Какво е физикална медицина и рехабилитация?

  • Home
  • Blog
  • Какво е физикална медицина и рехабилитация?
image
  • By
  • 31.07.2022

Какво е физикална медицина и рехабилитация?

Физикалната медицина и рехабилитация е медицинска специалност, която се занимава с лечението на различни състояния, включително увреждания, засягащи главния мозък, гръбначния мозък, нервите, костите, ставите, сухожилията, лигаментите или мускулите.

При толкова много разнообразни състояния, които се лекуват, определено е объркващо, когато търсите грижи. Не знаете към кой специалист да се обърнете и дали той е правилният за вашия случай. Ето няколко често задавани въпроса, които могат да помогнат и да хвърлят светлина върху тази разрастваща се медицинска специалност.

1. С какво се занимава специалистите по физикална и рехабилитационна медицина?

Професионалистите по физикална медицина и рехабилитация – известни още като физиотерапевти или рехабилитатори – наблягат на лечението и рехабилитацията на хора, увредени от болест, разстройство или нараняване. Целите на физиотерапевта включват:

  • максимална независимост при ежедневните дейности
  • намаляване на болката до пълно изчезване или до поносима степен
  • подобряване на работоспособността/функционалността с цел подобряване на качеството на живот без хирургическа намеса

Физикалната медицина и рехабилитацията често се наричат професия, свързана с качеството на живот, тъй като целта им е да подобрят работата на организма. Заедно с рехабилитаторите работят ортопеди и травматолози. Тяхната задача е да осигурят на пациента качествена диагностика и лечение.

Макар и да изглеждат незначителни, травмите могат да нарушават качеството на живот значително. Представете си, ако имате възпаление на сухожилията на палеца, всяко едно движение с пръста ще бъде мъчително и изпълнено с болка. Затова физикалната и рехабилитационната медицина са неизменни звена на всяка болнична и доболнична помощ.

2. Къде практикуват специалистите по физикална медицина и рехабилитация?

Специалистите по физикална медицина и рехабилитация практикуват в различни клинични условия, включително амбулаторни клиники и болнични заведения. Те имат широк спектър от познания, включително в областта на мускулно-скелетната система (кости, мускули), неврологията (нерви, нервна система) и ревматологията (стави, мускули, сухожилия).

Някои лекари по физикална и рехабилитационна медицина преминават допълнително обучение по спортна медицина, педиатрия, мозъчни травми и медицина на болката.

3. Кой може да посещава лекари по физикална медицина и рехабилитация?

Специалистите лекуват хора от всички възрасти, като предоставят процедури и услуги, включително:

  • ултразвуково направлявани инжекции за подобряване на болката и симптомите, причинени от артрит, тендинит и бурсит
  • насочвани инжекции в гръбначния стълб за лечение на болка, свързана с артрит, ишиас и други състояния

Други често предоставяни или предписвани лечения включват физикална терапия, инжекции за тригерни точки, лечебни масажи, направени от професионалист и др.

4. Може ли лекарят по физикална и рехабилитационна медицина да предписва лекарства?

Подобно на другите лекари, лекарите по физикална медицина и рехабилитация също предписват лекарства за много проблеми, включително мускулни и нервни проблеми, проблеми с вниманието, паметта и болка.

Лекарите предписват скоби или шини за подобряване на функционалността, както и други медицински помощни средства, включително бастуни и проходилки за повишаване на безопасността. Те са преминали дългогодишно обучени, благодарение на което са квалифицирани да използват лабораторни изследвания, рентгенови снимки, магнитно-резонансни или компютърни томографи, електромиография (ЕМГ), изследвания на нервната проводимост и психологически тестове.

5. Кога да се обърна към лекар по физикална медицина и рехабилитация?

Амбулаторните физиотерапевти се справят с нехирургични или неоперативни състояния, като например ортопедични/мускулно-скелетни травми, включително мускулни разтежения, разкъсвания, изкълчвания, бурсити и тендинити, свързани с рамото, лакътя, китката, ръката, бедрото, коляното и стъпалото или глезена.

Други често срещани състояния, които се лекуват, включват артрит, травми от претоварване, болки във врата или кръста и нервни нарушения, както и карпален или тарзален тунел.

Физиотерапевтите работят с други медицински специалисти, включително ортопедични хирурзи, неврохирурзи, невролози, лични лекари, физиотерапевти, ерготерапевти и логопеди, за да помогнат да се върнете към нормалния си начин на живот.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.