Витилиго

image
  • By
  • 01.10.2022

Витилиго

Витилиго е заболяване, което причинява загуба на цвета на кожата на петна. Обикновено обезцветените участъци се увеличават с времето. Състоянието може да засегне кожата на всяка част от тялото. То може да засегне и косата и вътрешността на устата.

Обикновено цветът на косата и кожата се определя от меланина. Витилиго се появява, когато клетките, които произвеждат меланин, умират или спират да функционират. Витилигото засяга хора с всякакъв тип кожа, но може да е по-забележимо при хора с по-тъмна кожа. Състоянието не е животозастрашаващо или заразно. То може да бъде стресиращо или да ви накара да се чувствате зле със себе си.

Лечението на витилиго може да възстанови цвета на засегнатата кожа. Но то не предотвратява продължаващата загуба на цвета на кожата или повторната поява на заболяването.

Признаците на витилиго включват:

  • Загуба на цвета на кожата (петна), която обикновено се появява първо по ръцете, лицето и областите около отворите на тялото и гениталиите
  • Преждевременно побеляване или посивяване на косата по скалпа, миглите, веждите или брадата
  • Загуба на цвят на тъканите, които покриват вътрешната страна на устата и носа (лигавици)

Витилигото може да започне на всяка възраст, но обикновено се появява преди 30-годишна възраст. В зависимост от вида витилиго, който имате, то може да засегне:

  • Почти всички кожни повърхности – при този тип, наречен универсално витилиго, оцветяването засяга почти всички кожни повърхности.
  • Много части на тялото ви – при този най-разпространен тип, наречен генерализирано витилиго, оцветените петна често се развиват по подобен начин върху съответните части на тялото (симетрично).
  • Само една страна или част от тялото ви – този тип, наречен сегментно витилиго, обикновено се появява в по-млада възраст, прогресира в продължение на година или две, след което спира.
  • Една или само няколко области на тялото ви – този тип се нарича локализирано (фокално) витилиго.
  • Лицето и ръцете – при този тип, наречен акрофациално витилиго, засегнатата кожа е по лицето и ръцете, както и около отворите на тялото, като очите, носа и ушите.

Трудно е да се предвиди как ще прогресира заболяването. Понякога петната спират да се образуват без лечение. В повечето случаи загубата на пигмент се разпространява и в крайна сметка обхваща по-голямата част от кожата. Понякога кожата възвръща цвета си.

Посетете Вашия лекар, ако участъци от кожата, косата или лигавиците Ви загубят цвета си. Витилиго не се лекува. Но лечението може да спре или забави процеса на обезцветяване и да върне част от цвета на кожата Ви.

Витилиго се появява, когато клетките, произвеждащи пигмент (меланоцити), умират или спират да произвеждат меланин – пигментът, който придава цвета на кожата, косата и очите. Засегнатите участъци от кожата стават по-светли или бели. Не е ясно какво точно причинява отпадането или смъртта на тези пигментни клетки. Възможно е това да е свързано с:

  • Разстройство на имунната система (автоимунно състояние)
  • Семейна история (наследственост)
  • Отключващо събитие, като например стрес, силно слънчево изгаряне или травма на кожата, като например контакт с химикал

Хората с витилиго може да са изложени на повишен риск от:

  • Социален или психологически дистрес
  • Слънчево изгаряне
  • Проблеми с очите
  • Загуба на слуха

Диагнозата се поставя въз основа медицинската история на пациента и преглед на кожата, вероятно със специална лампа. Оценката може да включва и кожна биопсия и кръвни изследвания.

Изборът на лечение зависи от възрастта ви, от това колко и къде е засегната кожата, колко бързо прогресира заболяването и как то влияе на живота ви.

Налични са медикаменти и терапии, базирани на светлина, които помагат за възстановяване на цвета на кожата или за изравняване на тена на кожата, въпреки че резултатите варират и са непредсказуеми. А някои лечения имат сериозни странични ефекти.

Ако Вие и Вашият лекар решите да лекувате състоянието си с лекарство, операция или терапия, процесът може да отнеме много месеци, за да се прецени неговата ефективност. И може да се наложи да опитате повече от един подход или комбинация от подходи, преди да откриете лечението, което работи най-добре за вас.

Дори ако лечението е успешно за известно време, резултатите може да не са трайни или да се появят нови петна. Вашият лекар може да препоръча медикамент, прилаган върху кожата, като поддържаща терапия, за да предотврати рецидив.

