Глаукома – “тихият крадец на зрение”

  • Home
  • Blog
  • Глаукома – “тихият крадец на зрение”
image
  • By
  • 05.09.2022

Глаукома – “тихият крадец на зрение”

Глаукомата е невро-дегенеративно заболяване, свързано най- често с повишено вътреочно налягане. Представлява група от заболявания с различна симптоматика, при които се уврежда зрителният нерв – връзката между окото и мозъка. Крайният резултат е невъзвратима загуба на зрение.

Глаукомата e втората причина за слепота в света.  Тя може да се появи на всяка възраст, но е по-често срещана при по-възрастните хора и тези с диагностицирани близки. Ето защо ранната профилактика е от особено значение. Пациентите с близки с глаукома трябва да провеждат редовни изследвания след 40 годишна възраст.

Глаукомата е „тихият крадец на зрение“ – рядко боли. При повечето й форми, човек разбира за заболяването си, когато вече е прекалено късно и зрението е невъзвратимо изгубено.  Ефектът е толкова постепенен, че може да не забележите промяна в зрението, докато състоянието не е в напреднал стадий.

Тъй като загубата на зрение вследствие на глаукома не може да бъде възстановена, важно е да си правите редовни очни прегледи, които включват измерване на очното налягане и оглед на очните дъна на широка зеница (с поставяне на капки за разширяване). Измерване само на нормално очното налягане не е достатъчно за отхвърляне на диагнозата. Съществуват форми на глаукомата, при които вътреочното налягане е в нормални граници – особено при хора с проблемно кръвно налягане.  Ако глаукомата се разпознае рано, загубата на зрение може да се забави или предотврати. Ако имате това заболяване, обикновено ще се нуждаете от лечение до края на живота си, но възможността да запазите зрението си е голяма.

Признаците и симптомите на глаукома варират в зависимост от вида и стадия на заболяването:
1. Откритоъгълна глаукома:

  • Не боли. Понякога може да има тежест, сълзене и дискомфорт в очите.
  • Периметрични дефекти – провеждане на изследване с компютърен периметър
  • Разширено сляпо петно, назална стъпка, аркуатен скотом – човек разбира за тях само след специализирано изследване – компютърен периметър
  • Тунелно зрение в напредналите стадии – човек вижда образ и светлина само в центъра – като „през тунел“

2. Остра закритоъгълна глаукома:

  • Силно главоболие
  • Болка в очите
  • Гадене и повръщане
  • Замъглено зрение
  • Халоси около светлините
  • Зачервяване на очите

Ако са налице някои от горепосочените симптоми на закритоъгълна глаукома, незабавно потърсете медицинска помощ. Това е спешно състояние в офталмологията.

Нелекувана, глаукомата в крайна сметка ще доведе до слепота. Дори и при лечение, около 15% от хората с глаукома ослепяват с поне едно око в рамките на 20 години.

Глаукомата е резултат от увреждане на зрителния нерв. С постепенното разрушаване на този нерв в зрителното ви поле се появяват слепи петна. По причини, които все още не са напълно ясни, това увреждане на нерва обикновено, но не винаги, е свързано с повишено налягане в окото.

Повишеното налягане в окото се дължи на смутено оттичане и натрупване на течност (воднист хумор) вътре в окото. Тази вътреочна течност обикновено се оттича през т.нар. трабекуларен апарат – структура в преднокамерния ъгъл – където се срещат ирисът и роговицата. Когато течността се произвежда прекомерно или дренажната система не работи правилно, тя се натрупва и очното налягане се повишава.

Глаукомата е възможно да бъде наследена. При някои хора учените са идентифицирали гени, свързани с високото очно налягане и увреждането на зрителния нерв.

Видовете глаукома включват:

  • Глаукома с отворен ъгъл

Откритоъгълната глаукома е най-често срещаната форма на заболяването. Дренажният ъгъл, образуван от роговицата и ириса, остава отворен, но трабекуларният апарат е частично блокиран. Това води до постепенно повишаване на налягането в окото. Това налягане уврежда зрителния нерв. Случва се толкова бавно, че може да загубите зрението си, преди дори да сте разбрали за проблема.

