Какво трябва да знаем преди да вземем чинчила за домашен любимец?

  • Home
  • Blog
  • Какво трябва да знаем преди да вземем чинчила за домашен любимец?
image
  • By
  • 17.10.2022

Какво трябва да знаем преди да вземем чинчила за домашен любимец?

Тези дребни животинки са популярни домашни любимци, защото често е лесно да се грижите за тях в дома си. Когато мислите за по- „безобиден“ домашен любимец може би първо се сещате за хамстери и зайчета. Но чинчилата е друг по-екзотичен вариант, който може да вземете под внимание решавайки какъв да е първия домашен любимец на детето Ви.

Чинчилите за първи път се отглеждат като домашни любимци в САЩ, като първоначално са внесени 13 животинки и всички чинчили днес там произхождатот тях. В родното им Чили те вече са на ръба на изчезването.

Първото нещо, което ще забележите при чинчилата – освен очарователното ѝ лице – е гъстотата на козината. Тези животни могат да имат до 80 косъма на фоликул! Козината им е красива и ценна.

Има няколко неща, които трябва да знаете предварително преди да вземете този чилийски гризач у дома. Някои от тях може да Ви изненадат. Притежаването на домашен любимец е сериозна отговорност, без значение дали мислите за куче или чинчила. Нека се спрем на фактите, за да Ви помогнем да направите най-правилния избор.

  • Чинчилите дъвчат много.

Както споменахме, чинчилите са гризачи. Това означава, че предните им зъби продължават да растат през целия им живот. Диетата им в дивата природа би помогнала за регулирането на растежа им. Като собственик на домашен любимец трябва да осигурите на своята чинчила всичко необходимо, за да поддържате зъбите ѝ под контрол, така че да не пречат на храненето ѝ.

Струва си да се спомене, че вашата чинчила ще намери други неща за дъвчене, ако я оставите навън без надзор. Помислете за мебелите и масата в трапезарията си. Зъбите му могат да се справят бързо с всичко, което намери.

  • Чинчилите са много активни и бързи животни.

В родната си страна чинчилите са обект на хищници. Високата им енергия им помага да се измъкнат от хищниците. Ако пуснете чинчилата си извън клетката, уверете се, че тя е в малка стая без места за укриване. Това малко същество може да се вмъкне в някои тесни места, което може да направи залавянето му доста трудно. Освен това може да скача сравнително високо благодарение на планинските си корени.

  • Чинчилите се нуждаят от много пространство.

Чинчилите се нуждаят от значително по-голяма клетка в сравнение с другите гризачи. Те трябва да имат място да се движи наоколо, както в дивата природа. Идеален дом е с височина поне два метра, за да се осигури необходимото пространство за изразходване на енергията. Можете да осигурите едно или две скривалища, за да се чувстват в безопасност когато не бягат наоколо или играят.

  • Чинчилите са не по-малък ангажимент от другите животни.

Може би суровата средана живот е дала предимство на чинчилата. За разлика от много други дребни животни, това животно е изненадващо дълголетно. Стига да го храните със здравословна храна и да внимавате къде поставяте клетката му, вашата чинчила спокойно може да живее 10 и повече години! Това прави придобиването на такава чинчила също толкова важен ангажимент, колкото и придобиването на куче или котка.

  • Чинчилите са активни през нощта.

Много видове плячка излизат навън по здрач или на разсъмване. Това е отличен начин да избегнат хищниците, като същевременно да ги затруднят да забележат чинчилата, която се храни. Вашата опитомена чинчила се е закачила за тези корени. По-вероятно е тя да стане активна след залез слънце. Това е нещо, което трябва да имате предвид, когато решавате къде да поставите клетката му.

  • Чинчилите се нуждаят от редовни бани.

Дори и с толкова гъста козина като неговата, вашата чинчила все още се нуждае от редовни бани. Вместо да слагате шампоан и балсам, използвайте специалните пясъци за къпане на чинчили. Вашият домашен любимец с удоволствие ще се търкаля в специално разработен пясък, който ще абсорбира излишната мазнина и ще поддържа козината му в най-добрия ѝ вид. Препоръчваме да му я предлагате поне два или три пъти седмично.

  • Чинчилите предпочитат да са на хладно.

Предпочитаният от чинчилата температурен диапазон е още един елемент от нейната дива страна. Родното му местообитание са Андите с техния предизвикателен климат. Тя е толкова добре приспособена към тази среда, че температури над 25 градуса могат да изложат домашния Ви любимец на риск от топлинен удар. Въпреки това течението е също толкова опасно за този космат гризач. Най-добрият климат за него е температура от 15 до 20 градуса в затворено помещение.

  • С чинчилите трябва да имате повечко търпение.

Както вече казахме, чинчилите са сравнително скоро опитомени животни. Въпреки това те са започнали живота си като източник на кожа, а не като домашен любимец. Това означава, че ще трябва да бъдете търпеливи, за да свикне с Вас и с това, че сте нейн стопанин ..  че искате да общувате с нея. Най-добре е, ако можете да си вземете по-младо животно, което да привикне от малко с присъствието на хората. Така ще Ви е по-лесно да се сближите с него без да го стресирате. Разбира се лакомствата винаги помагат.

  • Чинчилите имат чувствителен гастроинтестинален тракт.

В дивата природа чинчилите са всеядни, което означава, че се хранят както с растения, така и с месо, или с яйца, ако успеят да намерят няколко. Трябва да го храните с професионално разработена диета, за да му осигурите необходимите хранителни вещества. Чинчилите също така се нуждаят от достатъчно фибри в диетата си, за да останат здрави. Те могат да ядат малки количества пресни зелени зеленчуци. Прекалено голямото количество обаче може да причини стомашно-чревни смущения.

  • Чинчилите не пият много вода.

Чинчилите получават голяма част от необходимата им влага от храната, която ядат. Това е логично, когато си помислите, че сеното е предимно вода. Дръжте свежа вода на разположение по всяко време. Въпреки това не се учудвайте, ако не пие много от нея. Това е друг вид адаптация от живота в сухите и понякога безплодни гори на Андите. Чинчилите са очарователни животни в няколко аспекта. Фактът, че те са толкова близки до дивата природа ги прави още по-уникални. Макар и да не е толкова пухкава като кученцето, ще откриете, че да поканите една от тях в живота си е полезно преживяване. То изисква само търпение и нежен подход към спечелването на доверието му. С подходящите грижи ще имате своята чинчила дълги години и ще се радвате на приключения заедно.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.