Чистопородното развъждане – проблем, с който се сблъскваме всеки ден

  • Home
  • Blog
  • Чистопородното развъждане – проблем, с който се сблъскваме всеки ден
image
  • By
  • 19.10.2022

Чистопородното развъждане – проблем, с който се сблъскваме всеки ден

Чистопородното развъждане или т.нар. инбридинг е използван за създаването на повечето ни познати породи кучета. Но днес той по-скоро се възприема по негативен начин, защото когато е неконтролиран има особено негативен ефект върху нашите домашни любимци.

При чистопородното развъждане две роднински кучета създават потомство. Методът е използван за затвърждаване на желаните белези в любимите ни породи кучета и е бил нужен за ранното създаване на породите.Но в днешно време няма никаква полза от него. Недостатъците му значително надвишават плюсовете, което го прави неефективен и вреден.

  • Генетиката

Ако две кучета-роднини се сродят, като и двете притежават добри качества, от тях могат да се получат прекрасни кученца с много желани белези. И от там нататък тези желани гени ще се предават в поколенията.Същото важи обаче и за нежеланите – тоест за гените, отговорни за наследствените заболявания.

Съществува т.нар. коефициент на инбридинг.Той отчита вероятността кученцето да се роди , като получава определени гени от майката и бащата, използвани за развъждане. Този коефициент дава на развъдчиците зелена или червена светлина при вземането на решение за подходящи партньори за бъдещи кучила.

Правилно е да се търсят  стойности под 5 %. Всичко над този праг се смята опасно за размножаване.

  • Проблеми на инбридинга

Дотук разбрахте как наличието на две копия на лош ген води до проблеми в поколението. И така, какво точно може да причини инбридингът на кученцата ни?

  • Генетични заболявания

Когато проучвате породите, осъзнавали ли сте някога, че някои от тях са “предразположени” към определени здравословни състояния? Например при немските овчарки има повишен риск от дисплазия на тазобедрената става, а голдън ретривърите са много предразположени към ракови заболявания.

Това е така, защото в резултат на инбридинг кученцата получават тези рецесивни гени отново и отново. Сега имаме широко разпространени проблеми, свързани с породата, които се задълбочават, когато хората продължават да прилагат този метод на развъждане.

  • Генетични вродени дефекти

Освен здравословните проблеми се сблъсквате и с потенциални вродени дефекти. Кръстосването на две близкородствени кучета може да доведе до неправилно функциониране на органи, козметични дефекти и други аномалии. Докато някои вродени увреждания са лесни за преодоляване, други създават проблеми за кучето през целия му живот.

Много родословни кучета, родени с някакъв недостатък, се считат за „дефектни“и не могат да бъдат регистрирани. Те могат да бъдат само за домашни любимци – не могат да бъдат размножавани или да ходят на изложби.

  • Усложнения при раждане

Редица проблеми може да имат майките, раждащи кучило, плод на чистопородно развъждане. Има риск кученцата да се родят мъртви или да има сериозни усложнения в процеса на раждането.

Това води или до трудно раждане на кученца с генетични дефекти, или в най-лошия случай до загуба на майката и малките й.

  • Проблеми с темперамента

Освен нежеланите външни белези, инбридинга предава напред в поколението и лошите черти на характера. Кученцата, които са продукт на инбридинг, са склонни да проявяват повече нервност, агресия и непредсказуемост, отколкото тези, които са от неродствени родители.

В нашата страна има изключително много „мелници за кученца“ или несертифицирани развъдници, в които инбридинга е ежедневна практика наред с нехуманно отношение към животни.

Бъдете внимателни като избирате мястото, от което ще решили да вземете мечтаният Ви космат приятел. Поискайте документи, отидете лично да видите къде се е родило вашето куче –  не приемайте изпращане до дома Ви, което е честа практика. В повечето случаи това е признак за недобро качество на развъдника. Дори и на пръв поглед да си спестявате пътуването, може това да Ви донесе много проблеми с малката душичка. В не малко случаи развъдниците, които използват инбридинга не поддържат добри хигиенни условия и освен наследствени заболявания в бъдеще, кученцата от там идват със сериозни инфекциозни заболявания или паразитози.

А ако отглеждате родствени кучета кастрирайте едно от тях – може да е прекалено късно когато забележите първите признаци на разгонване.

Много представители на породите у нас носят генетични дефекти със себе си, защото са именно плод на неконтролирано чистопородно развъждане. Ако вашето кученце има такъв дефект, установен от ветеринарния му лекар, не е правилно да го развъждате. То винаги ще остане ваш верен приятел независимо от това дали ще създаде поколение.

Съществува градски мит, че кучето Ви „трябва да роди веднъж за здраве“. Това не е вярно, няма нито един доказан медицински плюс от еднократно или многократно размножаване. Напротив – заради свободата от закона всеки да запложда домашния си любимец ние затвърждаваме наследствените заболявания с поколенията и все повече и повече кучета от порода страдат.

Ако все пак имате желание и време вашето куче да има поколение, посъветвайте се с ветеринарен лекар преди да пристъпите към действия по въпроса. Във ветеринарната клиника кучето Ви и желания партньор ще бъдат прегледани и ще Ви бъде обяснен целия процес на заплождане, раждане и отглеждане на малките кученца.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.