Бременното куче

  • Home
  • Blog
  • Бременното куче
image
  • By
  • 20.10.2022

Бременното куче

Казват, че кучето е най-добрият приятел на човека. Това придобива съвсем различен смисъл когато вашият най-добър приятел има малки. Тогава към приятелството се добавя и голяма отговорност. Гледането на куче с поколението му не е лесна задача – то изисква усилия, време и средства.

Затова ако обмисляте да отглеждате кученца трябва да научите много неща, за да сте сигурни, че майката и малките преминат през процеса безпроблемно.

Колко време продължава бременността на кучето?

Първо трябва да разберете какъв е репродуктивният цикъл на кучето. Женското куче е в период на разгонване приблизително на всеки 6 месеца и той от 18 до 21 дни. Цикълът на разгонване се състои от четири основни етапа и използваме неговото проследяване за да открием най-подходящия момент за забременяване на женското ни куче.

Четирите отделни етапа са:

  • Проеструс

Признаците на проеструса са кърваво течение и подуване на вулвата. Женските привличат мъжките в продължение на 9 дни, но не се поддават на ухажванията на мъжкия до втория етап.

  • Еструс

Този период може да продължи 3-4 дни и обикновено настъпва от 9-ия до 13-ия ден от началото на кървенето. Кучката вече е възприемчива към мъжкия. В този момент вашият ветеринарен лекар може да направи хормонално изследване и цитонамазка за да се увери, че моментът е подходящ. Признаците на еструса са намалено течение, което е светло на цвят, мека и разширена вулва.

  • Диеструс

Диеструсът настъпва около 14-ия ден. Вулвата се връща към нормалното си състояние, секретът става по-оскъден и женското куче вече не приема мъжките. Веднага щом всички признаци на подута вулва или секрет изчезнат, разгонването е приключило.

  • Анеструс

Описва периода между циклите на разгонване и продължава 6 месеца.

Ако сте решили вашето куче да има поколение е важно да знаете как протича половият цикъл при този животински вид – това ще Ви даде възможност да предвидите събитията и да знаете в кой момент да поискате помощ от ветеринарен лекар.

Как можете да разберете дали кучето е бременно?

Не съществуват домашни тестове за бременност за кучета. Стопанинът трябва да посети ветеринарна клиника за да разбере дали женското му куче ще става майка. Всички подходи за диагностика на бременност са зависими от времето затова бъдете сигурни, че знаете точната дата на среща с таткото

Ето основните методи, които могат да определят бременността на кучето.

  • Ултразвук

Ветеринарният лекар може да направи ултразвук на кучето във всеки момент между 25 и 35 ден от бременността, за да определи дали кучето е бременно.Този вид диагностика може да определени и сърдечната честота на плодовете, техния размер и др.

  • Палпация

Този метод в 21 век почти не се използва, защото позволява диагностициране на бременност за по-късен етап, трудно изпълним е при животни с наднормено тегло и други редица отрицателни страни.

  • Рентгенография

Чрез рентгенова снимка може да се определени най-точно броят на кученцата. Ефективен е на около 50-ият ден от бременността когато има образувани скелети на плодовете. Използва се при планиране на цезарово сечение.

Бременността при кучетата трае от 59 до 63 дни.

Признаци на бременност при кучетата

Диагностичните тестове са най-точният начин да се установи дали кучето е бременно. Но има и някои  признаци, които можете да забележите при кучето си, било то и доста субективни понякога. Тези признаци обаче могат да бъдат и симптоми на определени заболявания при кучетата, така че ако смятате, че кучето Ви е бременно, заведете го на ветеринарен лекар.Тези признаци са промяна в апетита, намалена активност , увеличен размер на зърната на гърдите и евентуална лактация от тях в края на бременността. Характерно за бременните кучета е и по-необичайно поведение от нормалното,изразяващо се в различни неща. Възможно е кучето да увеличи теглото си при бременност, но не е задължително. Непосредствено преди раждането кучетата развиват поведение на „гнездене“ – търсене на подходящо място за самото раждане. Този етап е изключително важен и ветеринарния Ви лекар ще Ви даде най-пълна информация какво представлява и какво се изисква от Вас като стопанин.

Грижа за бременното куче

След като сте сигурни, че вашата най-добра приятелка ще става майка трябва да се погрижите за следните неща:

  • Правилно хранене . Трябва да осигурите на бъдещата майка качествена храна в определени количества. Подробни съвети за това ще получите от ветеринаря си, храненето по време на бременност зависи от порода, настояща кондиция и др.
  • Движение.Бременното куче трябва да има възможност за достатъчно активност без да бъде претоварвано.

Посещения при ветеринарен лекар

Първото Ви посещение във ветеринарната клиника трябва да е още преди заплождането. След клиничен преглед, ветеринарния Ви лекар ще обсъди с Вас всички индивидуални подробности относно бременността на вашето куче, ще провери актуални ли са ваксините му и дали има нужда от обезпаразитяване преди забременяване.

Следваща Ви среща с ветеринар ще бъде най-вероятно по повод диагностициране на бременността средно на 30-ия ден след срещата с таткото.

След като разберете ще има ли бебета или не, лекарят Ви ще определени индивидуален график за следващите срещи. Ще обсъдите какви изследвания ще бъдат направени и евентуалните методи на раждане.

Уверете се, че сте обезпаразитили бъдещата майка на 40-ия ден от бременността и продължете да я обезпаразитявате до 2 дни след раждането на кученцата. Това предпазва кученцата от заразяване с глисти от майката след раждането, като им позволява да израснат в здрави кучета.

Като стопанин вие най-вероятно ще сте свидетел на сложния процес на раждането. За да протече едно раждане правилно е нужно да се изпълнят редица хормонални каскади. Отново в този процес ще Ви въведе лекуващият лекар на вашето куче, за да може максимално да му помагате в този труден момент, но и да не възпрепятствате процеса.

Бременността на кучето вкъщи е вълнуващ момент за цялото семейство. Ако решили, че наистина искате вашето куче да има поколение, уверете се, че сте детайлно запознати с процеса. Вие все пак също сте най-добрия приятел на кучето си и то може да разчита само на Вас.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.