Проучване: Тежкото протичане на COVID-19 при майките е свързана с преждевременното раждане

  • Home
  • Blog
  • Проучване: Тежкото протичане на COVID-19 при майките е свързана с преждевременното раждане
image
  • By
  • 24.08.2022

Проучване: Тежкото протичане на COVID-19 при майките е свързана с преждевременното раждане

Екип от изследователи в сферата на акушеро-гинекологията е открил, че колкото по-тежко една майка прекарва COVID-19, толкова по-вероятно е тя да роди преждевременно.

Изследователите съобщават, че честотата на преждевременните раждания при близо 1000 бременни жени, които са били диагностицирани с положителен резултат за SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, е функция от тежестта на инфекцията.

Колкото по-тежка е инфекцията с SARS-CoV-2, толкова по-голям е рискът от преждевременно раждане“, заявява изследователят Роберто Ромеро от Медицинския факултет на Държавния университет “Уейн” в САЩ.

Съществува дозозависима зависимост между тежестта на SARS-CoV-2 инфекцията и риска от преждевременно раждане“, допълва Ромеро.

За проучването, публикувано в American Journal of Obstetrics and Gynecology, екипът включва данни от 14 родилни домове на Националната здравна служба (NHS) в Обединеното кралство, за да оцени последиците от SARS-CoV-2 инфекцията по време на бременност.

В доклада се посочва, че прекомерната честота на преждевременните раждания до голяма степен се дължи на медикаментозно предизвикани преждевременни раждания, предизвикани от опасения за здравето на майката, като например прееклампсия (състояние, специфично за бременната, което засяга повече от един орган или системи в организма; характеризира с високо кръвно налягане и признаци на увреждане на черния дроб и бъбреците).

Преждевременното раждане, което е водеща причина за перинатална заболеваемост и смъртност в световен мащаб, се определя като раждане, настъпило преди 37-ата седмица от бременността.

Две трети от преждевременните раждания се дължат на спонтанно настъпване на преждевременни родилни болки (контракции). Останалата една трета се дължи на медицински състояния, засягащи майката или нероденото бебе, които налагат раждане.

Колкото по-тежка е инфекцията на COVID-19, толкова по-голям е рискът от прееклампсия – внезапно повишаване на кръвното налягане след 20-ата седмица от бременността.

Състоянието е причина за 76 000 смъртни случая на майки и повече от 5 00 000 смъртни случая на бебета всяка година.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от телемедицината – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.