Какво представлява състоянието „малоклузия“?

  • Home
  • Blog
  • Какво представлява състоянието „малоклузия“?
image
  • By
  • 21.10.2022

Какво представлява състоянието „малоклузия“?

Малоклузия е термин, който често се използва от ортодонтите и който означава, че зъбите не са подредени както трябва. Когато човек затвори зъбите си в захапка, горните зъби трябва да се намират леко пред долните. Всеки молар трябва да се разполага правилно във вдлъбнатините на противоположния молар (горният пасва в долния молар и обратно).

Защо това е важно?

Въпреки че много хора предпочитат горните и долните зъби да прилягат правилно един към друг с естетическа (визуална) цел, това е и оптималното разположение на зъбите, тъй като предотвратява стоматологични проблеми, като например разместване на зъбите.  

Човек с неправилна захапка често се консултира с ортодонт директно или след като получи направление от общопрактикуващ зъболекар. Ортодонтите са зъболекари, които имат специализирано обучение за коригиране и предотвратяване на неправилното разположение на зъбите, коригиране на неправилна захапка и проблеми, произхождащи от челюстите.

Симптомите на неправилната оклузия се различават в зависимост от класификацията, но някои общи симптоми могат да включват неправилно подредени зъби, необичайни признаци на изменения на дъвкателните повърхности на зъбите, проблеми с дъвченето или отхапването на храна, болки в устата или челюстта и/или често захапване на вътрешната страна на бузата при дъвчене. Освен това може да има деформация на чертите на лицето и дори да се развие заекване (или други проблеми с говора).

Не съществува една единствена причина за неправилната захапка. В много случаи тя е наследствена. Основната причина може да бъде разлика в размера на горната и долната челюст или да е резултат от смучене на палец (след петгодишна възраст). Формата на челюстта може да е причина за неправилна захапка или да е резултат от вроден дефект на устата – например цепнатина на устната или цепнатина на небцето.

Децата, които имат много малко разстояние между млечните си зъби, са изложени на висок риск от неправилна захапка, тъй като често няма достатъчно място за пробива на постоянните зъби. Малоклузията може да се дължи на:

  • Пренаселеност на зъбите
  • Неправилен модел на захапката
  • Смучене на палец
  • Използване на биберон или продължителна употреба на бутилка за бебета (след тригодишна възраст)
  • Наличие на допълнителни зъби
  • Изгубени зъби (от злополуки или наранявания)
  • Задържани в пробива зъби – например мъдреци
  • Необичайно оформени зъби
  • Лошо прилягащи коронки, зъболекарски апарати или брекети
  • Фрактури на челюстта или неправилно възстановена челюст – вследствие на злополука или нараняване
  • Тумори в устата или челюстта

Съществуват различни видове неправилна захапка, поради което са определени няколко категории.

  • Клас I малоклузия

Това е най-често срещаният тип малоклузия, при който захапката е нормална, но горните зъби застъпват долните повече, отколкото би трябвало.

  • Клас II малоклузия

Този вид зъбна захапка обикновено се нарича overbite („вертикално покритие на резците“). Това се случва, когато горната челюст и зъбите силно припокриват долните зъби.

  • Клас III малоклузия

Клас III обикновено се нарича долночелюстен прогнатизъм. Този вид неправилна захапка се получава, когато долната челюст се издава напред, поради което долните зъби припокриват горните.

Всеки тип малоклузия изисква различен тип ортодонтски апарат за коригиране на проблема. Съществуват няколко често срещани вида малоклузии, включително:

Пренаселеност – това е често срещан вид малоклузия, причинена от липсата на пространство, което води до припокриване и изкривяване на зъбите. Представлява най-често срещаният вид малоклузия, която подтиква възрастните да потърсят ортодонтско лечение.

Overjet – това се получава, когато горните зъби се простират твърде много над долните в хоризонтално направление. Това състояние може да доведе до проблеми с нормалното хранене и говора.

Overbite – този вид неправилно оклудиране възниква, когато припокриването на долните предни зъби надхвърля нормалното. Ако този тип проблем е сериозен, той може да доведе до удряне на предните зъби във венците, когато човек захапе зъбите си.

Кръстосана захапка – това се случва, когато се срещат предните (вестибуларни) повърхности на долните със задните (лингвалните) повърхности на горните зъби. Може да се появи от едната или от двете страни на челюстта и да включва предните или задните зъби.

Разстояние между зъбите – това включва отворени пространства между един или повече зъби. То може да бъде причинено от липсващи зъби, натискане на езика, твърде малки зъби, смучене на палец или ретиниран зъб, който не може да пробие нормално през венеца.

Отворена захапка – това се случва, когато предните зъби не припокриват правилно долните зъби (отпред това се нарича предна отворена захапка).

Малоклузията обикновено се диагностицира официално от зъболекар или ортодонт. Процедурите, които помагат за диагностициране на малоклузията, могат да включват рентгенови снимки, отпечатъци (отпечатъци от зъбите, излети с гипс, за да се направи модел на дъвкателния апарат) и дигитални сканирания на зъбите и захапката. Правилната диагноза е от решаващо значение за определяне на целите на лечението.

Точният вид на лечението, което се назначава при малоклузия, се определя индивидуално от лекуващия зъболекар или ортодонт. Вземат се предвид няколко фактора, включително възрастта на лицето/детето, общото му здравословно състояние, медицинската му история, както и тежестта на състоянието.

Освен това, в допълнение към очакванията на пациента или родителя, се взема предвид и поносимостта на пациента да понесе различни методи на лечение (включително процедури и терапии).

Лечението на малоклузията често се извършва на етапи. Например първоначалната фаза може да включва екстракции за създаване на повече пространство, втората фаза може да включва брекети, а последната фаза може да включва функционален апарат, който да поддържа зъбите на правилното място след лечението.

Съществуват няколко различни начина на лечение на малоклузия в зависимост от нейния вид и тежестта на проблема:

  • Фиксирани апарати (брекети) за коригиране на неправилната позиция на зъбите
  • Екстракция на зъби за облекчаване на свръхнапрежението
  • Покриване или промяна на формата на зъбите
  • Операция за скъсяване на челюстта или за нейното оформяне (извършва се от лицево-челюстен хирург)
  • Пластини или тел за стабилизиране на челюстната кост
  • Подвижни апарати за уста за поддържане на нова позиция на зъбите (като след брекети) или в някои случаи за стимулиране на растежа на челюстите с цел подобряване на подредбата на захапката

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.