Какво представлява психотерапията и какъв специалист е психотерапевтът?

  • Home
  • Blog
  • Какво представлява психотерапията и какъв специалист е психотерапевтът?
image
  • By
  • 13.08.2022

Какво представлява психотерапията и какъв специалист е психотерапевтът?

Психотерапията, или терапията чрез разговори, е начин за лечение на хора с голямо разнообразие от психични заболявания и емоционални затруднения. Психотерапията помага за отстраняване или контролиране на обезпокоителните симптоми, така че пациентът да се чувства по-добре и повишава благосъстоянието.

Психотерапевтите лекуват голям набор от състояния – от ежедневното претоварване през скръбта до специфични психични разстройства като депресия или тревожност. Понякога разговорната терапия се използва в комбинация с лекарства или промени в начина на живот. Психотерапевти обаче не са лицензирани да предписват лекарства. Предписването на лекарства става само и единствено от медицински лице, което е психиатърът. Работата на психотерапевта допълва тази на психиатъра или психолога.

1. Какво прави психотерапевтът?

Психотерапевтите използват разговорна терапия, за да ви помогнат да живеете по-добре и по-здравословно. Доказано е, че психотерапията подобрява емоциите и поведението и върви ръка за ръка с положителни промени в тялото и мозъка.

Ролята на психотерапевта в терапията с разговори е да:

  • предложи решение на вашия проблем
  • участва в дискусия по него
  • помогне да осъзнаете какво преживявате
  • за анализира разговора ви
  • помогне да промените действията си

Областите, обхващащи психотерапията, включват трудности при справянето с ежедневието, последици от травма, медицинско заболяване или загуба, като например смъртта на близък човек и специфични психични разстройства, като депресия или тревожност. Съществуват няколко вида психотерапия, като някои видове могат да действат по-добре при определени проблеми или въпроси. Психотерапията може да се използва в комбинация с медикаменти или други терапии.

2. Как се провежда терапията?

Терапията може да се провежда в индивидуална, семейна, или групова среда и може да помогне както на деца, така и на възрастни. Сесиите обикновено се провеждат веднъж седмично в продължение на около 30 до 50 минути. И пациентът, и терапевтът трябва да участват активно в психотерапията. Доверието и взаимоотношенията между човека и неговия терапевт са от съществено значение за ефективната съвместна работа и ползите от психотерапията.

Психотерапията може да бъде краткосрочна (няколко сесии), при която се решават непосредствени проблеми, или дългосрочна (месеци или години), при която се решават дълготрайни и сложни казуси. Целите на лечението и условията за честота и продължителност на срещите се планират съвместно от пациента и терапевта.

Конфиденциалността е основно изискване на психотерапията. Въпреки че пациентите споделят лични чувства и мисли, интимният физически контакт с терапевта никога не е подходящ, приемлив или полезен. Има етичен кодекс, който трябва да се спазва от всеки специалист, който се занимава с лечението на пациенти.

Психотерапията често се използва в комбинация с медикаменти за лечение на психични състояния. При някои обстоятелства медикаментите могат да бъдат полезни, а при други психотерапията може да е най-добрият вариант.

За много хора комбинираното медикаментозно и психотерапевтично лечение е по-добро от всяко едно от тях самостоятелно. Подобряването на здравословния начин на живот, като например добро хранене, редовни физически упражнения и достатъчен сън, може да бъде важно за подпомагане на възстановяването и цялостното благополучие.

3. Действа ли психотерапията?

Изследванията показват, че повечето хора, които посещават психотерапевт, изпитват облекчение на симптомите и са в състояние да функционират по-добре в живота си. Около 75 % от хората, които започват психотерапия, показват някаква полза от нея.

Доказано е, че психотерапията подобрява емоциите и поведението и е свързана с положителни промени в мозъка и тялото. Ползите включват  по-малко болнични дни, по-малко инвалидност, по-малко медицински проблеми и по-голяма удовлетвореност от работата.

С помощта на техники за изобразяване на мозъка изследователите са успели да видят промените в мозъка, след като човек е преминал през психотерапия. Многобройни проучвания са установили изменения в мозъка на пациенти с психични заболявания (включително депресия, паническо разстройство, посттравматично стресово разстройство и други състояния) в резултат на успешна психотерапия.

За да извлечете максимална полза от психотерапията, подхождайте към нея като към съвместно усилие, бъдете открити и честни и следвайте договорения план за лечение. Ако се борите с психичното си здраве, обмислете възможността да се обърнете към психиатър или специалист по психотерапия, за да обсъдите дали терапията ще е ефективна във вашия случай.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.