Основните команди, които трябва да научи кучето – стъпка по стъпка

  • Home
  • Blog
  • Основните команди, които трябва да научи кучето – стъпка по стъпка
image
  • By
  • 07.10.2022

Основните команди, които трябва да научи кучето – стъпка по стъпка

Имате ново кученце и нямате представа откъде да започнете с обучението му? Възрастното Ви куче игнорира всяка ваша дума и вие отчаяно търсите решение? Без значение от възрастта или способностите на кучето, то винаги може да извлече полза от изучаването на основни команди. Доброто възпитание на кучето ще улесни и вашия живот. Много собственици на кучета избират да заведат любимеца си на курсове за обучение или да наемат треньор. Въпреки това, с много търпение и много лакомства, със сигурност можете сами да научите кучето си на основно послушание.

Ето и някои правила за успех както и някои общи насоки за това как да бъдете успешни в обучението на кучето си.

  • Започнете от рано – Въпреки че е напълно възможно да обучите и по-възрастно куче, не може да се отрече, че ранното започване на обучението е идеално. Кученцата, подобно на децата, обикновено са малки гъби, когато става въпрос за учене. Освен това те са развълнувани да прекарват времето си с Вас и желаят да Ви угодят. Кученца на възраст едва 8 седмици могат да започнат с просто обучение.
  • Бъдете позитивни и весели – Този съвет се отнася не само за методите на обучение, но и за вашето отношение по време на обучението. Кучетата отлично разчитат човешките емоции и ще уловят каквото и да е вашето настроение. Опитите да обучавате кучето си когато сте нетърпеливи или разсеяни са рецепта за разочарование както за Вас, така и за кучето Ви. Уверете се, че започвате обучението с положително настроение за да извлечете максимален резултат.
  • Намалете до минимум разсейването – Особено когато започвате с обучението, уверете се, че провеждате сесиите в тихо и безопасно пространство, без разсейващи фактори. Когато кучето Ви придобие увереност и научи повече, можете бавно да въвеждате разсейващи фактори, за да проверите способностите му.
  • Времето е всичко – За да постигнете най-добри резултати, определяйте подходящото време за тренировки. Уверете се, че кучето Ви не е гладно и се е движило достатъчно, преди да започнете обучението. Особено активните кучета ще учат по-добре, ако са малко уморени!
  • Кратко и ясно – Кучетата не задържат за дълго време внимание, така че разделянето на ежедневното обучение на няколко 5-10-минутни сесии ще бъде най-ефективно. Винаги превръщайте обучението в забавно и приятно преживяване за кучето си. Трябва да се използват по-скоро методи за обучение с положително подсилване, отколкото строги поправки. Уверете се, че кучето Ви получава много похвали и награди!

А сега?

Имате джоб, пълен с лакомства, намирате се в тиха стая, а кучето Ви е точно толкова уморено, колкото трябва: откъде да започнете? С кои команди трябва да започнете и как да ги преподавате? Въпреки че кучетата са способни да научат много, основното послушание има за цел да пригоди младото куче към живот в човешка среда и да се превърне във ваш приятен компаньон.

Основата на обучението с положително подкрепление е да възнаграждавате желаното поведение веднага щом кучето Ви го извърши, а не да наказвате когато прави грешка. Този подход прави обучението приятен процес за вашия приятел.

Команда „СЕДНИ“

Научаването на кучето да седи е в основата на повечето други дейности по послушание. Освен това тя е една от най-простите команди, които кучето трябва да научи.

За да научите кучето си да сяда, го накарайте да започне с лице към Вас. Привлечете вниманието му с лакомство и преместете лакомството над главата му като примамка. Когато кучето естествено следва движението на лакомството, задната му част ще се допре до земята. Веднага щом това се случи го наградете.

Продължавайте да награждавате кучето си за поведението “седни” и след това въведете устната команда “седни”, когато кучето Ви започне да разбира какво искате от него. Бъдете търпеливи и последователни, докато кучето Ви започне да сяда надеждно при команда.

След като кучето Ви знае как да седи, можете да го карате да се упражнява през целия ден, като го помолите да седне, преди да го нахраните или да го сложите на каишката.

Никога не се опитвайте да принуждавате кучето си да седне, за да научите тази команда. Отново, целта е кучето Ви да получи положителен опит и да иска да работи с Вас с желание.

Команда „ЕЛА“

За да научите тази команда, застанете на няколко крачки от кучето си, слезте на нивото му и го привлечете към себе си с лакомство и много ентусиазъм. Награждавайте кучето си, когато то дойде при Вас. Постепенно увеличавайте разстоянието между Вас и кучето си и продължавайте да го награждавате, когато дойде при Вас.

Когато кучето Ви научи, че ще бъде възнаградено за идването си при Вас, започнете да свързвате командата “ела” с поведението. Кажете името на кучето си, последвано от командата, и го похвалете и наградете обилно, когато кучето Ви се подчини. Когато кучето Ви стане по-добро в изпълнението на тази команда, започнете да въвеждате разсейващи фактори, като тренирате с други хора, навън или близо до приятелите му в кучешкия парк.

