Какъв специалист е ревматологът?

  • Home
  • Blog
  • Какъв специалист е ревматологът?
image
  • By
  • 14.08.2022

Какъв специалист е ревматологът?

Ревматологът е лекар по вътрешни болести, специализирал в областта на артрита и други мускулно-скелетни заболявания и системни автоимунни заболявания. Тези заболявания могат да причинят болка, подуване и скованост в ставите, мускулите и костите.

Автоимунните заболявания настъпват, когато имунната система предизвиква ненужно възпаление в различни части на тялото. Те могат да засегнат кожата, очите и вътрешните органи, в допълнение към ставите, мускулите и костите. Ревматолозите помагат за диагностицирането и лечението на тези състояния.

1. Какво прави ревматологът?

Лекарите, които специализират ревматология, изучават състояния, засягащи съединителната тъкан. Много медицински специалности се фокусират върху една част от тялото. Тъй като някои проблеми със съединителната тъкан и автоимунните заболявания засягат цялото тяло, ревматолозите са обучени да преглеждат и лекуват целия организъм.

Ревматолозите имат близък контакт с пациентите си. Те често осигуряват дългосрочни грижи за проследяване. Някои от тях могат дори да проследят пътя на пациентите години след диагностицирането на болката или проблема и началото на лечението.

2. Какви състояния лекува ревматологът?

Ревматолозите могат да лекуват повече от 100 ревматични заболявания. Някои от най-често срещаните са ревматоиден артрит, остеопороза, тендонит, подагра, лупус, фибромиалгия, остеоартрит

Въпреки че много лекари, които практикуват ревматология, са обучени да лекуват различни симптоми, някои се фокусират върху специфични подгрупи. Детските ревматолози са обучени да лекуват деца под 18-годишна възраст, тъй като техните тела са доста по-различни от тези на възрастните.

3. Кога трябва да посетим ревматолог?

Почти всеки човек има някаква болка в мускулите или ставите от време на време. Но ако тя продължава дни или седмици, може би е добра идея да посетите ревматолог.

Понякога е трудно да се диагностицират някои ревматични заболявания в ранен стадий. Въпреки това че е по-добре да се обърнете към специалист по-рано, защото определени състояния реагират най-добре на ранно лечение. Без навременна намеса могат да доведат до увреждане на ставите.

Препоръчително е да посетите ревматолог, ако забележите симптоми на автоимунно или ревматично заболяване и имате фамилна анамнеза за тези заболявания. Нека разгледаме някои от видовете автоимунни заболявания.

  • Ревматоиден артрит

При ревматоидния артрит имунната система атакува ставите. Тази атака причинява зачервяване, затопляне, болезненост и скованост на ставите. За разлика от остеоартрита, който обикновено засяга хората с напредване на възрастта, ревматоидният артрит може да започне още през 30-те години или по-рано.

  • Псориазис/псориатичен артрит

Кожните клетки обикновено растат и след това се изхвърлят, когато вече не са необходими. Псориазисът кара клетки да се размножават твърде бързо. Допълнителните клетки се натрупват и образуват възпалени червени петна, обикновено със сребристобели люспи от плаки по кожата. До 30 % от хората с псориазис развиват и подуване, скованост и болка в ставите. Тази форма на заболяването се нарича псориатичен артрит.

  • Множествена склероза

Множествената склероза (МС) уврежда миелиновата обвивка – защитното покритие, което обгражда нервните клетки в централната нервна система. Увреждането на миелиновата обвивка забавя скоростта на предаване на съобщенията между главния и гръбначния мозък към и от останалата част на тялото.

Увреждането води до симптоми като изтръпване, слабост, проблеми с равновесието и затруднено ходене. Заболяването се среща в няколко форми, които се развиват с различна скорост.

  • Системен лупус еритематозус

Въпреки че през XIX в. лекарите за пръв път описват лупуса като кожно заболяване заради обрива, който често се получава, системната форма, която е най-разпространена, всъщност засяга много органи, включително ставите, бъбреците, мозъка и сърцето. Сред най-често срещаните симптоми са болки в ставите, умора и обриви.

4. Какво да очаквате при ревматолог?

Ревматолозите започват с физически преглед и могат да ви попитат за лична и семейна здравна история. Използват тази информация, за да стеснят какво може да причинява симптомите. Ако сте правили изследвания или образни изследвания за симптомите си, донесете на ревматолога си копия от всички документи или сканирания.

Някои лечения, които ревматологът може да препоръча, включват лекарства, физиотерапия, инжекции в ставите и сухожилията и в краен случай хирургична намеса.

Ревматологът ще назначи контролни прегледи, за да проследи заболяването и да прецени как да продължи с лечението. Той ще ви покаже как да възстановите функциите си и да подобрите качеството си на живот.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.