Артериосклероза / атеросклероза (част 2)

  • Home
  • Blog
  • Артериосклероза / атеросклероза (част 2)
image
  • By
  • 17.10.2022

Артериосклероза / атеросклероза (част 2)

Понякога артериосклероза и атеросклероза се използват за означаване на едно и също нещо, но между двата термина има разлика.

Артериосклерозата се появява, когато кръвоносните съдове, които пренасят кислород и хранителни вещества от сърцето към останалата част на тялото (артерии), се удебелят и станат твърди – понякога ограничават притока на кръв към органите и тъканите.

Здравите артерии са гъвкави и еластични, но с течение на времето стените в артериите могат да се втвърдят – състояние, което обикновено се нарича втвърдяване (склерозиране) на артериите.

Атеросклерозата е специфичен вид артериосклероза.

Атеросклерозата представлява натрупване на мазнини, холестерол и други вещества в и по стените на Вашите артерии. Това натрупване се нарича плака. Плаката може да доведе до стесняване на артериите, което блокира притока на кръв. Плаката може също така да се спука, което води до образуване на кръвен съсирек.

Въпреки че атеросклерозата често се смята за сърдечен проблем, тя може да засегне артериите навсякъде в тялото. Атеросклерозата може да се лекува. Прилагане на навиците за здравословен начин на живот могат да помогнат за предотвратяване на атеросклерозата.

Личният лекар извършва извърши физически преглед и задава въпроси за личната и семейната здравна история. Възможно е да бъдете насочен към лекар, който е специализирал сърдечни заболявания (кардиолог).

В зависимост от резултатите от прегледа вашият лекар може да предложи едно или повече изследвания, включително:

    Кръвни изследвания – за проверка на нивата на кръвната захар и холестерола. Високите нива на кръвната захар и холестерола повишават риска от атеросклероза. Може да бъде направен и тест за С-реактивен протеин (CRP), за да се провери за протеин, свързан с възпаление на артериите.

    Електрокардиограма (ЕКГ) – този прост и безболезнен тест записва електрическите сигнали в сърцето.

    Тест с физическо натоварване – ако признаците и симптомите се проявяват най-често по време на физическо натоварване, вашият лекар може да препоръча този тест. Ще ходите по бягаща пътека или ще карате велоергометър, докато сте свързани с ЕКГ. Тъй като физическите упражнения карат сърцето Ви да изпомпва по-силно и по-бързо, отколкото по време на повечето ежедневни дейности, стрес тестът с физически упражнения може да разкрие проблеми в сърцето ви, които иначе биха могли да бъдат пропуснати.

Ако не сте в състояние да се упражнявате, може да ви бъде дадено лекарство, което имитира ефекта на упражненията върху сърцето ви.

    Ехокардиограма – при този тест се използват звукови вълни, за да се покаже колко добре се движи кръвта при ударите на сърцето и през артериите. Понякога то се комбинира със стрес тест с физически упражнения.

    Доплеров ултразвук – вашият лекар може да използва специално ултразвуково устройство (доплеров ултразвук), за да измери кръвното ви налягане в различни точки по ръката или крака. Тези измервания могат да помогнат да се определи степента на евентуални запушвания, както и скоростта на кръвния поток в артериите.

    Индекс на глезена и кръста – този тест може да покаже дали имате атеросклероза в артериите на краката и стъпалата. По време на теста вашият лекар сравнява кръвното налягане в глезена с кръвното налягане в ръката. Необичайната разлика може да е признак за периферна съдова болест, която обикновено се причинява от атеросклероза.

    Сърдечна катетеризация и ангиограма – това изследване може да покаже дали коронарните артерии са стеснени или блокирани. По време на тази процедура лекарят въвежда тънка, гъвкава тръба (катетър) в кръвоносен съд и до сърцето ви. През катетъра преминава багрило. Тъй като багрилото изпълва артериите ви, те се виждат на рентгенова снимка, разкривайки областите на запушване.

