Денталното здраве на домашните любимци – всичко, което трябва да знаете

  • Home
  • Blog
  • Денталното здраве на домашните любимци – всичко, което трябва да знаете
image
  • By
  • 26.10.2022

Денталното здраве на домашните любимци – всичко, което трябва да знаете

Добре знаете, че трябва да се грижите за зъбите си, но знаете ли, че е важно да се грижите и за зъбите на кучето си? Грижата за зъбите на кучето е нещо изключително важно, но много любящи собственици на кучета сякаш забравят за това.

Още с кликването на тази статия вие сте една крачка пред много други собственици на кучета. В следващите редове ще разберете всичко, свързано със зъбната грижа на кучето – как изглежда една здрава кучешка уста, как да поддържате устата на кучето си и какви стоматологични проблеми може да срещнете.

Как изглежда здравата кучешка уста?

Важно е да знаете как изглежда здравата кучешка уста, за да можете лесно да забележите, когато нещо не е наред. Кучетата имат една трета повече зъби, отколкото ние. Кучетата имат общо 42 зъба. Всеки един от тези зъби трябва да бъде чист, без плака и без зъбен камък. Зъбите също така не трябва да са назъбени или счупени по какъвто и да е начин.

Важни са не само зъбите. Езикът на кучетата трябва да е влажен, без бучки или наранявания. Освен това венците трябва да са розови. Важно е да се отбележи, че някои породи кучета имат черни или черно-розови венци. Ако кучето Ви винаги е имало черни венци, това не е нещо, за което трябва да се тревожите.

Грижа за устната кухина на вашето куче

За да поддържаме устната си кухина чиста, редовно я почистваме с четка за зъби. За съжаление кучетата нямат тази способност. В резултат на това ние трябва да се погрижим за това устната кучешка кухина да бъде в добро състояние. Ето какво трябва да правите, за да поддържате устата на кучето си здрава:

  • Почистете зъбите на кучето си

Най-основното нещо, което трябва да направите, за да се погрижите за устната кухина на кучето си, е да миете зъбите му. На пазара се предлагат специални четки и пасти за зъби за кучета. Тези неща ще помогнат за намаляване на бактериите, които се срещат специално в устата на домашните любимци. Най-добре е да почиствате зъбите на кучето си ежедневно.

Ако никога досега не сте миели зъбите на кучето си, правете малки стъпки. Много кучета не обичат да се докосват муцуните им. Така че миенето на зъбите им може да е нещо, което не им харесва. Започнете, като свикнете кучето си да докосвате вътрешността на устата му, например по зъбите и венците.

След като кучето Ви се почувства комфортно с това, запознайте го с четката за зъби. Позволете му да усети миризмата ѝ, за да разбере, че това не е нещо, от което трябва да се страхува. Когато кучето свикне с четката за зъби, можете да започнете да я поставяте в устата му и да миете зъбите му.

  • Водете кучето си редовно при вашия ветеринарен лекар

Важна част от профилактичните прегледи на кучетата е преглеждането на зъбите и устната кухина. В тези моменти вашият ветеринар ще реши дали кучето Ви има нужда от почистване на зъбите или други смотатологични манипулации. Точно както при хората, минимум ежегодишното почистване на зъбен камък важи като правило и за нашите домашни любимци.

Обикновено денталните процедури при кучетата протичат под анестезия.

  • Използване на играчки и лакомства за почистване на зъбите

В допълнение към почистването на зъбите на кучето, както от Вас, така и от професионалист, можете да му осигурите играчки и лакомства, които са специално предназначени за отстраняване на плаката и зъбния камък от устата. Това може да бъде чудесен начин да поддържате устата на кученцето си по-чиста, без то да осъзнава, че си мие зъбите.Разбира се без нужната дентална грижа те няма да направят чудеса, но за нужни са допълващата грижа за зъбите.

  • Хранете кучето си със здравословна храна

Здравословното хранене на Вашето куче е задължително условие за неговото здраве – орално и друго. Здравословното хранене ще гарантира, че кучето Ви получава жизненоважните хранителни вещества, от които се нуждае, за да бъде здраво и щастливо. Тя също така помага да се гарантира, че зъбите функционират както трябва.

