Алергичен ринит

  • Home
  • Blog
  • Алергичен ринит
image
  • By
  • 04.10.2022

Алергичен ринит

Алергичен ринит е възпаление на вътрешната част на носа, причинено от алерген, като полени, прах, плесен или люспи от кожата на някои животни. Това е много често срещано заболяване.

Алергичният ринит обикновено причинява симптоми, подобни на тези при простуда, като кихане, сърбеж и запушен или течащ нос. Тези симптоми обикновено започват скоро след като сте били изложени на алерген.

Някои хора страдат от алергичен ринит само по няколко месеца, тъй като са чувствителни към сезонни алергени, като дървесен или тревен прашец. Други хора получават алергичен ринит през цялата година.

Повечето хора с алергичен ринит имат леки симптоми, които могат да бъдат лесно и ефективно лекувани. Но при някои хора симптомите могат да бъдат тежки и постоянни, да причиняват проблеми със съня и да пречат на ежедневието.

Симптомите на алергичния ринит понякога се подобряват с времето, но това може да отнеме много години и е малко вероятно състоянието да изчезне напълно. Посетете общопрактикуващия лекар, ако симптомите на алергичен ринит нарушават съня ви, пречат ви да извършвате ежедневни дейности или се отразяват неблагоприятно на представянето ви на работното място или в училище.

Диагнозата алергичен ринит обикновено се основава на симптомите ви и на всички възможни отключващи фактори, които може да сте забелязали. Ако причината за Вашето състояние не е сигурна, може да бъдете насочени за алергични тестове.

Алергичният ринит се причинява от реакцията на имунната система към даден алерген, сякаш той е вреден. В резултат на това клетките освобождават редица химични вещества, които причиняват подуване на вътрешния слой на носа (лигавицата) и образуване на твърде много слуз.

Често срещаните алергени, които причиняват алергичен ринит, включват полени (този вид алергичен ринит е известен като сенна хрема), както и спори на плесени, акари от домашен прах и люспи от кожа или капки урина или слюнка от някои животни.

Трудно е да се избегнат напълно потенциалните алергени, но можете да предприемете стъпки, за да намалите излагането на определен алерген, за който знаете или подозирате, че предизвиква алергичния ви ринит. Това ще ви помогне да подобрите симптомите си.

Ако състоянието ви е леко, можете също да помогнете за намаляване на симптомите, като приемате лекарства без рецепта, например антихистамини, и като редовно изплаквате носните си пътища с разтвор на солена вода, за да поддържате носа си свободен от дразнители. Обърнете се към личния лекар за съвет, ако сте опитали да предприемете тези мерки и те не са помогнали. Той може да ви предпише по-силно лекарство, например назален спрей, съдържащ кортикостероиди.

В някои случаи алергичният ринит може да доведе до усложнения. Те включват:

  • Назални полипи – необичайни, но неракови (доброкачествени) торбички с течност, които растат вътре в носните проходи и синусите
  • Синузит – инфекция, причинена от възпаление и подуване на носа, което пречи на оттичането на слузта от синусите
  • Инфекции на средното ухо – инфекция на частта от ухото, разположена непосредствено зад тъпанчето

Тези проблеми често могат да бъдат лекувани с медикаменти, въпреки че понякога се налага операция при тежки или продължителни случаи.

Не всички случаи на алергичен ринит са причинени от алергична реакция. Някои случаи са резултат от:

  • Инфекция, като например обикновена настинка
  • Свръхчувствителни кръвоносни съдове в носа
  • Прекомерна употреба на назални деконгестанти

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.