    Коронарно калциево сканиране – наричано още сканиране на сърцето, това често срещано изследване използва компютърна томография (КТ), за да създаде подробни снимки на сърцето. То може да покаже калциеви отлагания в стените на артериите. Резултатите от изследването се дават като оценка. Колкото по-висок е резултатът, толкова по-висок е рискът от сърдечно заболяване, когато е налице калций.

    Други образни изследвания – вашият лекар може да използва и магнитно-резонансна ангиография (МРА) или позитронно-емисионна томография (ПЕТ), за да изследва артериите Ви. Тези изследвания могат да покажат уплътняване и стесняване на големите артерии, както и аневризми.

Промените в начина на живот, като здравословно хранене и физически упражнения, са първото лечение на атеросклерозата – и може да са всичко, от което се нуждаете, за да излекувате атеросклерозата си. Понякога обаче може да се наложат медикаменти или хирургични процедури.

Налични са много различни лекарства за забавяне или дори обръщане на ефектите на атеросклерозата. Ето някои лекарства, използвани за лечение на атеросклероза:

  • Статини и други лекарства за холестерол – агресивното понижаване на холестерола в липопротеините с ниска плътност (LDL) – лошия холестерол – може да забави, спре или дори да обърне процеса на натрупване на мастни отлагания в артериите.

    Статините обикновено се предписват за понижаване на холестерола, подобряване на състоянието на артериите и предотвратяване на атеросклерозата. Съществуват много други видове лекарства за понижаване на холестерола. Друг често срещан вид е инхибитор на абсорбцията на холестерола, наречен езетимиб (Zetia). Възможно е да се нуждаете от повече от един вид лекарства за холестерол.

  • Медикаменти, разреждащи кръвта – вашият лекар може да ви предпише лекарства за разреждане на кръвта, като например аспирин, за да намали риска от струпване на тромбоцити в стеснените артерии, образуване на кръвен съсирек и причиняване на по-нататъшно запушване.
  • Лекарства за кръвно налягане – лекарствата за понижаване на кръвното налягане не помагат за обратното развитие на атеросклерозата, а предотвратяват или лекуват усложнения, свързани с болестта. Например някои лекарства за кръвно налягане могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечен удар.
  • Други лекарства – вашият лекар може да ви предпише други лекарства за контрол на състояния, които повишават риска от атеросклероза, като например диабет. Могат да бъдат предписани и специфични лекарства за лечение на симптомите на атеросклерозата, като например болки в краката по време на физически упражнения.

Понякога за лечението на атеросклерозата е необходимо по-агресивно лечение. Ако имате тежки симптоми или запушване, вашият лекар може да ви препоръча една от следните хирургични процедури:

    Ангиопластика и поставяне на стент – тази процедура, наричана още перкутанна коронарна интервенция (ПКИ), помага за отваряне на запушена или блокирана артерия. Вашият лекар поставя катетър в болната артерия. Втори катетър с накрайник от спуснат балон се прекарва през първия катетър до запушената артерия. Вашият лекар надува балона, като разширява артерията. Обикновено в артерията се оставя мрежеста тръба (стент), която помага за отварянето ѝ.

    Ендартеректомия – понякога от стените на стеснената артерия трябва хирургично да се отстрани натрупаната плака. Когато процедурата се извършва на артериите в шията (каротидните артерии), тя се нарича каротидна ендартеректомия.

    Фибринолитична терапия – ако имате артерия, която е блокирана от кръвен съсирек, вашият лекар може да използва лекарство, разтварящо съсирека, за да го разкъса.

    Операция за байпас на коронарната артерия – по време на този вид сърдечна операция вашият лекар взема здрав кръвоносен съд от друга част на тялото, за да създаде байпас около блокираната артерия, пренасочвайки кръвния поток. Понякога байпасът е трансплантат, направен от синтетичен материал.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.