Бръчки

image
  • By
  • 18.10.2022

Бръчки

Бръчките, които са естествена част от стареенето, са най-видими по изложената на слънце кожа, като лицето, шията, ръцете и предмишниците.

Въпреки че генетиката определя основно структурата и текстурата на кожата, излагането на слънце е основна причина за появата на бръчки, особено при хората със светла кожа. Замърсителите и тютюнопушенето също допринасят за появата на бръчки.

Ако бръчките ви притесняват, имате повече от всякога възможности да ги изгладите или да ги направите по-малко видими. Медикаментите, техниките за повърхностно оформяне на кожата, пълнителите и хирургичните интервенции са начело на списъка с ефективни методи за лечение на бръчки.

Някои бръчки могат да се превърнат в дълбоки пукнатини или бразди и могат да бъдат особено забележими около очите, устата и шията.

Ако сте загрижени за външния вид на кожата си, посетете дерматолог. Той може да направи оценка на кожата ви и да ви помогне да създадете индивидуален план за грижа за кожата. Дерматологът може да препоръча и медицински процедури за третиране на бръчки.

Бръчките се причиняват от комбинация от фактори – някои от тях можете да контролирате, други – не:

  • Възраст – с напредването на възрастта кожата ви естествено става по-малко еластична и по-крехка. Мазнините в по-дълбоките слоеве на кожата намаляват. Това води до отпусната, увиснала кожа и по-ясно изразени линии и пукнатини.
  • Излагане на ултравиолетова (UV) светлина – ултравиолетовата радиация, която ускорява естествения процес на стареене, е основната причина за ранното образуване на бръчки. Излагането на ултравиолетова светлина разрушава съединителната тъкан на кожата – колагеновите и еластиновите влакна, които се намират в по-дълбокия слой на кожата (дермата).

Без поддържащата съединителна тъкан кожата ви губи здравина и гъвкавост. След това кожата започва да увисва и да се набръчква преждевременно.

  • Тютюнопушене – тютюнопушенето може да ускори нормалния процес на стареене на кожата ви, като допринесе за появата на бръчки. Това може да се дължи на въздействието на тютюнопушенето върху колагена.
  • Повтарящи се мимики – движенията и израженията на лицето, като например примигване или усмивка, водят до появата на фини линии и бръчки. Всеки път, когато използвате лицеви мускули, под повърхността на кожата се образува вдлъбнатина. С напредването на възрастта кожата губи гъвкавостта си и вече не може да пружинира на мястото си. Тези вдлъбнатини се превръщат в постоянни белези на лицето ви.

Ето няколко съвета за защита на кожата и намаляване на появата на бръчки:

  • Защитете кожата си от слънцето – ограничете времето, което прекарвате на слънце, особено по обяд, и винаги носете защитно облекло, като шапка, риза с дълъг ръкав и слънчеви очила. Освен това използвайте слънцезащитни продукти целогодишно, когато сте на открито.

Изберете продукт за грижа за кожата с вграден слънцезащитен фактор (SPF) от поне 15. Американската академия по дерматология препоръчва използването на широкоспектърен слънцезащитен продукт със SPF 30 или повече. Нанасяйте обилно слънцезащитен продукт на всеки два часа – или по-често, ако плувате или се потите.

  • Овлажнявайте – сухата кожа изсушава плътните кожни клетки, което може да доведе до преждевременни фини линии и бръчки. Овлажняването задържа вода в кожата, което помага да се прикрият малките линии и гънки. Възможно е да са необходими няколко седмици редовна употреба на продукта, преди да забележите някакво подобрение в кожата си.
  • Не пушете – дори да сте пушили в продължение на години или да пушите интензивно, можете да подобрите тена и структурата на кожата си и да предотвратите появата на бръчки, като спрете да пушите.
  • Хранете се здравословно – съществуват доказателства, че някои витамини помагат за защитата на кожата. Необходими са допълнителни проучвания за ролята на храненето, но е добре да се консумират много плодове и зеленчуци.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.