Какво представлява пародонтологът и с какво се занимава?

  • Home
  • Blog
  • Какво представлява пародонтологът и с какво се занимава?
image
  • By
  • 10.08.2022

Какво представлява пародонтологът и с какво се занимава?

Пародонтологът е зъболекар, който е специализиран в поставянето на зъбни импланти и профилактиката, диагностиката и лечението на пародонтални заболявания. Това са хронични възпалителни процеси, които засягат венците и костта, поддържаща зъбите, известни още като заболяване на венците. Пародонтолозите преминават задълбочено обучение в тези и други области, включително допълнителни години обучение след завършване на дентална медицина.

Въпреки че някои общопрактикуващи зъболекари лекуват по-малко сериозни пародонтални случаи, много от тях насочват пациентите си към пародонтолози за по-сложните пародонтални случаи. По подобен начин, някои общи зъболекари извършват процедури по поставяне на зъбни импланти, докато мнозинството насочват пациентите си към пародонтолози за по-сложните случаи на имплантиране.

Освен че се занимават със сложни пародонтални и имплантатни случаи, пародонтолозите предоставят и редица други специализирани услуги. Те включват почистване на кореновата плоча (при което се почиства инфектираната повърхност на корена на зъба), отстраняване на кореновата повърхност (при което се отстранява увредената коренова тъкан), лечение на възпаления в устната кухина и козметични пародонтални процедури.

1. Какво представлява първото посещение при пародонтолог?

По време на първото посещение пародонтологът обикновено преглежда пълната медицинска и стоматологична история. Изключително важно е пародонтологът да знае дали приемате някакви лекарства или се лекувате от някакво състояние, което може да повлияе на пародонталната грижа, като например сърдечно заболяване, диабет или бременност.

След това специалистът ще прегледа венците за евентуална рецесия, ще прецени как челюстите контактуват помежду си при отхапване и ще провери дали някой от зъбите ви не е разхлабен.

Пародонтологът ще направи допълнителна оценка на състоянието на венците, като постави малък измервателен инструмент (наречен сонда) в пространствата между зъбите и венците (наречени пародонтални джобове), за да измери дълбочината на тези пространства. Може да се направи и рентгенова снимка, за да се наблюдава състоянието на костта под линията на венците.

2. Кога трябва да посетите пародонтолог?

Ако вашият зъболекар ви насочи към пародонтолог, това е защото пародонтологът има специалните умения, знания и опит, за да ви осигури необходимия вид пародонтално лечение или процедура по имплантиране.

Ако имате пародонтално заболяване, със сигурност не сте сами. Някои пациенти, които се нуждаят от обикновено пародонтално лечение, могат да бъдат управлявани от общ зъболекар. Въпреки това по-сложното пародонтално лечение изисква по-високо ниво на компетентност, което може да осигури само обучен специалист по пародонтология.

Нека разгледаме някои случаи, поради които зъболекарът ще ви насочи към пародонтолог за по-напреднало пародонтално лечение:

  • умерено или тежко ниво на пародонтално заболяване със симптоми като кървене, подуване или отдръпване на венците
  • разхлабени зъби
  • промяна в захапката (как горните и долните зъби контактуват помежду си)
  • болка или дискомфорт във, около или под венците
  • лична или фамилна анамнеза за сърдечно заболяване, инсулт, диабет, респираторни заболявания, остеопороза или рак
  • пушач сте, което увеличава риска от придобиване на напреднало заболяване.

Пародонтолозите са експертите в стоматологията в областта на хирургичното поставяне на зъбни импланти. Известни са като майстори на твърдите тъкани (зъби и кости) и на меките тъкани (венци, бузи и др.). Успешното поставяне на зъбен имплант изисква задълбочени познания и за двата вида тъкани.

Поставянето на зъбен имплант е сложна хирургична процедура. Допълнителните години следване, през които пародонтолозите преминават, включват задълбочено хирургично обучение, каквото повечето стоматолози не получават.

Някои от причините, поради които може да се наложи пародонтолог да постави зъбните ви импланти са следните:

  • нуждаете се от няколко импланта, което е по-сложна процедура с няколко допълнителни подхода, които трябва да се обмислят
  • имате ограничена костна структура, в която може да бъде поставен имплантът

Вашият имплант ще бъде поставен в горната част на задната челюст в близост до синуса. Това изисква аугментация на синуса, за да се повдигне дъното, да се развие достатъчно кост за импланта и да се създаде достатъчно пространство между импланта и синуса.

3. Трябва ли да се притеснявам, ако ме насочат към пародонтолог?

ТряТочно обратното! Трябва да се чувствате добре, че вашият зъболекар иска да получите най-добрата възможна грижа, и да сте сигурни, че ще бъдете лекувани от специалист с дългогодишно университетско образование и квалификацията в областта на пародонталната стоматология.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.