Какво представлява пластичната хирургия?

  • Home
  • Blog
  • Какво представлява пластичната хирургия?
image
  • By
  • 10.08.2022

Какво представлява пластичната хирургия?

Пластичната хирургия е дял от медицината, който се занимава с възстановяването – или в някои случаи с “коригирането” – на формата и функцията на различни части на тялото. Терминът “пластична” не намеква за изкуственото, с която тази област е несправедливо известна.

Всъщност хирургическото определение на думата “пластичен” предшества съвременната употреба на термина. В пластичната хирургия терминът “пластичен” се използва за обозначаване на преоформянето или скулптурирането на човешката плът.

Областта на пластичната хирургия е най-известна с естетичната или козметичната хирургия, която представлява подобряване на външния вид на индивида с естетична цел. Естетичната или козметичната хирургия е само един от клоновете на тази област. Пластичната хирургия може да включва също микрохирургия, хирургия на ръката, черепно-лицева хирургия, лечение на изгаряния и реконструктивна хирургия.

1. Какви са клоновете на пластичната хирургия?

Микрохирургия е вид хирургия, която изисква използването на операционен микроскоп за извършване на хирургическа намеса и лечение на изключително малки нерви и кръвоносни съдове, обикновено с диаметър един милиметър.

Пластичните хирурзи могат да се специализират в този клон особено ако извършват свободен трансфер на тъкани. Тази реконструктивна процедура включва откъсване на донорски тъкани, които да бъдат прехвърлени в друга част на тялото, която се нуждае от реконструкция.

Микрохирурзите – особено тези в областта на пластичната хирургия – могат да извършват реконструкция на долна челюст след резекция или лечение на рак на устната кухина. Друга процедура, която извършват е след травматична загуба на тъкани в повечето части на тялото, липса на вродена тъкан и резекция на гърди за лечение на рак на гърдата.

Краниофациалната хирургия е подспециалност в областта, която обикновено включва процедури, извършвани върху черепа, главата, лицето, челюстите, шията и други свързани структури.

Краниофациалните хирурзи работят предимно върху меки тъкани, мускули, зъби, нерви, кръвоносни съдове, кости и кожа. Краниофациалната хирургия включва подобряване или възстановяване на формата и функцията, включително на обезобразяващи медицински състояния – редки цепнатини в краниофациалните структури, фрактури на лицето, цепнатина на небцето, цепнатина на устната и др.

Реконструктивната хирургия е един от най-популярните клонове на тази област, тъй като има за цел извършването на хирургическа намеса за възстановяване на външния вид и функциите. Реконструктивната хирургия обикновено се препоръчва след тежки травми и наранявания или след лечение на някои видове рак.

Лечението на изгаряния не е строго специфична ниша от практиката, но  осигурява възстановяване на функцията и външния вид на части от тялото, засегнати или увредени от сериозни изгаряния.

Лечението на изгаряния в сферата на пластичната хирургия обикновено включва присаждане на кожа (може би най-често срещаният вид хирургична процедура при пациенти с изгаряния), разширяване на тъканите, процедура със свободни клапи и микрохирургия за възстановяване на функцията на кръвоносните съдове и нервите.

Козметичната хирургия определено е най-известният клон на пластичната хирургия. Докато другите области се занимават с необходимото лечение на увреждания, причинени от наранявания, болести или злополуки, козметичната хирургия е изцяло по избор.

Козметичната хирургия има за цел да подобри външния вид на пациента или да премахне видимите признаци на стареене. Този отрасъл е и най-доходоносният, тъй като милиони и милиони хора по света си правят процедури, за да подобрят или запазят външния си вид.

Популярните козметични процедури включват хирургия на клепачите, ринопластика, абдоминопластика, увеличаване на бюста, лифтинг на лицето и липосукция. Други процедури включват операция на пениса, намаляване на гърдите, повдигане на гърдите, импланти за дупето, повдигане на дупето, химически пилинг за премахване на белези и други неприятни белези и още безброй други интервенции.

2. Защо да посетим пластичен хирург?

Козметичните хирурзи, макар че са лицензирани и висококвалифицирани медицински специалисти, трябва да бъдат посещавани само ако хирургичните процедури, които желаете да бъдат извършени на лицето или на други части на тялото, са от козметично или естетично естество.

Ако обаче желаете да възстановите формата и функцията на части от тялото, които са увредени от заболяване или нараняване, тогава може би ще потърсите пластичен хирург, специализиран в областта на всяка част от тялото, която искате да реконструирате. В случай на заболявания или наранявания, както и на вродени дефекти, които пречат на живота ви, определено трябва да се консултирате и да потърсите лечение или хирургически процедури от квалифициран пластичен хирург.

Към обезобразяващите заболявания може да се причисли и ракът. Много от методите за управление и лечение на това състояние могат да включват хирургични процедури, които налагат отстраняване на определена част от тялото. Пластичният хирург ще помогне да възстановите външния вид на засегнатата област, както и да възстановите функцията на тази област, за да си върнете нормалния живот.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.