Безсъние

image
  • By
  • 28.08.2022

Безсъние

Безсънието (insomnia) е често срещано разстройство на съня, което може да доведе до трудно заспиване, трудно задържане на съня или до това да се събудите твърде рано и да не можете да заспите отново. Възможно чувство на умора, когато човек се събуди. Безсънието може да намали не само нивото на енергията и настроението ви, но и здравето, работоспособността и качеството ви на живот.

Количеството сън, което е достатъчно, е различно при отделните хора, но повечето възрастни се нуждаят от седем до осем часа на нощ.

В даден момент много възрастни изпитват краткотрайно (остро) безсъние, което продължава дни или седмици. Обикновено то е резултат от стрес или травмиращо събитие. Но някои хора имат дългосрочно (хронично) безсъние, което продължава месец или повече. Безсънието може да е основният проблем или да е свързано с други медицински състояния или лекарства.

Не е нужно да се примирявате с безсънните нощи. Простите промени в ежедневните ви навици често могат да помогнат.

Симптомите на безсъние могат да включват:

  • Трудности при заспиване през нощта
  • Събуждане през нощта
  • Събуждане твърде рано
  • Не се чувствате добре отпочинали след нощния сън
  • Умора или сънливост през деня
  • Раздразнителност, депресия или тревожност
  • Трудности с вниманието, съсредоточаването върху задачи или запомнянето
  • Увеличаване на броя на грешките или злополуките
  • Постоянни притеснения относно съня

Ако безсънието ви затруднява да работите през деня, посетете лекар, за да установите причината за проблема със съня и как може да се лекува. Ако Вашият лекар смята, че може да имате нарушение на съня, може да Ви насочи за специални изследвания.

Безсънието може да е основният проблем или да е свързано с други състояния. Хроничното безсъние обикновено е резултат от стрес, житейски събития или навици, които нарушават съня. Лечението на основната причина може да реши проблема с безсънието, но понякога то може да продължи с години.

Често срещаните причини за хронично безсъние включват:

  • Стрес – притесненията относно работата, училището, здравето, финансите или семейството могат да поддържат ума ви активен през нощта, което затруднява заспиването. Стресиращи събития или травми в живота – като смърт или заболяване на близък човек, развод или загуба на работа – също могат да доведат до безсъние.
  • Пътуване или работен график – циркадните ви ритми действат като вътрешен часовник, който управлява такива неща като цикъла на сън и бодърстване, метаболизма и телесната температура. Нарушаването на циркадните ритми на тялото ви може да доведе до безсъние. Причините за това са забавяне на времето при пътуване през няколко часови зони, работа на късна или ранна смяна или честа смяна на смените.
  • Лоши навици за сън – тук спадат нередовен график за лягане, дрямка, стимулиращи дейности преди лягане, неудобна среда за сън и използване на леглото за работа, хранене или гледане на телевизия. Компютри, телевизори, видеоигри, смартфони или други екрани непосредствено преди лягане могат да нарушат цикъла на съня ви.
  • Прекалено обилно хранене късно вечер – лекото похапване преди лягане е нормално, но прекаляването с храната може да доведе до физически дискомфорт, докато си лягате. Много хора изпитват и киселини – връщане на киселина и храна от стомаха в хранопровода след хранене, което може да ви държи будни.

Хроничното безсъние може да е свързано и с медицински състояния или с употребата на някои лекарства. Лечението на медицинското състояние може да помогне за подобряване на съня, но безсънието може да продължи и след подобряване на медицинското състояние.

Други често срещани причини за безсъние са:

  • Психични разстройства – тревожните разстройства, като посттравматично стресово разстройство, могат да нарушат съня ви. Прекалено ранното събуждане може да е признак на депресия. Безсънието често се проявява и при други психични разстройства.
  • Лекарства – много лекарства, отпускани с рецепта, могат да нарушат съня, като например някои антидепресанти и лекарства за астма или кръвно налягане. Много лекарства без рецепта – като някои болкоуспокояващи, лекарства за алергии и простуда и продукти за отслабване – съдържат кофеин и други стимуланти, които могат да нарушат съня.
  • Медицински състояния – примери за състояния, свързани с безсъние, са хроничната болка, ракът, диабетът, сърдечните заболявания, астмата, гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ), свръхактивната щитовидна жлеза, болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер.
  • Разстройства, свързани със съня – сънната апнея причинява периодично спиране на дишането през нощта, което прекъсва съня ви. Синдромът на неспокойните крака причинява неприятни усещания в краката и почти непреодолимо желание да ги движите, което може да ви попречи да заспите.
  • Кофеин, никотин и алкохол – кафето, чаят, колата и други кофеинови напитки са стимуланти. Пиенето им в късния следобед или вечер може да ви попречи да заспите през нощта. Никотинът в тютюневите изделия е друг стимулант, който може да попречи на съня. Алкохолът може да ви помогне да заспите, но той пречи на по-дълбоките етапи на съня и често води до събуждане посред нощ.

Безсънието се среща все по-често с напредването на възрастта:

  • Промени в режима на съня – с възрастта сънят често става по-малко спокоен, така че е по-вероятно да ви събуди шум или други промени в околната среда. Когато човек остарява вътрешният му часовник често се ускорява, така че се уморява по-рано вечер и се събужда по-рано сутрин. Като цяло обаче възрастните хора се нуждаят от същото количество сън, както и по-младите.
  • Промени в активността – може да сте по-малко физически или социално активни. Липсата на активност може да попречи на добрия нощен сън. Също така, колкото по-малко активни сте, толкова по-вероятно е да подремвате ежедневно, което може да попречи на нощния сън.
  • Промени в здравословното състояние – хроничната болка от заболявания като артрит или проблеми с гърба, както и депресията или тревожността могат да попречат на съня. Състояния, които увеличават нуждата от уриниране през нощта – например проблеми с простатата или пикочния мехур – могат да нарушат съня. Сънната апнея и синдромът на неспокойните крака се срещат все по-често с възрастта.
  • Още лекарства – възрастните хора обикновено използват повече лекарства с рецепта, отколкото по-младите, което увеличава вероятността от безсъние, свързано с лекарствата.

Проблемите със съня могат да се срещат и при децата и тийнейджърите. Някои деца и тийнейджъри обаче просто имат проблеми със заспиването или се противопоставят на редовното време за лягане, защото вътрешните им часовници са по-закъснели – те искат да си лягат по-късно и да спят по-късно сутрин.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.