Много заболявания на устната кухина могат да останат незабелязани в продължение на много години. Ако обръщате специално внимание на здравето на кучето си, можете да откриете промените в устата му по-скоро рано, отколкото късно.

Добра идея е да преглеждате обстойно устата на кучето си поне веднъж месечно. Препоръчваме Ви да правите това, докато вече миете зъбите на кучето си.

Най-често срещани дентални проблеми при кучето:

Халитоза (лош дъх)

Най-честият проблем, с който се сблъскват кучетата, е халитозата или лошият дъх. Лошият дъх обикновено е първият признак, че нещо не е наред с оралното здраве на вашия домашен любимец. Тази неприятна миризма се появява, когато в устата на кучето Ви попаднат бактерии. Тези бактерии могат да доведат до инфекция и да предизвикат сериозни проблеми.

В някои случаи лошият дъх може да се лекува чрез редовно миене на зъбите. Ако в основата му стои нещо по-сериозно, като инфекция или заболяване, трябва незабавно да се свържете с ветеринарния си лекар.

Гингивит

Кучетата също могат да получат гингивит. Гингивитът се причинява, когато по зъбите има много плака, която води до възпаление на венците. Можете да обърнете хода на гингивита с редовни почиствания. Ако зъбите на кучето Ви се влошат или венците започнат да кървят или да променят цвета си, свържете се с ветеринарния си лекар.

Пародонтални заболявания

Пародонтозата е последствие от нелекувания гингивит. Това е по-генерализирана инфекция на венците и зъбите. Тя може да доведе до подуване, болка, загуба на зъби, затруднено хранене и секреция от носа. Заведете кучето си на ветеринарен лекар, ако то показва признаци на пародонтоза, включително пожълтели зъби, подути венци и затруднено дъвчене. Ако се установи пародонтоза, ветеринарният лекар ще Ви предпише някакъв план за лечение.

Кисти и тумори

Кучетата могат да имат образувания в устата си. Възможно е те да не предизвикват безпокойство, но някои могат да бъдат проблем.Важно е незабавно да отидете при ветеринарния си лекар, за да им направи биопсия и да ги отстрани, ако е необходимо.

Признаци за заболяване на устната кухина на вашето куче

Когато преглеждате устата на кучето си, трябва да знаете какво да търсите. Знаейки как изглеждат оралните заболявания при кучетата, можете да улесните процеса. Ето най-често срещаните признаци на орално заболяване.

  • Лош дъх

Първият признак за заболяване на устната кухина на вашето куче е лошият дъх. Лошият дъх може да се дължи само на храната, която е яло, но може да е и инфекция. Ако миризмата не изчезва дори при миене на зъбите на кучето, вероятно има много по-сериозен проблем от миризмата сама по себе си.

  • Цвят на зъбите и венците

Цветът на зъбите и венците е друг издайник на дентално заболяване. Ако зъбите на кучето Ви са жълти или кафяви, нещо не е наред. По същия начин супер червените, кървави или обезцветени венци показват, че има някакъв проблем с устната кухина.

  • Венци

Освен цвета на венците, трябва да обърнете внимание и на техния размер и форма. Ако венците на кучето Ви изглеждат възпалени и подути, значи нещо ги дразни. Ако забележите, че възпалението причинява кървене на венците или кучето не може да се храни посъветвайте се с лекуващия ветеринар на вашия любимец.

Кога да говорите с вашия ветеринарен лекар?

Обърнете се към вашия ветеринарен лекар, ако забележите някой от посочените по-горе признаци и те не се подобряват при честото миене на зъби. Ако симптомите изчезват с почистване, можете да изчакате малко, за да видите как ще се развият нещата.

В случай че кучето Ви не се храни, трябва незабавно да отидете при ветеринарния лекар – причината може да не е само свързана с устната кухина. Това може да са признаци на много по-сериозен проблем, като например бъбречно заболяване.

Грижата за устната кухина на кучето Ви е задължителна за здравословния му живот. Честото миене на зъбите е чудесно начало заедно с редовните прегледи, но не забравяйте да го храните с подходящите лакомства за здрава уста.

Въпреки че грижата за устната кухина може да бъде малко трудна за вашето куче ако не е свикнало от малко, със сигурност усилията си заслужават –  все пак вашите космати приятели трябва да имат щастлив живот, без болка.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.