COVID-19 може да предизвика хипергликемия чрез нарушаване на ключови метаболитни сигнали и да причини тежко заболяване

  • Home
  • Blog
  • COVID-19 може да предизвика хипергликемия чрез нарушаване на ключови метаболитни сигнали и да причини тежко заболяване
image
  • By
  • 28.08.2022

COVID-19 може да предизвика хипергликемия чрез нарушаване на ключови метаболитни сигнали и да причини тежко заболяване

Според ново проучване на изследователи от Weill Cornell Medicine и NewYork-Presbyterian COVID-19 може да доведе до висок риск от тежки заболявания и смърт при много пациенти, като нарушава ключови метаболитни сигнали и по този начин предизвиква хипергликемия.

В проучването, публикувано на 15 септември 2021 г. в Cell Metabolism, изследователите установяват, че хипергликемията – високи нива на кръвната захар – е често срещана при хоспитализираните пациенти с COVID-19 и е силно свързана с по-лоши резултати. Изследователите също така откриват доказателства, които предполагат, че SARS-CoV-2, коронавирусът, който причинява COVID-19, може да предизвика хипергликемия чрез нарушаване на производството на адипонектин от мастните клетки – хормон, който помага за регулиране на нивата на кръвната захар.

Обикновено не смятаме, че мастните клетки са много активни, но всъщност те синтезират много защитни протеини за организма и изглежда, че SARS-CoV-2 може да наруши тази защита при много пациенти.” – Д-р Джеймс Ло, доцент по медицина в Центъра за метаболитно здраве и Института за сърдечносъдови изследвания “Уейл Корнел” и кардиолог в “Ню Йорк-Пресбитериан/Уейл Корнел медицински център“.

Хипергликемията, основна характеристика на диабета, се свързва с възпаление и отслабен имунитет срещу инфекции и е призната за значителен рисков фактор за протичане на тежка форма на COVID-19 още в началото на пандемията. По-късно обаче лекарите започват да откриват доказателства, че COVID-19 е свързан с хипергликемия при пациенти, които нямат анамнеза за диабет.

За да разберат по-добре този важен, но загадъчен аспект на COVID-19, д-р Ло и колегите ѝ анализират записите на 3854 пациенти, хоспитализирани с COVID-19 в NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center, NewYork-Presbyterian Queens и NewYork-Presbyterian Lower Manhattan Hospital през първите няколко месеца на пандемията в САЩ.

Те установяват, че забележително голяма част (49,7%) от тези пациенти са имали хипергликемия или са я развили по време на болничния си престой.

Хипергликемията при тези пациенти с COVID-19 също е поразително обвързана с по-лоши резултати. В сравнение с пациентите с нормални нива на кръвната захар, при пациентите с хипергликемия вероятността да развият тежка белодробна дисфункция (синдром на остър респираторен дистрес или ARDS) е била 9 пъти по-голяма, 15 пъти по-голяма е била вероятността да им бъде приложена механична вентилация и 3 пъти по-голяма е била вероятността да умрат.

Изненадващо, изследователите откриват, че хипергликемията и тежките рискове, които тя носи, се срещат и при други форми на тежка белодробна дисфункция, които не са свързани с COVID-19. Те я откриват в една и съща пропорция в случаите на ARDS, свързани с COVID-19, и в случаите на ARDS, породена от причини, различни от COVID-19, като тежък грип или бактериална пневмония. Хипергликемията в последните случаи обаче изглежда е причинена най-вече от смъртта или дисфункцията на бета-клетките, които произвеждат инсулин – основният хормон, който регулира нивата на кръвната захар. “За разлика от това хипергликемията при пациентите с COVID-19 се дължи главно на инсулинова резистентност, при която инсулинът е налице, но тъканите, върху които той обикновено действа, вече не са чувствителни към него“, казва първият автор д-р Мориц Райтерер, постдокторант в лабораторията на д-р Ло.

Допълнителни тестове показват, че при пациентите с COVID-19 ARDS е имало сериозно понижение на нивата на адипонектин в кръвта – хормон, произвеждан от мастните клетки, който обикновено има защитен ефект срещу диабет, като повишава чувствителността към инсулин.

Все още не е ясно как SARS-CoV-2 нарушава производството на адипонектин от мастните клетки. Възможно е това да става непряко, чрез повишаване на общото ниво на възпаление, което от своя страна нарушава работата на мастните клетки. Но изследователите установяват, че SARS-CoV-2 може да инфектира човешки и миши мастни клетки, което подсказва възможността вирусът да нарушава производството на адипонектин по този директен начин при пациентите с COVID-19.

Резултатите дават непозната перспектива за COVID-19, предлагайки, наред с други неща, ново обяснение защо при някои хора пораженията от COVID-19 са по-тежки.

Пациентите със затлъстяване, например, може да са по-уязвими към COVID-19, тъй като те вече могат да имат някаква степен на инсулинова резистентност и дисфункция на мастните клетки и вероятно мастните им клетки са по-податливи на инфекции“, казва д-р Ло.

Откритията също така предполагат, че клас лекарства за диабет, наречени тиазолидиндиони, които стимулират производството на адипонектин, могат да бъдат полезни при лечението на COVID-19, когато налице е и хипергликемия. Необходими са допълнителни изследвания обаче, преди това да стане клинично приложимо.

Сега д-р Ло проучва дали предизвиканата от COVID-19 хипергликемия продължава и се трансформира в диабет дори след възстановяването от COVID-19.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.