  • Затворена ъглова глаукома

Глаукома със затворен ъгъл възниква, когато ирисът се блокира и стеснява дренажния ъгъл, образуван от роговицата и ириса. В резултат на това течността не може да се оттече и налягането се повишава. Някои хора имат тесни дренажни ъгли по рождение, което ги излага на повишен риск от закритоъгълна глаукома. При такива пациенти е възможна появата на епизоди от замъглено зрение и тежест в очите, които често биват игнорирани.

Закритоъгълната глаукома може да се появи внезапно (остър пристъп) или постепенно (хронично). Острият глаукомен пристъп е спешно състояние и изисква навременна намеса!

  • Глаукома с нормално очно налягане

При глаукома с нормално очно налягане зрителният ви нерв се уврежда, въпреки че очното ви налягане е в рамките на нормалното. Никой не знае каква е точната причина за това. Възможно е да имате чувствителен зрителен нерв или зрителен нерв да се снабдява с по-малко кръв. Ограниченият приток на кръв може да е причинен от атеросклероза (натрупване на мастни отлагания /плака/ в артериите) или други състояния, които влошават кръвообращението. Формата е често срещана при пациенти с проблемно кръвно налягане.

  • Глаукома при деца

Възможно е глаукома да се появи при бебета и деца. Тя може да е налице от раждането или да се развие през първите няколко години от живота. Увреждането на зрителния нерв може да е причинено по най- различни причини. Характерни за вродената глаукома са големите красиви очи, които обаче остават неразпознати като проблем. Ето защо прогилактичните детски очни прегледи са изключително важни.

  • Пигментна глаукома

При пигментната глаукома пигментни гранули от ириса се натрупват в дренажните канали, като забавят или блокират излизането на течността от окото. Дейности като джогинг понякога раздвижват пигментните гранули, като ги отлагат върху трабекуларния апарат и предизвикват периодично повишаване на налягането.

Рискови фактори:

  • Високо вътрешно очно налягане (вътреочно налягане)
  • Възраст над 60 години
  • Чернокожи, азиатци или латиноамериканци
  • Наличие на фамилна обремененост с глаукома
  • Наличие на определени медицински състояния, като диабет, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и сърповидно-клетъчна анемия
  • Наличие на тънка роговица, установява се само чрез изследване.
  • Високо късогледство или далекогледство
  • Травми на окото или някои видове очни операции
  • Употреба на кортикостероидни препарати, особено капки за очи

Ако попадате в някоя от по-горните групи, се препоръчва:

1. Редовно проследяване на ВОН и оглед на очни дъна.

2. Редовните обстойни очни прегледи могат да помогнат за откриването на глаукома в ранните ѝ стадии, преди да настъпи значително увреждане. Като правило Американската академия по офталмология препоръчва да се правят очни прегледи:

  • На всеки пет до десет години, ако сте на възраст под 40 години;
  • На всеки две до четири години, ако сте на възраст от 40 до 54 години;
  • На всяка една до три години, ако сте на възраст от 55 до 64 години;
  • На всяка една до две години, ако сте на възраст над 65 години.

3. Ако сте изложени на риск от глаукома, ще се нуждаете от по-чести прегледи. Помолете Вашия лекар да Ви препоръча подходящия за Вас график за скрининг.

4. Запознайте се с историята на очното здраве в семейството си

5. Глаукомата има тенденция да се среща в семействата. Ако сте изложени на повишен риск, може да се нуждаете от по-чести скринингови прегледи.

6. Упражнявайте се безопасно

7. Редовните, умерени физически упражнения могат да помогнат за предотвратяване на глаукома чрез намаляване на очното налягане. Посъветвайте се с Вашия лекар за подходяща програма за упражнения.

8. Приемайте редовно предписаните капки за очи – глаукомните капки за очи могат значително да намалят риска високото очно налягане да прогресира до глаукома. За да бъдат ефективни, предписаните от Вашия лекар капки за очи трябва да се използват редовно, дори ако нямате симптоми.

9. Носете предпазни средства за очите – сериозните наранявания на очите могат да доведат до глаукома. Носете предпазни очила, когато използвате електрически инструменти или играете високоскоростни ракетни спортове в затворени игрища.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.