10 профилактични прегледа, които всяка жена трябва да мине

  • Home
  • Blog
  • 10 профилактични прегледа, които всяка жена трябва да мине
image
  • By
  • 18.08.2022

10 профилактични прегледа, които всяка жена трябва да мине

Рутинните профилактични прегледи са важен компонент на женското здраве, тъй като специфичните скринингови тестове дават представа за навици, които могат да бъдат променени, за да се постигне максимално добро здраве и благополучие.

1. Посещения при личен лекар

Годишното посещение при семейния лекар e силно препоръчително за проследяване на цялостното общо състояние. По време на тези посещения – които обикновено не са резултат от непосредствена медицинска нужда – жените имат възможност да обсъдят всички свои притеснения, симптоми, които може да изпитват, и да бъдат оценени за потенциален риск или бъдещи проблеми.

2. Скрининг за гестационен диабет

Гестационният диабет е състояние, което възниква по време на бременността. То може да доведе до сериозни рискове за здравето на бременната жена и нейното дете. Жена с гестационен диабет често има повече усложнения по време на бременността и раждането. Също така децата могат да се родят с по-големи от нормалните размери, с потенциално опасно ниски нива на кръвната захар. Скринингът за заболяването използва орален глюкозотолерантен тест и се препоръчва на всяка жена между 24-ата и 28-ата седмица от бременността.

3. Редовно проследяване на кръвно налягане

Жените трябва да проверяват кръвното си налягане поне на всеки две до пет години. Целта е да се измери колко голямо е натоварването върху сърцето и кръвоносните съдове. Ако се установят повтарящи се опасни нива на кръвното налягане, пациентите трябва да проверяват налягането си всяка година. Ако не бъде проверено и бъде оставено да излезе извън контрол, повишеното кръвно налягане може да изложи пациентите на значително по-висок риск от сърдечен удар, инсулт и други неблагоприятни здравословни състояния.

4. Тестване на холестерола

Въпреки че високият холестерол сам по себе си невинаги е признак за негативно здравословно състояние, пълното изследване на холестерола може да определи дали пациентът е изложен на риск от развитие на сърдечно заболяване. Ако се откриват нормални нива на холестерола, изследването трябва да се извършва на всеки пет години при жените освен ако не претърпят значителни промени, като например рязко увеличаване на теглото.

5. Скрининг за рак на гърдата

Скринингът за рак на гърдата и провеждането на мамографии могат да спасят живот особено ако пациентката има специфични рискови фактори, като фамилна анамнеза за диагностициране на рак на гърдата.

Мамолозите трябва да покажат на пациентките как да извършват самоизследване на гърдите, за да го правят ежемесечно у дома. Пациентките трябва да бъдат информирани, че съществуват професионални възможности за профилактичен скрининг за рак на гърдата, като ултразвук на гърдата, ядрено-магнитен резонанс и мамография.

6. Скрининги за рак на маточната шийка

Прегледът на таза и цитонамазката на Пап са двата метода, които понастоящем се използват за откриване на рак на маточната шийка. Жените трябва да се подлагат на тези процедури от 21-годишна възраст нагоре поне веднъж годишно, за да се открие най-рано ракът на маточната шийка, ако има такъв, преди да стане неуправляем.

7. Скрининг за остеопороза

За да се предотврати отслабването и чупливостта на костите, жените след 65-годишна възраст трябва да се изследват за остеопороза, както и по-младите жени, които имат сходен риск от фрактури (в рамките на около 10 години) с 65-годишните жени. Провеждането на прегледа позволява на ортопедите да предписват лечение и медикаменти за предотвратяване на счупването и разрушаването на костите.

8. Прегледи за болести, предавани по полов път

Гинеколозите трябва да предоставят профилактично обучение, за да инфермират жените как да избегнат инфекциите, предавани чрез сексуален контакт. По време на редовните гинекологични прегледи жените трябва да бъдат изследвани поне за най-често срещаните болести, предавани по полов път, като сифилис и гонорея.

9. Подкрепа, консумативи и консултации за кърмене

След раждането жените се затрудняват да намерят адекватна подкрепа при избора на най-подходящите консумативи за кърмене и при разработването на график за кърмене, който да е най-подходящ за тях и за тяхното новородено. Неонатолозите могат да бъдат безценен ресурс за своите пациентки, като ги консултират за най-практичните методи за кърмене и ги подготвят за потенциалните пречки, които могат да срещнат.

10. Консултация за домашно насилие

За съжаление, някои жени стават жертви на своите съпрузи или други членове на семейството. Психиатрите и психолозите са обучени да разпознават признаците на междусемейно насилие и домашно насилие от страна на съпруга. Консултирането на жертвите е една от стратегиите, които могат да подействат за предотвратяване на по-нататъшни случаи на увреждане.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.