Могат ли и нашите любими котки да наследяват заболявания от родителите си?

  • Home
  • Blog
  • Могат ли и нашите любими котки да наследяват заболявания от родителите си?
image
  • By
  • 23.09.2022

Могат ли и нашите любими котки да наследяват заболявания от родителите си?

Отговорът на този въпрос е ДА – генетиката има еднакви правила и за нас, и за котките. Те са по-често срещани при породистите котки в сравнение с котките от смесени породи. Това е така, защото чистокръвните котки обикновено се развъждат селективно и дори се извършва чистопородни развъждане (поколение от котки с родствена връзка), за да се поддържат определени породни характеристики. Някои генетични нарушения могат да бъдат очевидни още при раждането, докато други се развиват на по-късен етап от живота.

Съществуват много генетични или наследствени заболявания, но по-долу ще Ви запознаем с по-често срещаните:

  • Синдром на поликистозните бъбреци

Породите, при които има по-висок риск от поликистоза на бъбреците, включват персийски, британски късокосмести и екзотични късокосмести. Това се дължи на определен ген, който се среща при тези породи. Синдром на поликистозните бъбреци причинява образуването на големи кисти в бъбреците, което води до бъбречна недостатъчност. Симптомите включват повишена жажда и уриниране, загуба на тегло и летаргия. Проблемите обаче често се появяват едва в средна възраст, поради което е трудно да се разбере кои млади котки носят гена без тестване. Тези породи е нужно да посещават ветеринарния си лекар веднъж годишно за ехографски прегледи. Ранната диагностика на поликистозата на бъбреците е особено важна за поддържане на живота на страдащите от това заболяване котки по-дълго.

  • Хипертрофична кардиомиопатия

Хипертрофичната кардиомиопатия е най-често срещаният вид сърдечно заболяване при котките. Сърдечният мускул силно се удебелява и влияе на контрактилитета на сърцето. При някои обстоятелства това може да доведе до внезапна смърт, докато при други се развива сърдечна недостатъчност сравнително рано в живота. При породите котки Мейн Кун и Рагдол е установена генетична мутация.

  • Спина бифида

Котките от породата Манкс са известни с характерната си къса опашка, но това всъщност е генетична мутация. Дължината на опашката може да варира в рамките на породата, като някои котки имат нормално изглеждаща опашка, докато други са напълно без опашка. Скъсяването на опашката, за съжаление, засяга и гръбначния мозък и нервите, които идват от него, което може да доведе до форма на Spina Bifida. Това е дефект в развитието, който може да причини незадържане на урина и фекалии и да доведе до затруднено движение и дори до парализа на задните крака. Състоянието се диагностицира чрез рентгенови снимки и ако Вашата котка има подобни оплаквания не се бавете с посещението във ветеринарна клиника.

  • Остеохондродисплазия

Клепоухите котки са известни със сгънатите напред уши, което ѝ придава доста характерен вид. Това се дължи на генетична мутация, която засяга развитието на хрущялите. За съжаление тя засяга не само хрущяла в ухото, но и хрущяла, който обгражда костите. Това води до лошо развитие на костите и до осакатяващ, тежък артрит, често още в ранна възраст.

  • Глухота

При котките с бяла козина се наблюдава синдром, причиняващ наследствена вродена глухота (симптомите са налице от раждането). Глухотата се дължи на генетичен дефект, който засяга козината, цвета на очите и развитието на ухото. Котките с бяла козина и син цвят на очите е по-вероятно да бъдат глухи. Глухотата може да засегне едното или двете уши.

  • Хипокалиемична миопатия

Хипокалиемичната миопатия е наследствено генетично заболяване, което причинява мускулна слабост и огъване на шията, наблюдавано при породите бирмански и някои други. Симптомите могат да варират. При някои котки може да се наблюдава силна слабост, неспособност да вдигат глава с прибрана до гърдите брадичка или дори припадъци. Лечението е възможно с добавяне на калий.

  • Други наследствени състояния

При някои заболявания се наблюдава много силна породна предразположеност, което предполага, че заболяването може да се предава по наследство, но все още не е открита съответната генна мутация.

Примери за това са:

Диабет – Бирмански котки, Норвежка горска котка
Лимфом и аденокарцином на тънките черва (рак) – сиамски котки
Заболяване на долните пикочни пътища при котките – персийски котки
Астма – сиамски котки
Страбизъм (кръстосване на очите) – сиамски котки
Спинална мускулна атрофия – Мейн Кун

  • Как да се справим с генетичните заболявания?

Всяка котка с генетично заболяване не трябва да се развъжда. Много породи са били целенасочено развъждани, за да развият екстремни характеристики, но за съжаление това са наследствени черти, които могат да застрашат благосъстоянието и в крайна сметка здравето на котката.

Преди да обмислите закупуването на котка от рискова порода, направете проучване. Уверете се, че купувате от реномиран развъдчик. препоръчително е да се уверите, че и двамата родители на котето са били тествани и са отрицателни за гена, причиняващ генетичното заболяване.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.