С какво се занимават съдовите хирурзи?

  • Home
  • Blog
  • С какво се занимават съдовите хирурзи?
image
  • By
  • 17.08.2022

С какво се занимават съдовите хирурзи?

Съдовите хирурзи са специалисти в лечението на заболявания на кръвоносната система. Кръвоносните съдове – артериите, които пренасят богата на кислород кръв, и вените, които я връщат обратно към сърцето – са скоростните пътища, улиците и алеите на кръвоносната система.

Без кислород нито една част от тялото не може да функционира. Състояния като кръвни съсиреци или втвърдяване на артериите могат да създадат “задръствания” в кръвоносните съдове, възпрепятствайки притока на кръв към или от всяка част на тялото. Съдовите заболявания могат да се появят на всяка възраст, но са по-често срещани сред по-възрастните пациенти.

1. Какво представлява съдовото заболяване?

Повечето хора са запознати със сърдечните заболявания и с последиците от запушването на съдовете, които пренасят кръв към и от сърцето. Но малко хора осъзнават, че запушванията, причинени от натрупването на плака и холестерол, засягат не само коронарните артерии. Артериите в цялото тяло пренасят богата на кислород кръв от сърцето, така че запушванията могат да се появят във всички артерии със сериозни последици.

Ако една натрупана плака се откъсне, тя започва да се движи по цялото кръвообращение, докато не стигне до кръвоносен съд, през който не може да мине. Тогава образувалият се съсирек блокира пътя на кръвта, а това води до тежки последици. В зависимост от блокираната артерия, запушването може да се окаже животозастрашаващо.

2. Какво представляват съдовите хирурзи?

Съдовите хирурзи са лекари, които лекуват заболявания и проблеми в съдовата система – мрежата от артерии и вени, които пренасят кръвта в тялото. Съдовите хирурзи не се занимават само с хирургия. Те съветват пациентите за всички различни начини за лечение на съдови проблеми, включително с медикаменти или диета, упражнения и други промени в начина на живот.

Специалистите използват лечения, които варират от неинвазивни процедури до сложни операции. Те лекуват артериите и вените във всички части на тялото, с изключение на сърцето и мозъка, с които са ангажирани други лекари. Съдовите хирурзи се занимават предимно с това да подберат най-добрия вариант за лечение.

Повечето хора нямат нужда да знаят какво прави съдовият хирург до по-късна възраст, но със застаряването на нашето население все повече пациенти ще бъдат насочвани към съдов хирург. Ето някои често задавани въпроси, които може би си задавате:

  • Защо ми е необходим съдов хирург?

Често пациентите неочаквано се нуждаят от съдов хирург, когато научат, че имат съдово заболяване, което може да причини сериозни проблеми. Ако сте насочени към съдов хирург, вероятно състоянието ви се нуждае от допълнителна диагностика и план за лечение. Преди да стигнете до хирурга, ще преминете през личния лекар, който пък ще ви препрати на кардиолог. Когато кардиологът открие нещо притеснително, преценява дали случаят трябва да бъде лекуван от съдов хирург.

  • Ще ме оперира ли хирургът?

Съдовите хирурзи се уверяват, че пациентите им знаят и разбират всички свои възможности. Повечето случаи не налагат операция. Ако човекът успее да промени начина си на живот към по-добро, може да избегне операцията. Иновациите в хирургията направиха отворените операции по-рядко срещани, така че когато трябва операция, вероятно пациентът ще бъде лекуван с ендоваскуларна процедура, която изисква само малък разрез.

  • Само съдовият ли хирург може да оперира?

Сертифицираният съдов хирург предлага пълен спектър от грижи като специалист по цялостна съдова медицина, като обхваща всички възможни начини за лечение на нарушенията на кръвообращението – от предписани лекарства, през физиотерапия, ендоваскуларни процедури до отворени операции. Други специалисти са обучени само в един или два специфични аспекта на съдовото лечение.

Например ангиологът диагностицира и открива състояния, засягащи кръвоносната система. Но той не е специализирал в оперативното лечение, затова всеки случай се препраща към съдов хирург.

3. Какви състояния лекува съдовият хирург?

Съдовите хирурзи лекуват много различни състояния, включително:

  • аневризма – издутина или слабо място в артерия
  • атеросклероза – състояние, при което в артериите се натрупва плака, която може да доведе до блокиране на кръвния поток
  • заболяване на каротидната артерия – стесняване на артериите в областта на шията
  • дълбока венозна тромбоза – кръвен съсирек във вена дълбоко в тялото
  • периферна артериална болест – стесняване на артериите на ръцете или краката
  • варикозни вени – подути и усукани вени, които причиняват болка в краката

Съдовият хирург е специалист, който не само ще помогне да се справите с болката, но и ще ви спаси живота. Заболяванията, засягащи кръвоносната система, могат да бъдат опасни, ако не са лекувани. Ако имате притеснения, незабавно се свържете с личния лекар или директно запазете час за съдов хирург.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.