Част от обучението на кучето Ви да идва надеждно при повикване е винаги да се уверявате, че кучето Ви има положително преживяване, когато идва при Вас. Не викайте кучето си при Вас, за да му се скарате или по друга негативна причина.

Команда „ЛЕГНИ“

Най-лесно е да научите командата “легни”, след като кучето Ви е усвоило седенето по команда. Помолете кучето си да седне и след това привлечете вниманието му с лакомство. Преместете лакомството надолу към пода, за да подлъжете кучето да легне. Веднага щом кучето Ви заеме легнало положение, го наградете!

Практикувайте това движение, докато кучето Ви разбере, че ще бъде възнаградено, когато легне. Сега можете да започнете да произнасяте командата “легни”, когато кучето Ви изпълнява поведението.

Избягвайте да насилвате кучето си да заема позиция за лягане, докато преподавате тази команда. Отново, искате кучето Ви да прави това, което искате, защото иска да Ви угоди и вие се забавлявате заедно, а не защото се страхува от Вас.

Команда „НА МЯСТО“

Подобно на командата “легни”, командата “на място” се преподава най-лесно, след като кучето Ви се е научило да сяда по команда. Като цяло „седни“ е командата, върху която надграждаме останалите. Помолете кучето си да седне, дръжте ръката си пред лицето му и след това направете крачка назад. Ако кучето Ви стане, за да Ви последва, повторете процеса. Ако кучето Ви остане на място, когато се отдалечите, наградете го!

Упражнявайте този процес и започнете да произнасяте вербалната команда “На място”, когато кучето Ви започне да разбира поведението, което изисквате. Когато кучето Ви се справи по-добре с тази задача, можете да започнете да упражнявате да остане за по-дълго време или да се отдалечавате.

Целта е да накарате кучето си да остане на място, докато не дадете разрешение за обратното. В крайна сметка ще искате да научите кучето си да остава въпреки наличието на разсейващи фактори като други кучета и хора.

Команда „РЕД“

Обучението на кучето на „ред“ по същество означава да го научите да ходи до Вас на свободна каишка. Всички сме виждали или дори сме били хора, които са били влачени по тротоара от развълнуваното си куче. Това не е забавно и може да бъде опасно. Избягвайте това, като научите кучето си да се движи на пета.

Когато кучето Ви е на каишка, го накарайте да седне до Вас и му пригответе лакомства. Започнете да се разхождате с кучето си и му давайте лакомства, за да го възнаградите за това, че стои до Вас. Ако кучето Ви започне да се дърпа или се движи пред Вас, спрете разходката. Не дрънкайте с каишката и не им се карайте. Привлечете го обратно до Вас с лакомства и започнете процеса отново.

Идеята е кучето Ви да се научи, че ходенето редом води до лакомства и похвали, докато дърпането означава, че ще спрем да се движим напълно и няма да има лакомства. Научаването на кучето на „Ред“ може да изисква известно търпение, но резултатите си заслужават.

Избягвайте да използвате задушаващи или тренировъчни нашийници на кучето си, докато го учите. Те могат да бъдат болезнени и отново да провалят целта на позитивното обучение.

Съвети какво да правите, ако кучето Ви игнорира всички тези съвети

Били сте търпеливи, тренирали сте, давали сте толкова много лакомства, че те излизат от ушите на кучето Ви, но то просто не успява да се справи с основните команди. Какво да правите сега?

Точно както хората, кучетата имат различни характери и различни стилове на учене. Съветите в тази статия са основни насоки, които Ви дават добра отправна точка при обучението на кучето Ви. Някои кучета може да се нуждаят от повече време, за да се научат, или от повече креативност в режима на обучение.

Ако установите, че вие и вашето куче се затруднявате с обучението, не се отчайвайте! Има много налични ресурси, които могат да помогнат и на двама Ви.

Добро начало е да говорите с вашия ветеринарен лекар. Ветеринарните лекари не само се грижат за здравословните нужди на кучето Ви, но могат да помогнат и при проблеми с поведението и обучението. Много ветеринарни клиники предлагат курсове за обучение или могат да препоръчат добри такива.

Имате на разположение и много книги за обучение на кучета и онлайн ресурси. Обучението на кучета не е универсално и може да се наложи да опитате различни методи, за да откриете най-добрия начин за обучение на вашето куче.

Ако все пак решите да потърсите треньор или да се запишете в курсове за обучение, опитайте се да намерите такъв, който използва позитивни методи на обучение.

Обучението на кучето на основни команди е чудесен начин да изградите връзка с него и да му помогнете да стане по-добър член на семейството.

Командите, които обсъдихме, са само основата на обучение – кучетата имат много по-големи възможности.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.