Кои са най-често срещаните детски болести?

  • Home
  • Blog
  • Кои са най-често срещаните детски болести?
image
  • By
  • 14.08.2022

Кои са най-често срещаните детски болести?

Ако сте родител, сигурно знаете какви са трудностите при справянето с болно дете. Макар че много от тези заболявания са неприятни, за щастие обикновено не са сериозни. Въпреки това трябва да знаете основните характеристики на най-често срещаните заболявания, от които може да се разболее вашето дете. Така ще сте подготвени да реагирате и ще знаете кога да потърсите помощ от педиатър.

1. Обикновена настинка

Не е изненадващо, че обикновената настинка е една от най-разпространените болести сред деца. Простудните заболявания се причиняват от вируси, които се разпространяват лесно в среда, в която хората имат близък контакт помежду си, както е в детската градина. Самата настинка не се лекува. Лекарствата, които приемаме повлияват симптомите и позволяват да преминем по-лесно през този период. Най-често симптомите биват треска, главоболие, мускулна болка и запушен нос.

2. Ушни инфекции

Ушните инфекции са също толкова дифузни, колкото и настинките. Според Американската академия по педиатрия децата са по-предразположени към инфекциите, отколкото възрастните. Ушните инфекции могат да бъдат причинени от бактериални или вирусни патогени. Симптомите включват болка в ухото, повишена температура, раздразнителност, затруднен сън и дърпане на ухото.

3. Грип

По-известен като грип, това е вирус, който заразява лесно, когато болните кашлят или кихат, тоест се предава по въздушно-капков път. Симптоми включват треска, болки в гърлото, умора, болки в тялото и втрисане. Повечето случаи могат да се лекуват в домашни условия чрез овладяване на симптомите с лекарства, течности и почивка. Но ако състоянието се влоши, непременно се обърнете към педиатър.

Можете да намалите риска като се уверите, че всички си поставят противогрипна ваксина всяка година. Поставянето на ваксината не гарантира, че няма да се разболеете, но значително намалява риска. Друг плюс е, че намалява тежестта и продължителността на симптомите на грипа, ако се разболеете.

4. Бронхит

Бронхитът възниква, когато дихателните пътища в белите дробове се подуят и произвеждат слуз в белите дробове. Това причинява кашлица, болка в гърдите, умора, главоболие, болки в тялото и възпалено гърло. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) повечето случаи на бронхит се причиняват от вирус, който често се появява след инфекция на горните дихателни пътища.

5. РСВ

Респираторно-синцитиалният вирус (RSV) е често срещано детско заболяване, което засяга дихателната система. При повечето деца и възрастни то причинява леки симптоми, подобни на простуда, включително повишена температура, кашлица, хрема и кихане. При малките бебета и възрастни може да бъде по-сериозно. Вирусът може да причини възпаление на дихателните пътища и да доведе до пневмония.

6. Болест на ръцете, краката и устата

Болестта на ръцете, краката и устата е много заразна, но обикновено не е тревожна. Тя се среща най-често при бебета и деца под петгодишна възраст. Въпреки това по-големи деца и възрастни могат да се разболеят от нея. Симптомите включват кожен обрив, треска, рани в устата и грипоподобни симптоми.

7. Конюнктивит

Конюнктивитът е известен с по-често срещаното (и описателно) име “розово око”. Присъщите признаци на розовото око включват зачервяване, секрет, сърбеж и подуване на едното или двете очи. Съществуват множество причини, но заразният тип конюнктивит се причинява от бактерии или вируси, които попадат в окото. Педиатърът може да лекува розовото око с антибиотичен мехлем или капки за очи. 

8. Гастроентерит

Гастроентеритът е известен и като стомашен грип, но той изобщо не е грип. Подобно на грипа се причинява от вирус, който може да се разпространи бързо. Симптомите включват гадене, повръщане и диария. Обикновено всичко преминава в рамките на няколко дни, а лечението включва почивка и даване на течности, за да се избегне обезводняването вследствие на повръщането и диарията.

9. Синузит

Синузитът е техническият термин за инфекция на синусите. Тя се причинява от натрупване на течност в синусите, което позволява на микробите (бактерии и вируси) да се развиват. Повечето случаи на синузит се причиняват от вируси. Симптомите включват хрема, запушен нос, главоболие, натиск или болка в лицето, постназална капка (капеща в гърлото слуз), болки в гърлото, кашлица и лош дъх.

10. Стрептококова инфекция на гърлото

Стрептококовото гърло се причинява от бактерия, наречена streptococcus pyogenes, която попада в носа и гърлото. Тя причинява болки в гърлото, треска, подути сливици и болки в стомаха. Ако детето има тези симптоми, трябва да отиде на педиатър, за да му бъде направен тест за стрептококи и да бъде лекувано с антибиотици.

Разпространените детски заболявания протичат сами или се изчистват с почивка и лекарства. Някои симптоми обаче са показател, че трябва да се свържете с педиатъра на детето.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.