове. Този вид косопад се нарича алопеция на влака. Ако космените фоликули са увредени, загубата на коса може да бъде постоянна.

Токсични вещества, включително химиотерапия, лъчева терапия и някои лекарства. Те предизвикват внезапен косопад, който може да се появи навсякъде по тялото. Понякога този вид косопад може да бъде постоянен, ако космените фоликули са увредени.

Екстремно физическо натоварване или шок за тялото, като това причинява временен косопад. В тази категория влизат събитията загуба на голямо тегло, операция, анемия, заболяване и раждане на дете.

Други причини са генетична предразположеност, недостиг на витамини, диета (бързо намаляване на теглото), прекомерна обработка на косата на скалпа (чупене), екстремен емоционален стрес – психично заболяване, смърт на близък човек, увредени жлези и др.

5. Как се диагностицира косопадът при жени?

Тестовете, които се извършват за диагностициране на косопад при жените, могат да бъдат прости или сложни. Например внимателно дърпане на косата, за да се види колко косъма излизат.

Чрез кръвните тестове се проверяват нивата на витамините и минералите (като витамин D, витамин В, цинк и желязо) и нивата на хормоните (включително на щитовидната жлеза и половите хормони). Друг вид е изследването на скалпа под микроскоп и трихоскопия.

6. Как се лекува косопадът при жените?

Лечението зависи от причината за косопада. В случаите, когато косопадът се дължи на стрес или хормонални промени като бременността, може да не е необходимо лечение. Косопадът ще спре след определен период от време.

В случаите, когато косопадът се дължи на практики за оформяне на косата, като стегнати плитки или конски опашки или определени химикали, лечението означава да не се правят нещата, които са причинили увреждането.

В случаите, в които косопадът се дължи на хранителни дефицити, се налага прием на хранителни добавки и мултивитамини. Важно е да се отбележи, че жените в предменопауза не трябва да приемат лекарства за лечение на косопад, без да използват контрацепция. Много лекарства не са безопасни за бременни жени или жени, които искат да забременеят.

Косопадът може да причини страдание, независимо дали се дължи на генетика, заболяване или дори на стрес. Знайте, че има някои лечения, които можете да опитате, а експертите дерматолози са на разположение да ви помогнат. Обърнете се към дерматолог веднага щом забележите нещо нередно, защото колкото по-рано започнете лечението, толкова по-добре.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.