Вегетативна дисфункция, свързана с хроничния запек

  • Home
  • Blog
  • Вегетативна дисфункция, свързана с хроничния запек
image
  • By
  • 07.09.2022

Вегетативна дисфункция, свързана с хроничния запек

Изследователи са установили, че пациентите с хроничен рефрактерен запек имат повишена активност на симпатиковата нервна система и намалена активност на парасимпатиковата нервна система.

Макар че тестове като колонометрия могат да оценят функцията на дебелото черво, допълнителното измерване на дисфункцията на външните нерви може да даде на лекарите по-цялостна картина на патологията на пациента и да насочи индивидуалната терапия, казва д-р Ян Д. Хуизинга, професор по медицина и биомедицински науки в университета Макмастър в Хамилтън, Онтарио, и съавтор на изследването.

Повечето лекари, когато мислят за това как работи дебелото черво, мислят за мускулатурата и вътрешната нервна система – нервната система вътре в червата“, казва д-р Хуизинга. Въпреки че резултатите от проучвания върху животни и in vitro показват, че външната нервна система играе силна роля в моториката на дебелото черво, преди новото проучване тази връзка все още не е била оценявана при хора, каза той. “Ако искаме да помогнем по-добре на пациентите и да разберем по-добре какво се случва, трябва да измерваме активността на вегетативната нервна система.

Д-р Хуизинга и колегите му набират 14 пациенти (две момчета и 12 жени) с хроничен рефрактерен запек, които се обмислят за операция на дебелото черво, и 10 здрави лица. С помощта на манометрия на дебелото черво с висока разделителна способност учените изследват рефлексите на дебелото черво при всички участници в отговор на три стимула: раздуване на балон, хранене и инжектиране на бизакодил в ректума.

Едновременно с това те наблюдават вариабилността на сърдечния ритъм на участниците – косвен показател за активността на вегетативната нервна система – с помощта на електрокардиография.

При здрави участници пропулсивните контракции корелират с повишена активност на парасимпатиковата нервна система и намалена симпатикова активност. За разлика от тях, от 14-те пациенти с хроничен запек 11 демонстрират симпатикова хиперреактивност или нисък парасимпатиков отговор на поне една форма на стимулация, като при повечето от тях са налице множество вегетативни нарушения, според изследователите. Те представиха проучването на Седмицата на храносмилателните заболявания в Канада през 2021 г.

Четирима пациенти, при които е липсвал ваго-сакрален рефлекс за дефекация, също са имали абнормен вегетативен тонус или реактивност, а петима от седемте пациенти без сакрален рефлекс за дефекация са показали висок симпатиков тонус или реактивност в отговор на стимулите на дебелото черво. Двама пациенти са имали затруднения с колоаналната координация, което е било свързано с ниска парасимпатикова реактивност към стимулите, съобщават изследователите.

Тези разнородни резултати показват, че “запекът не е свързан с една конкретна двигателна дисфункция или с една конкретна нервна дисфункция“, казва д-р Джи-Хонг Чен, доцент по гастроентерология в университета Макмастър и главен автор на проучването. Вместо това всеки пациент е имал уникални комбинации от моторни, рефлекторни и нервни реакции, което отразява това, което тя вижда в своята клиника. В зависимост от индивидуалните модели на дебелото черво на пациента, казва тя, може да прецени кои терапии, като например медикаменти или нервна стимулация – понастоящем експериментално лечение – биха били най-полезни. “Индивидуалната медицина е ключът към дисмотилитета на дебелото черво и е бъдещето на човешката медицина“, казва д-р Чен пред Gastroenterology & Endoscopy News.

За д-р Сатиш Рао, професор по медицина и университетски преподавател по гастроентерология в Медицинския колеж на Джорджия към университета в Аугуста, който не е участвал в проучването, разликите между пациентите повдигат повече въпроси, отколкото дават отговори. Дисфункцията на нервите “не е изненадваща” при пациентите с хроничен запек, казва д-р Рао, но от тези резултати не става ясно дали тези аномалии са причина или следствие от състоянието. Необходими са повече участници, за да започнем да разбираме как вегетативната дисфункция може да повлияе на моториката на дебелото черво, каза той. “Това е ново, провокиращо размисъл проучване, но е твърде рано да се правят някакви значими заключения“.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.