Харесвате влечуги – какво трябва да знаете преди да изберете влечуго за домашен любимец

  • Home
  • Blog
  • Харесвате влечуги – какво трябва да знаете преди да изберете влечуго за домашен любимец
image
  • By
  • 26.10.2022

Харесвате влечуги – какво трябва да знаете преди да изберете влечуго за домашен любимец

Гущерите могат да бъдат очарователни домашни любимци, но за тях може да е трудно да се полагат правилни грижи. Изборът на гущер, който е подходящ за начинаещи, е от съществено значение за щастлив и здрав домашен любимец и за положително преживяване при притежаването на първия гущер.

Какво прави гущера подходящ за начинаещи?

Съществуват много различни видове гущери, които са популярни домашни любимци, но не всички са подходящи за начинаещи стопани. Подобно на всеки друг вид домашен любимец, при различните гущери има голямо разнообразие в продължителността на живота, изискванията към храната, темперамента, нуждите от местообитание, податливостта към болести и други характеристики. Идеалните гущери за начинаещи стопани са:

  • Популярни и познати – Колкото по-разпространен е даден гущер в плен, толкова по-добре ще бъде разбран и ще бъде по-лесно да се научи повече за домашния любимец и да се получи помощ при нужда.
  • С малки размери – По-малките гущери се нуждаят от по-малко местообитание и грижите за тях са по-малка финансова инвестиция. Все пак гущерите за начинаещи не трябва да са толкова малки, че да са твърде деликатни за игра.
  • Издръжливи и здрави – Гущерите, които са по-малко склонни към наранявания и заболявания, са най-подходящи за отглеждане като домашни любимци от любители, тъй като тези гущерите ще могат по-лесно да оцелеят при  неекспертни грижи.
  • Лесни за манипулиране – Няма начин да не се налага да хванете гущера или да го пренесете от едно място на друго – при почистване на терариума например. Гущерите, които нямат нищо против да бъдат манипулирани от стопаните, са най-добрият вариант за начинаещи.
  • С характер – Добрият домашен любимец е забавен за притежание, интересен за наблюдаване и с удоволствие се общува с него. Някои видове гущери притежават всички тези качества и са идеални за начинаещи.

Имайки предвид най-добрите характеристики за начинаещи, има няколко гущера, които могат да бъдат идеални домашни любимци за всеки, който няма опит с тези животни.

Брадата агама

Въпреки страховития си външен вид тези екзотични на вид гущери по принцип са дружелюбни и нежни. Те се срещат в дивата природа в Австралия, но са широко разпространени по целия свят поради популярността им като домашни любимци. Те израстват до средни размери и не са твърде деликатни за редовно боравене с тях, което прави “брадатите” добър избор за домашен любимец, който да покаже всички най-добри характеристики на гущерите.

Леопардов гекон

По-бавни от типичните гекони и без лепкави възглавнички, които могат да улеснят бягствата, леопардовите гекони се срещат в различни окраски и модели на маркиране. Това са гущери, които не изискват особена поддръжка и с възрастта стават по-послушни, а не агресивни, когато достигнат полова зрялост. Те имат малки изисквания към храната и са лесни за почистване.

Синьоезичен сцинк

Това са малко по-едри гущери, но характерните им езици ги правят любими домашни любимци. Те произхождат от Австралия и Индонезия и обикновено са бавни и много лесни за обработка. Те обаче се нуждаят от разнообразна храна и тъй като обичат да копаят и да се ровят, ще е необходим по-голям терариум, за да се осигури възможно най-добрата среда за живот.

Ресничест гекон

Произхождащи от Нова Каледония, тези гущери с бодливи вежди умеят да се катерят и ще се нуждаят от много вертикално пространство в аквариума. Те не изискват особена поддръжка, нямат нужда от специално осветление и се развиват добре при стайна температура. Те понасят доста добре боравенето с тях и са забавен избор за всеки любител на геконите.

Уромастикс

Ако идеята за живи насекоми в къщата Ви ужасява, може би Вашият гущер е Uromastyx. Тези гущери, известни още като гущери Дабб или гущери с жабешко лице, са вежливи малки вегетарианци. За разлика от повечето други гущери уромастиксът може да се храни със семена и листни зеленчуци. Те са много интелигентни и добре приемат докосването от хора, дори ако са малко бързи, когато са малки. Точните грижи и размерът варират в зависимост от вида.

Леопардов хамелеон

Те не са толкова големи, колкото по-често срещаните йеменски хамелеони, но се смята, че е имат по-добър характер и приемат по-добре боравенето с тях и честото общуване. Терариумът им не трябва да е с толкова висока температура, което прави и от тази гледна точка отглеждането им по-лесно. Те са малко по-чувствителни към влажността и осветлението, така че трябва да сте добре подготвени и да се уверите, че имате подходяща среда за този хамелеон още от първия ден. Стига грижите да са добри, този хамелеон е чудесен избор.

Въпреки че тези гущери са подходящи за начинаещи, важно е да се отбележи, че всеки гущер, дори и “лесен” вид, има специални изисквания и се нуждае от подходящи грижи, за да живее дълго и щастливо. Преди да изберете гущер за домашен любимец, е важно да проучите точните нужди на този вид, за да сте сигурни, че можете да му осигурите безопасен, удобен дом, питателна храна и добри ветеринарни грижи. Когато сте готови за нов домашен любимец, всеки от тези гущери може да бъде чудесен член на Вашето семейство.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.