Времето, прекарано пред екрана, е свързано с риска от късогледство при младите хора

  • Home
  • Blog
  • Времето, прекарано пред екрана, е свързано с риска от късогледство при младите хора
image
  • By
  • 24.08.2022

Времето, прекарано пред екрана, е свързано с риска от късогледство при младите хора

Ново проучване, публикувано в The Lancet Digital Health, разкрива връзката между времето, прекарано пред екрана, и по-високия риск и тежест на късогледството (миопия) при децата и младите хора. Проучването е проведено от изследователи и експерти по офталмология от Сингапур, Австралия, Китай и Обединеното кралство, включително професор Рупърт Борн от Anglia Ruskin University (ARU).

Авторите са направили повече от 3000 проучвания, в които е налице използването на т.нар. smart устройства и късогледството при деца и млади хора на възраст между три месеца и 33 години.

След като анализират и статистически комбинират наличните проучвания, авторите разкриват, че високите нива на време, прекарано на екрана на smart устройства, като например гледане на мобилен телефон, се свързват с около 30 % по-висок риск от късогледство, а когато се комбинира с прекомерна употреба на компютър, този риск нараства до около 80%.

Изследването се провежда в момент, когато милиони деца по света прекарват значително време в използване на дистанционни методи на обучение след затварянето на училищата поради пандемията от COVID-19.

Професор Борн, професор по офталмология в Института за изследване на зрението и очите към Университета “Англия Ръскин” (ARU), заявява:

Очаква се до 2050 г. около половината от световното население да има късогледство, така че това е проблем за здравето, който бързо се засилва. Нашето проучване е най-изчерпателното досега по този въпрос и показва потенциална връзка между времето, прекарано пред екрана, и късогледството при младите хора.

Това изследване идва в момент, когато нашите деца прекарват дълги периоди от време, повече от всякога, в гледане на екрани поради затварянето на училищата, и е ясно, че са необходими спешни изследвания, за да се разбере допълнително как излагането на цифрови устройства може да повлияе на нашите очи и зрение. Също така знаем, че хората подценяват собственото си време, прекарано пред екрана, така че бъдещите проучвания трябва да използват обективни мерки за установяване на тази информация.”

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от телемедицината – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.