Никое лекарство не може да спре процеса на витилиго – загубата на пигментни клетки (меланоцити). Но някои лекарства, използвани самостоятелно, в комбинация или със светлинна терапия, могат да помогнат за възстановяване на част от тена на кожата.

Нанасянето на кортикостероиден крем върху засегнатата кожа може да възвърне цвета. Това е най-ефективно, когато витилигото е все още в ранен стадий. Този вид крем е ефективен и лесен за употреба, но може да не забележите промени в цвета на кожата си в продължение на няколко месеца. Възможните странични ефекти включват изтъняване на кожата или поява на ивици или линии по кожата ви.

По-леки форми на лекарството могат да бъдат предписани за деца и за хора, които имат големи участъци с променен цвят на кожата.

Кортикостероидните таблетки или инжекции може да са вариант за хора, чието състояние прогресира бързо.

Лекарства, които въздействат върху имунната система – мехлеми с инхибитори на калциневрина, като такролимус (Protopic) или пимекролимус (Elidel), могат да бъдат ефективни за хора с малки участъци на депигментация, особено по лицето и шията. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) предупреди за възможна връзка между тези лекарства и лимфома и рака на кожата.

Светлинна терапия – доказано е, че фототерапията с теснолентов ултравиолетов спектър В (UVB) спира или забавя прогресията на активното витилиго. Тя може да бъде по-ефективна, когато се използва с кортикостероиди или калциневринови инхибитори. Ще ви е необходима терапия два до три пъти седмично. Може да минат от един до три месеца, преди да забележите някаква промяна, а за постигане на пълен ефект може да са необходими шест месеца или повече.

Като се има предвид предупреждението на FDA относно възможен риск от рак на кожата при употребата на калциневринови инхибитори, говорете с Вашия лекар за рисковете и ползите от употребата на тези лекарства с фототерапия.

Възможните странични ефекти на теснолентовата ултравиолетова В терапия включват зачервяване, сърбеж и парене. Тези странични ефекти обикновено отшумяват в рамките на няколко часа след лечението.

Комбиниране на псорален и светлинна терапия – при това лечение се комбинира вещество от растителен произход, наречено псорален, със светлинна терапия (фотохимиотерапия), за да се върне цветът на светлите петна. След като приемете псорален през устата или го нанесете върху засегнатата кожа, вие сте изложени на ултравиолетова светлина А (UVA). Този подход, макар и ефективен, е по-труден за прилагане и в много практики е заменен от терапия с теснолентов UVB.

Премахване на останалия цвят (депигментация) – тази терапия може да бъде вариант, ако витилигото ви е широко разпространено и другите лечения не са дали резултат. В незасегнатите участъци от кожата се прилага депигментиращ агент. Това постепенно изсветлява кожата, така че тя се слива с обезцветените участъци. Терапията се провежда веднъж или два пъти дневно в продължение на девет месеца или повече.

Страничните ефекти могат да включват зачервяване, подуване, сърбеж и много суха кожа. Депигментацията е постоянна.

Ако светлинната терапия и лекарствата не са дали резултат, някои хора със стабилно и прогресиращо заболяване могат да бъдат кандидати за операция. Следните техники имат за цел да изравнят тена на кожата чрез възстановяване на цвета:

Присаждане на кожа – при тази процедура лекарят прехвърля много малки участъци от здрава, пигментирана кожа в областите, които са загубили пигмент. Тази процедура понякога се използва, ако имате малки петна от витилиго.

Възможните рискове включват инфекция, белези, вид на калдъръм, петнист цвят и невъзможност областта да се оцвети.

Присаждане на мехури – при тази процедура лекарят създава мехури върху пигментираната ви кожа, обикновено с изсмукване, и след това присажда върховете на мехурите върху обезцветената кожа.

Възможните рискове включват образуване на белези, вид на павета и невъзможност областта да се оцвети. А увреждането на кожата, причинено от изсмукването, може да предизвика появата на друг участък от витилиго.

Трансплантация на клетъчна суспензия – при тази процедура вашият лекар взема част от тъканта на пигментираната ви кожа, поставя клетките в разтвор и след това ги трансплантира върху подготвения засегнат участък. Резултатите от тази процедура за репигментация започват да се проявяват в рамките на четири седмици.

Възможните рискове включват белези, инфекция и неравномерен цвят на кожата.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.