Какво причинява болката в ставите и как да се справим?

  • Home
  • Blog
  • Какво причинява болката в ставите и как да се справим?
image
  • By
  • 12.08.2022

Какво причинява болката в ставите и как да се справим?

Ставите служат за връзка между костите. Те осигуряват опора и са в основата на движението. Всяко увреждане на ставите в резултат на заболяване или нараняване може да попречи на движението и да причини силна болка.

1. Какво води до болки в ставите?

Болката в ставите е обичайно и често срещано състояние особено с напредването на възрастта. Най-много са случаите на болка в коленете, следвана от болка в раменете и бедрата. Но проблемът със ставите може да засегне всяка част на тялото – от глезените и стъпалата до раменете и ръцете.

Широк спектър от състояния могат да доведат до болки в ставите:

Най-често срещаният вид артрит е остеоартритът – заболяване, при което ставата се износва и започва да боли. Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което се наблюдава, когато тялото атакува собствените си тъкани. Бурситът е възпаление на торбичките с течност, които помагат за амортизиране на ставите. Подаграта е форма на артрит, която най-често засяга ставата на големия пръст на крака. Натоварвания, навяхвания и други травми също водят до болка в засегнатата става. Често болката може да бъде придружена от подуване и възпаление, скованост и загуба на подвижност.

2. Какво е лечението на болки в ставите?

Болката в ставите варира от леко дразнеща до изтощителна. Тя може да отшуми след няколко седмици (остра) или да продължи месеци и години (хронична). Дори краткотрайната болка и подуване на ставите повлияват на качеството на живот. Каквато и да е причината за болката в ставите, обикновено е лечима с помощта на медикаменти или физиотерапия.  

Ревматологът или ортопедът първо ще се опита да диагностицира и лекува състоянието, което причинява болката в ставите. Целта е да се намали болката и възпалението и да се запази функцията на ставите. Възможностите за лечение включват:

Лекарства

При умерена до силна болка в ставите с подуване се използва за лечение нестероидно противовъзпалително средство. Те се продават без рецепта, като такива медикамента са аспирин, ибупрофен или напроксен. Лекарствата могат да имат странични ефекти, като потенциално увеличават риска от кървене от стомашно-чревния тракт.

Бъдете внимателни, когато приемате лекарства особено ако пиете алкохол, защото високите дози могат да причинят увреждане на черния дроб. Поради рисковете, трябва да приемате всяко от тези болкоуспокояващи лекарства с повишено внимание.

Ако болката е толкова силна, че нестероидните противовъзпалителни лекарства не са достатъчно ефективни, лекарят може да предпише по-силно опиоидно лекарство. Тъй като опиоидните лекарства предизвикат сънливост, трябва да ги използвате само под лекарски контрол. Понякога като страничен ефект се наблюдава и запек, който можете да облекчите чрез прием на лаксативи.

Други лекарства, които могат да помогнат за облекчаване на болката, включват:

  • мускулни релаксанти за лечение на мускулни спазми (могат да се използват заедно с нестероидните, за да се засили ефектът),
  • някои антидепресанти и антиепилептични лекарства (които се намесват в болковите сигнали)

Инжекции

При хора, които не намират облекчение на болките в ставите от перорални или локални лекарства, ревматологът може да опита инжекции.

Най-често се инжектира стероидно лекарство (което се комбинира с местен анестетик) директно в ставата на всеки 3 до 4 месеца. Стероидните инжекции се използват предимно при пациенти с артрит или тендинит. Ако стероидните инжекции маскират травмата, може да пренатоварите ставата и да я увредите още повече. Процедурите са ефективни, но в много ситуации ефектът е временен.

Терапия с богата на тромбоцити плазма. Богатата на тромбоцити плазма се произвежда от собствената ви кръв, която след това се инжектира в болезнената става. Вашата става съдържа голям брой тромбоцити и протеини, които имат противовъзпалително и имуномодулиращо действие.

Пролотерапията включва поредица от инжекции с дразнещо вещество (често захарен разтвор) в ставите, сухожилията и връзките. Теорията е, че инжекциите стимулират локалното заздравяване на увредените тъкани. Една програма за лечение може да включва 15-20 инжекции, които се правят месечно в продължение на 3-4 месеца.

Отстраняване на течност от ставата или инжектиране на хиалурон, синтетична версия на естествената ставна течност също се използва за лечение на остеоартрит.

Физиотерапия

Работата с физиотерапевт ще помогне, за да укрепите мускулите около ставата, да стабилизирате ставата и да подобрите обхвата на движение. Терапевтът ще използва техники като ултразвук, топлинна или студена терапия, електрическа стимулация на нервите и манипулации.

Ако сте с наднормено тегло, намаляването на теглото ще облекчи част от натиска върху болезнените стави.

Независимо от лечението, което провеждате, незабавно потърсете лекарска помощ, ако болката стане силна, ставата внезапно се възпали или деформира, или вече не можете да я използвате изобщо. Само лекарят ще може да помогне в такава ситуации.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.